Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Rektorer: Globaliseringsforhandlinger afgør fremtiden

FINANSLOVSFORSLAG 2011 - Ifølge Danske Universiteter indeholder finanslovsforslaget ikke meget nyt, så de kommende globaliseringsforhandlinger bliver afgørende for universiteternes økonomi

Regeringens forslag til finanslov indeholder ikke meget nyt under solen, så det bliver op til parterne bag globaliseringsforliget (VK-regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre) at sikre Danmarks udvikling som vidensamfund, mener Danske Universiteter.

Der er 1,4 milliarder kroner i 2011, 1,6 milliarder i 2012 og 2,4 milliarder i 2013, der stadig mangler at blive fordelt.

Rektor Jens Oddershede, talsmand for Danske Universiteter, mener, at det er afgørende, at politikerne afsætter en betydelig del af pengene som basismidler, og så bør universitetsuddannelsernes taxametre, altså den støtte universiteterne får hver gang en studerende består eksamener svarende til et årsværk, øges.

Giv plads til flere

De humanistiske og samfundsvidenskabelige taxametre fik et løft sidste år, og Danske Universiteter lægger vægt på, at det fastholdes efter 2012.

»Interessen for at få en universitetsuddannelse har aldrig været større i Danmark og samtidig
vokser ungdomsårgangene. Derfor bliver der brug for større kapacitet på universiteterne gennem øgede basismidler og fuldt finansierede uddannelser. Alle beregninger viser, at de nuværende taxametre ikke kan dække omkostningerne ved uddannelserne. Hvis universiteterne skal udbyde uddannelser af høj international klasse til stadig flere, er det tid til at satse. Vi kan bruge finanskrisen som afsæt for fremtidens vækst og velstand ved at satse på bedre uddannelser til flere,« skriver Jens Oddershede i en pressemeddelelse.

Danske Universiteter håber, at politikerne denne gang udmønte globaliseringspuljen
for mere end et år ud i fremtiden og dermed give universiteterne bedre planlægningsmuligheder.

clba@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste