Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Ny fyringsrunde på vej på Humaniora

Job — Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet skal igennem en ny fyringsrunde i april. 31 millioner skal spares alene på lønomkostninger.

Det har længe været under opsejling, og nu er det også bekræftet: Humaniora skal igennem endnu en omfattende sparerunde.

Sådan lyder det i en mail, der onsdag den 27. marts blev sendt rundt til alle ansatte på fakultetet.

»Det er en trist situation og en hård proces for alle – selvfølgeligt særligt for de medarbejdere, der mister deres job,« står der i mailen.

Den største årsag til sparerunden er regeringens dimensionering, der betyder, at de humanistiske uddannelser har færre studerende end tidligere – og dermed også færre penge. Oveni det er fakultetet akkurat som resten af Københavns Universitet ramt af de årlige besparelser på 2 procent, regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag.

Samlet set budgetterer fakultetet med en indtægtsnedgang på 57 millioner kroner frem mod 2022. Heraf skal 31 millioner findes på lønbudgettet, og det betyder, at fakultetet kommer til at afskedige medarbejdere.

Det præcise antal af fyringer er endnu uvist, da det afhænger af, hvor mange ubesatte stillinger der kan nedlægges, og hvor mange medarbejdere der vælger at tage imod tilbud om afværgeforanstaltninger – altså går ned i tid eller fratræder under særlige vilkår.

Peter Birkelund Andersen, der er fællestillidsrepræsentant på Det Humanistiske Fakultet, ærgrer sig over udsigten til nye fyringer. Usikkerheden er et alvorligt problem for medarbejderne, siger han.

»En sparerunde som den her rammer ikke bare dem, der må fratræde ufrivilligt, den resulterer også i et generelt presset arbejdsmiljø. Man begynder at tænke ’kunne det være mig?’, og ’er det nu også rimeligt?’ Frustrationen kan både være rettet internt, men i dette tilfælde er den særligt rettet eksternt, da de to væsentligste årsager til sparerunden kommer udefra: nemlig i form af dimensioneringen og omprioriteringsbidraget,« siger Peter Birkelund Andersen.

»Hvis der engang i fremtiden skulle komme en ny økonomisk presset situation, må vi håbe, at indskrænkninger kan klares ad frivillighedens vej – det har man kunnet tidligere, og det må man håbe, man vil kunne gøre igen, hvis behovet opstår.«

Studerende: Vi er over smertegrænsen

»Som studerende er vi rigtig kede af nyheden om endnu en fyringsrunde på Det Humanistiske Fakultet,« skriver forperson i Studenterrådet på Københavns Universitet Mike Gudbergsen i en e-mail. Og videre:

»Endnu en gang ser vi de meget virkelige konsekvenser af den dimensionering og de milliardnedskæringer, Regeringen trækker ned over hovedet på universiteterne. Christiansborgs sparekniv har gjort nok skade på vores humanistiske uddannelser. Vi er langt over smertegrænsen, og vi kan ikke acceptere de fortsatte forringelser af vores uddannelseskvalitet.«

De ansatte på Det Humanistiske Fakultet skal svare inden den 23. april, hvis de vil tage imod tilbud om afværgeforanstaltningerne.

Uniavisen arbejder på at få en kommentar fra dekan Jesper Kallestrup.

Artiklen er opdateret torsdag kl. 17.27 med kommentar fra Peter Birkelund Andersen og fredag kl. 13.35 med en kommentar fra Mike Gudbergsen.

 

Seneste