Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Jakob Lindebæk Jasim: »Vi skal have mere fokus på minoriteter«

Uniavisen har talt med fem studerende fra Københavns Universitet, der kan sætte kryds ud for deres eget navn til kommunalvalget. En af dem er Jakob Lindebæk Jasim, opstillet for Enhedslisten.

Artiklen er opdateret torsdag 23. november 2017 klokken 10:30:
Jakob Lindebæk Jasim fik 231 personlige stemmer som kandidat for Enhedslisten i Københavns Kommune og fik dermed ikke stemmer nok til at blive valgt ind som en af 11 politikere i København, oplyser Enhedslistens sekretariat til Uniavisen.

Bokse og båse er ikke noget, som man skal sætte folk i, hvis man spørger filosofi- og arabiskstuderende Jakob Lindebæk Jasim, der stiller op til kommunalvalget for Ø.

Nogen vil måske mene, at den 29-årige studerende selv kan placeres i flere forskellige bokse, men en irakisk far, en vegansk livsstil og en identifikation som intetkønnet, er ikke dét, der definerer Jakob. Det gør Jakob selv.

Da nok var nok

»Efter folketingsvalget i 2015 så jeg nogle politiske tendenser, som bekymrede mig,« forklarer Jakob mig en søndag eftermiddag på Café Kaffekilden på Nørrebro. Vi sidder ved et lille bord under en støvet elektrisk lysekrone. Selv har jeg fået mig en chai latte, mens Jakob må undvære mælken til sin kaffe – caféen er nemlig udgået for mandelmælk.

Det var lige pludseligt mere legitimt at være aggressiv overfor minoriteter, både etniske og seksuelle. Det havde jeg virkelig svært ved at acceptere

Jakob Lindebæk Jasim, stiller op for Enhedslisten

»Det var lige pludseligt mere legitimt at være aggressiv over for minoriteter, både etniske og seksuelle. Det havde jeg virkelig svært ved at acceptere, og derfor valgte jeg at melde mig ind i Enhedslisten,« siger Jakob, der lige er flyttet ind i en lejlighed tæt på Nørrebros Runddel.

Plads til alle

Jakob er på mange punkter en helt almindelig studerende på KU, der er ked af at opleve nedskæringer på sin uddannelse og har måttet flytte hjem til sine forældre i Køge i en periode, fordi det ikke var til at få en bolig i København.  Men i stedet for at brokke sig over al den uretfærdighed, er Jakob Lindebæk Jasim kravlet op af sofaen for at gøre en forskel. Både igennem foreningsarbejde, og nu også en plads på liste Ø til kommunalvalget.

Jakob er fortaler for et inkluderende København og har derfor dedikeret sig i arbejdet for netværksopbygning og informering i LGBTQIA+ miljøer – bl.a. i Normstomerne og Sabaah. Sidstnævnte sætter fokus på LGBTQIA + personer med minoritetsetnisk baggrund, et emne, der går Jakob meget på sinde:

»Det er utroligt vigtigt, at ingen føler, at de er helt alene i hele verden, og den spejling, som Sabaah tilbyder, er altafgørende.«

Væk med stigmatiseringer

Vi skal sørge for, at vores læger, lærere og pædagoger har de rette værktøjer til arbejdet med minoritets-personer

Jakob Lindebæk Jasim, stiller op for Enhedslisten

Minoritetspersoner er mere end det label, som de får i medierne, mener Jakob, der gerne vil sætte fokus på den berøringsangst, som mange oplever på grund af samfundets stigmatiseringer.

Ifølge Jakob burde arbejdet med minoritetsborgere fylde mere hos de offentligt ansatte og på politikernes økonomiske vægtskål.

»Vi skal sørge for, at vores læger, lærere og pædagoger har de rette værktøjer til arbejdet med minoritetspersoner, og at vedligeholdelsen prioriteres. Hvis man ikke har en helt klar opfattelse af normer og normdannelse, kommer man som autoritet i samfundet til at skabe og styrke de eksisterende forestillinger om minoritetsgrupper.«

Hvorvidt det bliver til en plads i Borgerrepræsentationen for, står stadig de i det uvisse. Men lige meget hvad, har det været en lærerig oplevelse at stille op til kommunalvalget. En oplevelse, som måske kan styrke Jakobs arbejdsliv, når kandidaten er i hus.

»Jeg kunne virkelig godt tænke mig at arbejde med de her emner i fremtiden. Så selvom det måske ikke bliver til en plads til mig i denne omgang, er jeg i hvert fald blevet klogere på, hvilken rolle jeg kan få på et senere tidspunkt,« siger Jakob Lindebæk Jasim.

Seneste