Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Studerende efter møde med rektor: »Jeg tror faktisk, de lytter til os nu«

Teltlejr — KU’s ledelse indleder dialog med Studerende mod Besættelsen, der har demonstreret på CSS i over en uge. Samtalen var god, siger talsperson for de studerende, som tror på, at KU vil give efter for flere krav.

Teltlejren på CSS fortsætter på ottende dag, og mandag 13. maj mødtes de studerende for første gang med ledelsen for at drøfte deres seks krav.

Mødet foregik bag lukkede døre på et kontor på CSS, og blandt de tilstedeværende var rektor Henrik C. Wegener, prorektor for uddannelse Kristian C. Lauta, fakultetsdirektør på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Rune Heiberg Hansen, samt fem medlemmer af Studerende mod Besættelsen, som står bag teltlejren på CSS.

Det fortæller Emil Nielsen, der er medlem af Studerende mod Besættelsen og selv var med til mødet.

LÆS OGSÅ: Interview: Hvad er det, Studerende mod Besættelsen kræver af KU?

Jeg kom ud fra mødet med en rigtig god følelse

Talsperson Emil Nielsen, Studerende mod Besættelsen

»Samtalen gik rigtig godt. Vi fik lov til at sætte dagsordenen, så vi kom egentlig bare ind, gav dem et handout, og så gennemgik vi vores seks krav punkt for punkt,« siger han.

Ifølge Emil Nielsen sagde ledelsen flere gange, at de grundlæggende er enige i de studerendes synspunkter og også er villige til at arbejde med deres krav.

»Det var mit klare indtryk, at de lyttede til os – også på en måde, som de ikke har gjort før. De virkede ret påvirkede af den kæmpe demonstration, som foregår herude. Jeg kom ud fra mødet med en rigtig god følelse. Jeg tror faktisk, de lytter til os nu,« siger han.

Ingen konkrete løsninger

Det er Emil Nielsens klare indtryk, at KU’s ledelse på et tidspunkt vil give efter for alle eller flere af de studerendes seks krav, siger han. Det er dog lidt for tidligt at sige, hvordan den endelige løsning vil se ud, mener han.

Det kræver Studerende mod Besættelsen

Organisationens seks krav er, at KU:

* Anerkender og fordømmer det igangværende folkedrab og opfordrer til en øjeblikkelig våbenhvile og ophævelsen af belejringen af Gaza

* Trækker deres investeringer fra virksomheder, som profiterer på eller er medskyldige i besættelsen af Palæstina

* Tilbyder fuld økonomisk gennemsigtighed i forhold til deres investeringer

* Afslutter deres indkøbsaftaler med virksomheder, som profiterer på eller er medskyldige i besættelsen af Palæstina

* Forpligter sig til en akademisk boykot ved at afslutte institutionelt samarbejde med israelske akademiske institutioner

* Anerkender deres palæstinensiske studerendes vanskelige situation.

»Jeg havde ikke følelsen af, at de blankt afviste nogle af kravene, selvom de har gjort det i tidligere udmeldinger. Der er selvfølgelig nogle ting, hvor vi skal snakke om, hvordan det skal løses teknisk og politisk, men jeg tror, at alt i princippet er til forhandling,« siger han.

Ledelsen brugte lang tid på at stille uddybende spørgsmål og forstå, hvad det er, de studerende præcis kræver, siger Emil Nielsen og fortæller, at mødet var berammet til 45 minutter, men endte med at vare cirka fem kvarter.

LÆS OGSÅ: Fakta: Teltlejr på KU. Hvad er op og ned?

»De spurgte for eksempel, hvad vi mente med kravet om den akademiske boykot; om vi for eksempel ønsker, at den skal være mere omfattende end den, der er lavet over for russiske og belarusiske akademiske institutioner, og der kunne vi så forklare, at det ønsker vi ikke,« siger han.

LÆS OGSÅ: Østeuropastudier vil gerne samarbejde med »de gode russere«

Dialogen var indledende og bød ikke på konkrete løsninger, og indtil der er landet en aftale, holder de studerende stand i teltlejren på CSS, siger Emil Nielsen.

Vi kigger på, hvordan andre institutioner har valgt at trække investeringer og gennemføre en akademisk boykot

Talsperson Emil Nielsen, Studerende mod Besættelsen

»Vi aftalte, at vi laver et opfølgende møde, når ledelsen har haft mulighed for at bearbejde vores uddybede krav og kigge på mulige implementeringer,« siger han og fortsætter:

»Samtidig er vi selv i gang med at undersøge forskellige bud på løsninger. For eksempel kigger vi lige nu på, hvordan andre institutioner har valgt at trække investeringer og gennemføre en akademisk boykot. Vi kigger blandt andet mod Trinity College, og de spanske universiteter.«

Han henviser til, at ledelsen på Trinity College i Dublin i starten af maj indvilgede til at skille sig af med investeringer i virksomheder, der optræder på FN’s sorte liste. Det skete efter de studerende på universitetet i fem dage havde demonstreret med teltlejr på campus, skriver The Guardian (kræver login).

Samtidig har 76 spanske universiteter 10. maj valgt at stoppe samarbejdet med israelske universiteter, skriver blandt andre Times Higher Education (kræver login).

LÆS OGSÅ: Nidoblet på et år: Så mange millioner har Københavns Universitet investeret i virksomheder med ulovlige aktiviteter på Vestbredden

»Vi kigger mod udlandet og forsøger at komme med nogle konkrete og implementerbare løsninger til KU,« siger Emil Nielsen.

»Men indtil videre bliver vi, hvor vi er. Og vi flytter os ikke, før vi er tilfredse.«

Uniavisen har bedt KU’s ledelse om et interview. De meddeler, at de ikke ønsker at udtale sig af respekt for den igangværende dialog og videre proces med de studerende.

 

 

Seneste