Annonce
Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Tredobbelt prisregn over Mærsk Tårnet

Arkitektur — Det ny Mærsk Tårnet nær Panum har fået tre priser, herunder prisen for verdens bedste forskningsbyggeri, ved World Architecture Fair.

Den sidste uge har været en tredobbelt arkitektur-prisregn over Mærsk Tårnet.

Den første af priserne er givet for bygningens funktionalitet, der sikrer optimale rammer for forskerne.

Den næste er givet for designet af tårnets kobberfacade, mens den tredje er for dets græstag.

Verdens bedste forskningsbyggeri

Prisen ligger i verdensklassen:

‘The World Architecture Festival is where the world architecture community meets to celebrate learn, exchange and be inspired. It is the only architecture event where keynote talks form the industry’s most influential figures sit alongside live crit presentations and judging of over 400 award finalists, global networking, a 500 project strong gallery and an international product exhibition’.

C.F. Møller Architects, der har tegnet Mærsk Tårnet til Københavns Universitet, er blevet tildelt en pris på ‘The World Architecture Festival’, der i år blev holdt i Berlin, fra 15.-17. november.

C.F. Møller vandt prisen i kategorien ‘Higher Education & Research – Completed Buildings Winner’.

Peter Sikker Rasmussen, kommunikationschef hos C.F. Møller, siger, at selv om det hele tiden var firmaets ambition at skabe verdens bedste forskningsbyggeri, så er det alligevel noget helt særligt også at få det bekræftet af en benhård faglig jury i benhård konkurrence med verdenseliten blandt arkitekter.

Vil virke som en magnet

»For det første er det en kæmpe anerkendelse af Mærsk Tårnet som et arkitektonisk værk. Det bidrager til at sætte nye standarder for, hvordan man blandt andet skaber optimale rammer for forskning i verdensklasse, og samtidig tilfører det byen, i dette tilfælde København, et nyt ‘landmark’,« siger Peter Sikker Rasmussen.

Kantinen i Mærsk Tårnet

Tårnet vil virke som en magnet, mener han – for ‘hvem vil ikke gerne forske og studere i verdens bedste forskningsbyggeri’?

»Det er en anerkendelse af at have skabt en velfungerende arbejdsplads for forskere og studerende, samt et bidrag til at kunne tiltrække verdens mest ambitiøse talenter til Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved KU, der har ønsket sig optimale betingelser for at kunne bedrive banebrydende forskning.«

»C.F. Møller vil kunne bruge prisen til at tiltrække lignende opgaver til sig i fremtiden,« siger Peter Sikker Rasmussen – for prisen bidrager i høj grad til at give international synlighed.

Pris for en facade i kobber

Panum Tårnets kobberfacade

Tårnet har også fået en facade af kobberplader, der virker som en klimaskærm mod solens stråler. Den er en del af C.F. Møllers design, og den har fået en særskilt førstepris fra ‘European Copper in Architecture Award 2017’ for tårnets innovative og skulpturelle facade.

Prisen uddeles hvert andet år som en hyldest til arkitektur, der inkorporerer kobber eller kobberlegeringer i arkitekturen, skriver C.F. Møller på sin hjemmeside 24. november.

Pris for græstag med 60 arter og mod skybrud

Endelig har Mærsk Tårnets græstag på 5000 kvadratmeter fået en særlig pris af »Scandinavian Green Roof Award«.

Her er det Tegnestuen SLA, der har stået for designet på toppen, som også er en del af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets naturpark, der huser en vildere natur, end den man normalt ser i byen, skriver Berlingske.

Der er blevet sået og plantet 60 af de arter, der plejede at eksistere på Københavns gamle græsningsfælled, som frem til 1840’erne strakte sig fra Fælledparken til Sankt Hans Torv.

Desuden hjælper taget byen med til at opsamle store vandmængder fra regnskyl og skybrud.

Artiklen blev opdateret med flere fakta mandag 27. november kl. 11:30

Artiklen er desuden opdateret torsdag 14. december med en historie om en fjerde pris til Mærsk Tårnet: Foreningen Hovedstadens Forskønnelse har givet det prisen for at være ‘en magnet for international forskning, sin samklang med omgivelserne og evnen til at skabe fællesskab mellem mennesker’. Læs eventuelt mere her på C.F. Møllers hjemmeside.

Artiklen er opdateret tirsdag 10. april med et link til C.F. Møllers hjemmeside med en historie om, at arkitektfirmaet også har vundet en MIPIM 2018 Award for Mærsk Tårnet i kategorien ’Best Healthcare Development’. Prisoverrækkelsen fandt sted i Cannes, Frankrig, torsdag 15. marts 2018.

Seneste