Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Nytiltrådt professor: Kvinderne skal mærke, at der OGSÅ satses på dem

Kønsbias — Fredag holder professor Ida Theilade sin tiltrædelsesforelæsning på Frederiksberg Campus. Det vil ikke gå upåagtet hen at forelæsningen holdes 8. marts, siger hun.

Når Ida Theilade fredag den 8. marts giver sin tiltrædelsesforelæsning i anledning af, at hun den 1. marts tiltrådte som professor i etnobotanik, er det med to ret forskellige emner på dagsordenen.

Første halvdel af forelæsningen handler om hendes forskning. Titlen er Etnobotanik og oprindelige folks viden og rolle i overvågning og beskyttelse af klodens sårbare økosystemer. Ida Theilade har beskæftiget sig med forvaltning og bevaring af tropisk skov i mere end 25 år, og hendes take på forskningen indbragte hende Københavns Universitets Innovationspris i 2018.

Hvis universitetet gerne vil have flere kvinder i forskning, må det gøre sig attraktivt – også for kvinder

Professor Ida Theilade

Ida Theilade har valgt, at anden del af hendes tiltrædelsesforelæsning skal vies til spørgsmål om køn og karriere, for forelæsningen er ikke lagt på Kvindernes Internationale Kampdag uden grund, siger hun:

»Danmark dumper, når det gælder om at skabe kønsbalance blandt universitetsforskere. Til trods for at 60 procent af de nye kandidater er kvinder, så forsvinder kvinderne på både adjunkt-, lektor- og professorniveau. Og det kan ikke længere forklares med at der historisk er blevet uddannet flere mandlige kandidater.«

Åbenhed om løn fremmer kvindernes karriere

Ida Theilade læner sig blandt andet op ad et spritnyt studie af Morten Bennedsen, Niels Bohr Professor ved Økonomisk Institut, der viser, at åbenhed om løn mindsker løngabet, primært fordi mændenes lønstigninger dæmpes:

»Hvis universitetet gerne vil have flere kvinder i forskning, må det gøre sig attraktivt – også for kvinder. Der er mange subtile måder at lade yngre ansatte vide, om de har en mulig karriere eller ej. Kvinderne skal mærke, at der også satses på dem.«

Derfor er opfordringen fra Ida Theilade til ledelsen klar:

»Kære KU: hvis I ønsker ligeløn er der ingen undskyldninger for ikke at indføre åbenhed om løn. Alle studier viser, at åbenhed om løn er den vigtigste faktor for ligeløn.«

Lederne skal arbejde med deres egen bias

Professor Lotte Holm, der sidder i KU’s kønskoordinerende udvalg, bakker op om den dagsorden Ida Theilade sætter: »Tallene viser, at der er en kønsskævhed i forhold til hvem der bliver på SCIENCE, og hvem der forlader universitetet. Flere kvinder end mænd opgiver en universitetskarriere.«

Ifølge Lotte Holm bør lederne på Københavns Universitet arbejde mere fokuseret med kønsbias og også blive opmærksomme på, hvordan ubevidst kønsbias eventuelt optræder hos dem selv:

»Jeg synes også, at KU skulle sætte sig for seriøst at undersøge og dokumentere de processer, hvorigennem repræsentationen af mænd og kvinder bliver så forskellig på universitetet. Jeg tror det kræver et egentligt forskningsprojekt, og at hvert fakultet må undersøges for sig, fordi faglighed og kultur er meget forskellig,« siger Lotte Holm.

Ida Theilades tiltrædelsesforelæsning er åben for alle og afholdes den 8. marts 2019 kl. 14.00-16.00 i Festauditoriet A1-01.01 på Bülowsvej 17, Frederiksberg Campus.

Seneste