Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

»Rektors uddannelsessatsning klinger hult«

BUDGET - Studenterrådet ved Københavns Universitet er stærkt utilfreds med rektoratets budget for næste år, der ifølge de studerende betyder besparelser på uddannelse. De opfordrer rektor til ikke at glemme sin uddannelsessatsning op til bestyrelsesmødet i morgen, hvor budgettet for 2011 skal behandles.

Studenterrådet ved Københavns Universitet efterspørger en sammenhæng mellem økonomipolitik og uddannelsespolitik på universitetet i en pressemeddelelse i dag.

»Rektors uddannelsessatsning ’Den gode uddannelse’ klinger hult, når der samtidig spares på uddannelse,« skriver de studerende.

Rektoratets budgetforslag for 2011 viser nemlig et overskud på lige over 57 millioner kroner samtidig med, at der skal spares og nedlægges 200 stillinger.

LÆS OGSÅ: Overskud til at fyre

Et overskud, der koster

»Plusser ser jo altid kønne ud på bundlinjen, men i rektoratets budgetforslag er jeg nødt til at advare om mellemregningerne. I bytte for overskuddet mister studerende på Humaniora op til 15 procent af deres undervisning. Og det oven i købet på uddannelser der i forvejen kun har fire-otte timers undervisning om ugen,« siger Ea Busch-Petersen, formand for Studenterrådet.

LÆS OGSÅ: Studerende udsteder skyldnerbevis til dekan

Mange studerende på Humaniora vil fremover bliver spist af med kun 12 uger på et semester, mens 100 stillinger er i farezonen på Life, som er det fakultet, der rammes hårdest af besparelserne i denne omgang. Også Odontologisk Institut og Statens Naturhistoriske Museum skal spare, dog ikke som en del af budgettet for 2011.

LÆS OGSÅ: Odontologi i slem pine

LÆS OGSÅ: Life tager besparelser i et hug

»Vi kender endnu ikke de fulde konsekvenser af besparelserne. Men de meldinger vi har fået indtil videre lover ikke godt for vores uddannelser. Jeg håber, at rektor vil huske, at han er i gang med en uddannelsessatsning og lade det fremgå af budgettet for 2011,« siger Ea Busch-Petersen.

LÆS OGSÅ: KUmmentaren: Den gode uddannelse

Rektor må stå ved forringelser

På Københavns Universitets intranet har rektor Ralf Hemmingsen slået fast, at nedlæggelserne af stillinger ikke skyldes budgettet for 2011, men skal ses i et mere langsigtet økonomisk perspektiv. Københavns Universitet står blandt andet over for et dyk i basismidlerne – seks procent næste år og over 25 procent i 2012.

Ea Busch-Petersen er enig i, at man bliver nødt til at forholde sig til kendsgerningerne, men rektoratet må står ved, at deres løsning kommer til at betyde markante forringelser.

»Ledelsen og rektor må vise politikerne, at universitetet er underfinansieret, og at det ikke kan hænge sammen som budgettet ser ud nu, uden at det går ud over kvaliteten af uddannelse og forskning,« siger hun.

khkr@adm.ku.dk

Seneste