Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Over 5.000 flere kvinder end mænd søgte ind på Københavns Universitet

Ligestilling — Blot fire ud af 34 humanistiske uddannelser har flest mandlige ansøgere, og samtlige sundhedsfaglige uddannelser tiltrækker flest kvinder. »Det vil være helt oplagt, at vi arbejder mod at tiltrække kvinder til naturvidenskabelige uddannelser og mænd til de humanistiske,« siger vicedirektør.

Næsten 13.000 af Københavns Universitets 20.661 ansøgere er kvinder.

12.915 kvinder har i år søgt ind på Københavns Universitet, og det er 5.169 flere end de 7.746 mænd, der valgte at sende ansøgninger til universitetet.

Det er ikke nyt, at flere kvinder end mænd søger ind, men forskellen har taget et spring på over 1.000 siden sidste år, hvor de kvindelige ansøgere var 4.164 i overtal.

Rie Snekkerup, der er vicedirektør for Uddannelse og Studerende på Københavns Universitet, siger, at hun finder det positivt, at flere kvinder har valgt at søge ind i år.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

»Det er positivt, men det dækker over stigninger på nogle af de mere klassiske uddannelser, som ofte tiltrækker flere kvinder end mænd. Det er de humanistiske uddannelser og for eksempel medicin og psykologi,« siger hun.

Ville du gerne have, at kønsfordelingen på uddannelserne var mere lige?

»Jo, jeg ville godt have, at det var mere lige. Der er stadig er en skæv fordeling i, hvor mange kvinder der søger specifikke uddannelser, og hvor mange mænd der søger specifikke uddannelser – mændene søger oftere de naturvidenskabelige uddannelser, matematik, datalogi og så videre.«

LÆS OGSÅ: Kæmpe fremgang på Humaniora: Retorik har fået over dobbelt så mange ansøgninger som i 2019

SCIENCE er eneste fakultet med flest mandlige ansøgere

Rie Snekkerup siger, at hun er glad for fremgangen på Humaniora, men at hun ærgrer sig over, at kvinderne i størst stil søger det, der ofte betegnes som bløde fag, mens mænd oftere søger det, der betegnes som hårde fag. Hun ærgrer sig også over, at det er de betegnelser, der er blevet klistret på fagene.

Ser man på Københavns Universitets seks fakulteter, er det kun på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet (SCIENCE), flere mænd end kvinder har søgt ind, her er forskellen dog lille – 2.565 kvinder og 2.776 mænd har søgt ind, altså 211 flere mænd. Uddannelser som datalogi, machine learning og fysik har dog modtaget klart flere ansøgninger (fire gange så mange, næsten fem gange så mange og over dobbelt så mange) fra mænd.

Selv om vi er meget bevidste i dag, er der stadig nogle ubevidste måder, vi præger vores unge på.
Rie Snekkerup, vicedirektør for Uddannelse og Studerende, Københavns Universitet

Det Humanistiske Fakultet (HUM) har modtaget ansøgninger fra 3.636 kvinder og 2.110 mænd. Ud af fakultetets 34 bacheloruddannelser har flere mænd end kvinder søgt ind på fire af dem, Filosofi, Historie, Musikvidenskab og Østeuropastudier. Lige mange mænd og kvinder (21 af hver) har søgt ind på Latin.

På Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet (SUND) er kvinderne i stort overtal over hele linjen. Over syv gange så mange kvinder som mænd vil læse tandplejer og veterinærmedicin, over fem gange så mange kvinder har søgt ind på Folkesundhedsvidenskab, tre gange så mange på Odontologi, og over dobbelt så mange kvinder vil læse medicin og farmaci. Medicin, som er Københavns Universitets mest søgte uddannelse, har modtaget ansøgninger fra 2.554 kvinder og 1.087 mænd.

LÆS OGSÅ: Top 10: Her er de mest søgte uddannelser på Københavns Universitet i 2020

»Jeg er meget i tvivl om, hvad man kan gøre som uddannelsesinstitution,« siger Rie Snekkerup, »for jeg tror, det starter meget tidligere; i folkeskolen, hos forældrene. Selv om vi er meget bevidste i dag, er der stadig nogle ubevidste måder, vi præger vores unge på. Det er drengene, der er nørderne, der elsker at regne ting ud, og det er kvinderne, der tager sig af dannelse og omsorg.«

»Vi kan sikkert gøre mere«

Rie Snekkerup siger, at universitetet i hvert fald kan gøre sit i sin markedsføring: »Det handler om, hvordan vi beskriver uddannelserne, hvilke billeder vi vælger, hvordan vi holder åbent hus, alle de små ting.«

Ud af HUMs 34 uddannelser er der fire, hvor flere mænd end kvinder har søgt ind, og på SUND har langt flere kvinder søgt ind på alle uddannelserne. Burde HUM og SUND begynde at markedsføre sig mere mod mændene?

»Det vil være helt oplagt, at vi arbejder mod at tiltrække kvinder til naturvidenskabelige uddannelser og tiltrække mænd til de humanistiske uddannelser. Jeg er overbevist om, at de enkelte uddannelser også tænker på dette i deres rekruttering, men vi kan sikkert gøre mere,« siger Rie Snekkerup.

LÆS OGSÅ: 20.203 har søgt ind på Københavns Universitet. Det er over 4.000 flere end sidste år

Seneste