Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Astrid Aller: »Jeg er stadig helt vildt vred«

Kommunalvalg — Uniavisen har talt med studerende fra Københavns Universitet, der kan sætte kryds ud for deres eget navn til kommunalvalget. En af dem er Astrid Aller, opstillet for SF.

Artiklen er opdateret torsdag 23. november 2017 klokken 10:00:
Astrid Aller fik med et stemmetal på 1.592 næstflest stemmer blandt SF’s kandidater til borgerrepræsentationen i Københavns Kommune. Astrid Aller skriver på Facebook, at hun dermed er valgt ind i borgerrepræsentationen.

Astrid Aller, geografistuderende og kommunalvalgskandidat for SF, tropper op på kontoret en mandag formiddag iført grøn flyverdragt, gummistøvler og rygsæk.

»Der var faktisk nogen, der sagde til mig i morges, at jeg lignede en bondemand,« griner hun, mens hun tvinger nogle vildfarne plakatstrips tilbage i rygsækken. Klokken er ti om formiddagen, men Astrid har været igang siden klokken seks. Der er mange ting, der skal nås, når man både læser til eksamen på studiet geoinformatik og fører kampagne.

Fra Løgten-Skødstrup til København

Astrid Aller er vokset op i Løgten-Skødstrup – en lille stationsby udenfor Aarhus. Hendes engagement startede allerede i folkeskolens elevråd, hvor de voksne fik en forsmag på den engagerede unge dame.

»Det startede med, at jeg meldte mig ind i elevrådet på min folkeskole, fordi toiletterne var klamme. Det endte så med, at jeg var hende der sad og var fandenivoldsk overfor de voksne. Jeg havde en afsky overfor forældre i virkelig lang tid, fordi jeg ikke følte at de gad at høre på os elever,« fortæller Astrid.

Vrede som drivkraft

Til folketingsvalget i 2011 var Astrid sur over, at hun ikke kunne stemme som 16-årig. I stedet blev hun aktiv i SFU. Vreden og den sociale indignation havde ramt den kommende politikerspire og den har ikke givet slip endnu. Året forinden havde Astrid fået nogle nye venner, hvoraf mange var blevet mobbet i folkeskolen, var LGBT-personer eller havde psykiske problemer:

Jeg er stadigvæk vred, helt vildt vred!«

Astrid Aller, stiller op for SF

»Pludselig havde jeg en hel masse venner, der alle sammen rendte ind i et rimelig nederen samfund til daglig, som jeg slet ikke oplevede,« fortæller Astrid og fortsætter:

»I 9. klasse var der en af mine veninder, hvis mor var alkoholiker, som oplevede at hendes mor blev fundet død i lejligheden. Min veninde havde forinden ringet til deres socialrådgiver – den femte på to år – og tre dage inden hendes mor blev fundet død, havde de fået svar om, at der ikke var noget galt. Jeg tror, at det var der, at min vrede over uretfærdighed sådan rigtig startede.”

Da hun bliver spurgt om hun stadig er vred, falder svaret prompte: »Jeg er stadigvæk vred, helt vildt vred!«

Fokus på klima

Den sociale indignation har taget Astrid vidt omkring, og nu har hun sat kursen mod borgerrepræsentationen, tør hun ikke sætte alt ind på politikerkarrieren – hun frygter, at det er for hårdt, når man har et fuldtidsstudium.

»Jeg kan godt forstå, hvis folk ikke tør at stille op eller engagere sig i politik, fordi de er bange for at blive forsinkede på studiet. Det var også en af grundene til, at jeg gik til to eksaminer i sidste uge, selvom det var lidt et vandvidsprojekt. Hvis jeg ikke bliver valgt ind, bliver jeg nødt til stadig at være med på universitetet.«

Da vi havde haft første forelæsning havde jeg sådan en fornemmelse af at »det er derfor, jeg læser geografi

Astrid Aller, stiller op for SF

Hendes studie fokuserer på klima, miljø og ulighed, og hendes yndlingsfag hedder »samfundsmæssige væsentlige stofstrømme« :

»Da vi havde haft første forelæsning havde jeg sådan en fornemmelse af at »det er derfor, jeg læser geografi«. Det knytter det naturvidenskabelige og det samfundsmæssige sammen. Vi tænker i, hvor vi har brug for ressourcer, hvad har det af betydning, hvis vi løber tør for et grundstof – det betyder jo ikke kun, at vi løber tør, det betyder rigtig meget for samfundet.«

Seneste