Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Kæmpe fremgang på Humaniora: Retorik har fået over dobbelt så mange ansøgninger som i 2019

Efter flere års tilbagegang i ansøgningstallet, har Humaniora i år fået flere ansøgninger end Københavns Universitets andre fakulteter. Det betyder flere afslag og højere adgangskvotienter, og »det vil typisk indebære, at de, der slipper igennem, er dem med de bedste studieforudsætninger,« siger dekan.

Kirsten Busch Nielsen er som dekan på Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet glad dagen efter ansøgningsfristen til de videregående uddannelser. Rigtig mange unge har søgt ind på en uddannelse, rigtig mange har søgt ind på Københavns Universitet, og mange flere end de seneste år har søgt ind på en af universitetets humanistiske uddannelser.

»Det er selvfølgelig meget glædeligt, især fordi vi ser, at søgningen er bred – klassiske fag som historie og filosofi går frem, der er stor søgning til kommunikations- og medieuddannelserne, og vi ser også betydelig fremgang i søgningen til de vesteuropæiske sprog,« siger hun.

Samtlige fag på Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet har i år modtaget flere ansøgninger om optag end sidste år, hvor fakultetet som det eneste samlet havde fald i ansøgningerne. Humaniora har modtaget 8.348 ansøgninger i år, det er 46,1 procent flere end 2019’s 5.712, og det gør fakultetet til det, der har modtaget flest ansøgninger.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

»Det er altid interessant at se, hvordan de unge sætter kryds den 5. juli, fordi det også et udsagn om, hvordan de tolker verden,« siger Kirsten Busch Nielsen. »Det gode antal ansøgninger til humaniora indikerer, at mange unge synes, at den faglighed og eftertænksomhed og kompetencer, som karakteriserer de humanistiske studier, tilhører fremtiden.«

Dobbelt op på Retorik

Ét fag har modtaget mere end dobbelt så mange ansøgninger som sidste år; retorik. Retorik har modtaget 379 ansøgninger, og det er 132,6 procent flere end de 168 ansøgninger, uddannelsen modtog i 2019. Det viser tal fra afdelingen Uddannelse & Studerende.

»Jeg bliver utroligt glad,« siger Lisa Storm Villadsen, der er lektor og afdelingsleder på Retorik på Københavns Universitet, »det er jo en anerkendelse af vores uddannelses relevans og attraktionsværdi, og den anerkendelse er jeg glad for, fordi vi gør os umage.«

»Jeg ved, at de høje ansøgertal i år også handler om corona, men når folk sætter kryds ved Retorik, tror jeg, det handler om, at det er en uddannelse, der giver teoretiske og praktiske – og konkrete – kompetencer, som kan bruges på arbejdsmarkedet senere hen, samtidig med at den giver mulighed for en personlig udvikling gennem fordybelse i spændende tekster.«

LÆS OGSÅ: 20.203 har søgt ind på Københavns Universitet. Det er over 4.000 flere end sidste år

Stigningen kommer efter en årrække med fald. I 2016 fik Retorik 321 ansøgninger, i 2017 faldt tallet til 224, og i 2018 hed det 198. Samme tendens var at se, kiggede man på Det Humanistiske Fakultets samlede antal ansøgninger. Sidste år var Humaniora det eneste fakultet, der ikke oplevede fremgang, og da sagde fakultetets prodekan for uddannelse, Jens Erik Mogensen, at »den generelle humaniora-bashing, vi har været udsat for i mange år,« påvirkede ansøgningstallet.

Lisa Storm Villadsen siger, at hun ikke vil tage »b-ordet« i sin mund, men hun mener også, at de humanistiske uddannelser i de senere år har fået en urimeligt hård medfart.

»I dele af dagspressen har der været en misvisende måde at tale om de humanistiske uddannelser – fx at man bliver uddannet til arbejdsløshed, hvilket er både meningsløst og usandt.«

Ledigheden for dimittender fra Retorik på Københavns Universitet er ifølge Uddannelseszoom 11 procent for nyuddannede og 2 procent efter ti år. Effekterne af dimensioneringen kan endnu ikke ses i ledighedsstatistikkerne.

Corona kan have vækket interesse

Lisa Storm Villadsen siger, at hun tror, at den stigende interesse for at læse retorik også på en mere indirekte måde kan skyldes corona.

»Det her forår kan have vækket en interesse hos nogle for, hvordan mennesker kommunikerer med hinanden, ikke mindst i krisesituationer,« siger hun og fortsætter:

»Ved Mette Frederiksens pressemøde-taler var der øjeblikke, hvor store dele af befolkningen sad klinet til skærmen for at høre, hvad landets øverste politiske leder havde at sige til dem, ligesom der har været masser af argumentation og synspunkter frem og tilbage, fx om hvordan ekspertviden og politisk dømmekraft kan kombineres, hvordan krisekommunikation kan gå godt – eller det modsatte, og hvad den her pandemi betyder for samfundet og den enkelte. Mundtlig kommunikation, argumentation og retorik lederskab har altså været meget synlige fænomener i forårets løb.«

LÆS OGSÅ: Top 10: Her er de mest søgte uddannelser på Københavns Universitet i 2020

Flere afslag og højere karaktersnit

I år bliver der optaget 55 på Retorik, oplyser studieadministrationen, så selv om alle 379 nok ikke er førsteprioritetsansøgninger, vil nogen blive skuffet.

Og de mange ansøgninger til Humaniora kommer til at betyde mange afslag, det lægger Kirsten Busch Nielsen ikke skjul på, ligesom de også vil betyde højere adgangskvotienter på nogle uddannelser – men det er en god ting, siger hun:

»Nåleøjet er blevet mindre, fordi søgningen er steget. Det vil typisk indebære, at de, der slipper igennem, er dem med de bedste studieforudsætninger.«

Den 28. juli får ansøgerne svar på, om de er sluppet ind.

FØLG UNIAVISEN PÅ FACEBOOK HER

Seneste