Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

»Jeg gik i gang med at søge job, et halvt år inden jeg blev færdig«

Mit første job — Biolog Christine Elmeskov tog til jobmesser på universitetet, mens hun læste og gik målrettet efter de virksomheder, der interesserede hende. Det hjalp hende i job.

Jeg blev færdig som biolog i september 2016. Mit speciale handlede om antibiotikaresistens, som faktisk er det, jeg arbejder med nu. De sidste fem måneder har jeg arbejdet hos Xellia, der laver antibiotika til det, man vil kalde sidste udvej, når alt andet antibiotika ikke har hjulpet. Jeg sidder i en færdigvarestilling og kigger på, om vi har udstyr og faciliteter til at producere bestemte antibiotikamidler, og om vi skal indkøre nye produkter.

Jeg søgte mange stillinger, inden jeg fik noget. Det er ikke, fordi der er vildt høj arbejdsløshed, der er mange, der får job inden for et år, fordi biologi er så bredt. Så selv om man har skrevet speciale i økologi eller marinebiologi, kan man godt varetage et arbejde hos Novo Nordisk. Der gik tre måneder, fra jeg blev færdig, til jeg vidste, at jeg havde fået et job. Så det var helt fint.

Jeg gik i gang med at søge job et halvt år, inden jeg blev færdig. Jeg gik til forskellige jobmesser, som Københavns Universitet holder i samarbejde med fagforeningerne, hvor virksomhederne kommer ud, og man kan tage sit cv med.

LÆS OGSÅ: Nyuddannet kulturformidler: »Virksomhederne tør ikke ansætte mig«

Jeg undersøgte, hvilke virksomheder der kom, og så gik jeg hen til de repræsentanter, jeg syntes, var spændende. Novo Nordisk var en af dem, og det var der, jeg fik job efter uddannelsen. Jeg hørte lidt om, hvad de ledte efter, og hvordan de hyrer. Og det hjalp mig i sidste ende.

På biologistudiet blev vi i høj grad forberedt på at komme ud i forskningsverdenen, men realistisk set kan alle ikke blive ph.d., postdoc eller professor. Og det gør, at man går glip af nogle praktiske ting, der kan forberede en til arbejdslivet, synes jeg.

På farmaceutuddannelsen har de for eksempel et obligatorisk GMP-kursus. Det står for Good Manufacturing Practice, og det er i høj grad noget, medicinalfirmaerne bruger og regner med, at man kan, når man kommer ud.

Jeg fik det heldigvis via mit studiejob på Lundbeck, men jeg har flere venner, som efter uddannelsen har været dårligere stillet i jobsøgningsprocessen, fordi firmaerne regner med, at man kan det.

LÆS OGSÅ: »Det var de andre, der havde de fede studiejob«

Én ting er, at man har eksamener på universitetet, men på arbejdet er man reelt til eksamen hver dag.
*

Jeg har altid hørt, at man skal skaffe sig et relevant studiejob. Så kommer man godt videre, og det er også helt klart en af de ting, der hjalp mig, da jeg skule søge job. Jeg fik et studiejob hos Lundbeck, samtidig med at jeg startede på universitetet. Jeg er vokset op i Frankrig, og jobbet indebar, at jeg skulle oversætte protokoller fra dansk til fransk, så der var jeg heldig.

Og så kom jeg jo videre ind på laboratorierne og var i kontakt med laboranterne. Det var vildt fedt. Men da jeg fik meget travlt på kandidaten, kunne jeg ikke få det til at hænge sammen med Lundbeck og var nødt til at stoppe. Men takket være netop Lundbeck fik jeg i stedet et studiejob på Rigshospitalet, som var om aftenen og derfor mere foreneligt med studierne.

Christine Elmeskov

– 27 år

– Uddannet biolog

– Blev kandidat i sommeren 2016

– Arbejder som specialist i Xellia

– Fik arbejde tre måneder efter endt uddannelse

– Studiejob hos Lundbeck og på Rigshospitalet.

– Efter studiet har hun også arbejdet for Novo Nordisk.

Jeg følte mig klar til at gå fra at være studerende til at være i arbejde. Jeg var nok også blevet introduceret til arbejdslivet ved at have studiejob, og jeg vidste, at én ting er, at man har eksamener på universitetet, men på arbejdet er man reelt til eksamen hver dag. Og for mit vedkommende kan jeg ikke bare tage en reeksamen, hvis jeg dumper. Det er liv eller død for nogle virkelige mennesker i den anden ende, og det gør da, at jeg lige bruger ti minutter ekstra på at læse tingene igennem igen, så jeg sikrer, at der ikke er nogle fejl.

Danmarks Tekniske Universitet og Copenhagen Business School forbereder de studerende meget på arbejdslivet, og det kunne jeg godt ønske, at Københavns Universitet gjorde i højere grad.

For eksempel kunne man få gæsteforelæsere ud efter endt skoledag. Så kan de fortælle, hvad de laver ude i virksomhederne, hvordan de konkret bruger deres uddannelse, og hvordan deres arbejdsdag ser ud. Det tror jeg ville gavne rigtig meget, for vi skal jo ikke være forskere alle sammen.

LÆS OGSÅ: »Jeg bruger stadig tid på at lære ting, jeg gerne ville have lært på studiet«

Seneste