Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Kristian Hegaard: Politiker siden teenageårene

Kommunalvalg — Uniavisen har talt med studerende fra Københavns Universitet, der kan sætte kryds ud for deres eget navn til kommunalvalget. En af dem er jurastuderende Kristian Hegaard, der sidder i byrådet i Fredensborg for Radikale Venstre.

Artiklen er opdateret torsdag 23. november 2017 klokken 10:10:
Kristian Hegaard skriver på Facebook, at han har sikret sig sin tredje byrådsperiode med femte-flest stemmer i Fredensborg Kommune. Han fik 587 stemmer blandt Det Radikale Venstres kandidater, hvilket samtidig gør ham til topscorer for sit parti i Fredensborg Kommune. 

I en alder af 26 år har jurastuderende Kristian Hegaard allerede otte års politisk erfaring. Siden 2009 har han siddet i byrådet for Radikale Venstre i Fredensborg, hvor han også stiller op.

Og i sommer vikarierede han tre måneder for Martin Lidegaard i Folketinget for som ordfører for rigsfællesskaber, udvikling og forsvar. Han er desuden medlem af hovedbestyrelsen i Radikale Venstre.

Startede i elevrådet

I elevrådet lærte jeg, at det kan betale sig at kæmpe for en sag

Kristian Hegaard, stiller op for Radikale Venstre

Hegaard er født med en sjælden knoglesygdom og sidder i kørestol. Hans politiske engagement startede i folkeskolen, hvor han blev valgt ind i elevrådet i 7. klasse, fordi han var utilfreds med, at skolens fodboldmål var gamle og udslidte.

»Jeg var som regel fodbolddommer, fordi jeg jo ikke kunne spille med. Men fordi målene var gået i stykker, var det svært at se, hvad der skete på banen. Så på mit første møde i elevrådet besluttede vi, at vi skulle have nye fodboldmål. Og jeg lærte, at det kan betale sig at kæmpe for en sag.«

I byrådet som 18-årig

Senere meldte Kristian Hegaard sig ind i Radikal Ungdom, og som 18-årig blev han opfordret til at stille op til byrådet i Fredensborg. Der er også her, han stiller op til kommunalvalget.

»Det betyder noget for mig, at jeg har gået på skolerne og er vokset op her. Det er jo min barndomsby, så jeg har et tæt forhold til mange steder og mennesker.«

Som studerende i kørestol kender han til de udfordringer, der er med adgangsforhold og dispensationer. Men han har også oplevet et velfærdssystem, der bakker op om borgere med handicap.

Jeg vil gerne vise, at et handicap ikke er en begrænsning for, hvad man kan

Kristian Hegaard, stiller op for Radikale Venstre

»Det stod ikke skrevet i kortene, at jeg skulle blive medlem af byrådet og Folketinget. Men jeg vil gerne vise, at et handicap ikke er en begrænsning for, hvad man kan,« siger han.

Uddannelse som mærkesag

Hans politiske mærkesag er daginstitutioner og uddannelsessystemet. Og han ærgrer sig over de besparelser, regeringen har gennemført på uddannelsesområdet de sidste ti år.

»Jeg vil arbejde for flere ressourcer til uddannelserne og flere pædagoger i daginstitutionerne – fordi det er dem, der er med til at skabe fremtidens borgere. Jeg er født og opvokset i en ressourcestærk familie og haft gode pædagoger. Men jeg tænker meget på dem, der er født med et handicap, men ikke har de samme ressourcer som mig. De skal også have gode muligheder.«

Du læser jura og sidder i byrådet. Hvordan får du tid til det hele?
»Jeg er meget struktureret og er meget god til at få ting fra hånden. Og så ser jeg ikke ret meget fjernsyn. Jeg har en have med to drivhuse fuld af 50-60 chiliplanter, som jeg går og nusser om. Det er der, jeg slapper af.«

Seneste