Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Lyt nu til demonstranterne i stedet for at afspore debatten

Modsvar — Når man sætter lighedstegn mellem de demonstrerende studerende og antisemitisme, afledes opmærksomheden fra de civiles lidelser og universitetets ansvar.

Som svar på et debatindlæg bragt i Uniavisen 7. maj, der argumenterer for nedlukning af teltlejren på CSS, føler jeg mig forpligtet til at udtrykke min uenighed.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Det bør aldrig være kontroversielt at kræve, at KU lever op til egne forpligtelser ved at ophøre med sine investeringer, der muliggør ulovlige bosættelser og støtter krigsforbrydelser noget sted i verden, herunder det besatte Palæstina.

Ved at tillade sine kapitalforvaltere at afvige fra KU’s investeringspolitik indtager universitetet automatisk en politisk holdning om legitimering af brud på international lov. Aalborg Universitet er tidligere kommet med en hensigtserklæring om at sikre, at dets investeringer ikke inkluderer nogen virksomheder på FN’s liste over foretagender, der bidrager til ulovlige bosættelser.

Ledelsen på flere universiteter, herunder Brown og Northwestern, er gået skridtet videre ved at indgå i dialog med studerende om af-investering som del af en aftale om at afslutte teltlejren på campus. KU bør følge efter, hvis det ønsker at opretholde sine egne værdier.

Hensyn kan godt gå hånd i hånd med protest

Skribenten af føromtalte indlæg, Jonas Lauge Andersen, bidrager uheldigvis med at aflede opmærksomheden fra civiles lidelser i Gaza ved at rejse bekymringer om sikkerheden for jødiske studerende i teltlejren på CCS.

LÆS OGSÅ: Interview: Hvad er det, Studerende mod Besættelsen kræver af KU?

At sidestille kritik af Israels gentagne overtrædelser af international lov med antisemitisme er i min optik en fejltolkning

Danske jøders sikkerhed på campus er en anden problemstilling, som også skal tages alvorligt, men det hensyn må ikke forhindre, at man forholder sig til de pointer, som arrangørerne kommer med.

De studerende, der protesterer i teltlejre, har gentagne gange fordømt alle former for antisemitisme. At sidestille kritik af Israels gentagne overtrædelser af international lov med antisemitisme er i min optik en fejltolkning, der fjerner fokus fra alle civile ofre.

Teltaktion er universitetets ånd

Universiteter bør være steder, hvor studerende har adgang til viden, der former den offentlige debat. Derfor er det også kun naturligt, at studerende og ansatte fra nogle af verdens mest anerkendte universiteter demonstrerer imod en brutal krig og regimer, som Københavns Universitet på sin vis legitimerer gennem sine investeringer.

LÆS OGSÅ: Studerende efter møde med rektor: »Jeg tror faktisk, de lytter til os nu«

Afvigelsen fra egen investeringspolitik tvinger studerende og ansatte på universitetet til at minde KU om sit ansvar. Jeg mener, at enhver, der kritiserer Studerende mod Besættelsen, har en pligt til at stille sig selv følgende spørgsmål: Hvad gør du for at sikre, at Københavns Universitet overholder sine egne krav til en etisk investeringspolitik?

Fra studerendes Vietnamaktion til demonstrationer mod apartheid i Sydafrika har universiteter været afgørende arenaer for åbne diskussioner om institutionelle politikker, strukturel diskrimination og kolonialisme. Hvis universiteter ikke tillades at fungere som rum for disse friheder, er muligheden for demokratisk dialog inden for og uden for universitetet i eksistentiel krise.

Seneste