Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

SF: Det er uanstændigt, at studerende med behov for hjælpemidler venter i månedsvis

Kødannelse — Væbn dig med tålmodighed, hvis du som studerende lever med handicap og derfor søger hjælpemidler og støttemuligheder igennem den specialpædagogiske støtte (SPS).

Svartiden på ansøgninger til SPS er eksploderet over de seneste måneder. Alene på universiteterne er der ifølge en optælling fra Danske Universiteter over 1.500 studerende, der lige nu afventer svar på deres ansøgning. Forsinkelserne har blandt andre TV2 har afdækket. De skyldes først og fremmest implementeringen af et nyt IT-system i STUK – Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Selvfølgelig skal vi have opdaterede og effektive digitale løsninger. Det giver sig selv. Men jeg mener på ingen måde, at langsom implementering undskylder, at studerende lige nu lades i stikken. Især ikke, da vi har at gøre med en gruppe, som risikerer at være sat bagud allerede ved studiestart.

Al erfaring viser, at hvis den rette støtte gives, så kan studerende med funktionsnedsættelser tage en uddannelse på lige vilkår med andre studerende. Gives støtten ikke, er det dog langt sværere at leve op til studielivets krav, for vi har desværre opbygget et studiesystem med minimal plads til forsinkelser og afvigelser, før man bliver dømt ude.

Skuffende ministersvar

Derfor forstår jeg heller ikke, hvorfor Børne- og Undervisningsministeriet samt Uddannelses- og Forskningsministeriet ikke på forhånd havde sikret sig, at man ikke risikerede en sagspukkel. På baggrund af min bekymring for de studerende, valgte jeg derfor at indkalde de to ministre i samråd for at afkræve dem svar.

LÆS OGSÅ: Nej tak til tabu af funktionsnedsættelser

Men jeg må ærligt talt indrømme, at svarene ikke gjorde mig opløftet. Tværtimod. Der er lange udsigter til et system, hvor studerende med behov for støtte kan få den helt fra studiestart.

Der er lange udsigter til et system, hvor studerende med behov for støtte kan få den helt fra studiestart

Selv uden den ekstraordinære situation er ventetiderne urimeligt lange. Tal fra Danske Universiteter viser nemlig, at der går imellem 6,5 og 16,5 uger, alt efter hvad man søger. Urimeligt, hvis man – som de fysikstuderende for eksempel skal på KU – skal til eksamen efter ni uger. Derfor er der også brug for en større revidering af SPS.

Forsinkelser forringer trivslen

I SF mener vi, at langt flere af hjælpemidlerne skal komme fra interne leverandører. Det skal sikre lavere ventetid samtidig med, at produkterne løbende kan videreudvikles og sørge for tilpasset kvalitet. Der er brug for en undersøgelse af, hvorfor ventetiden nogle gange er dobbelt så høj hos eksterne udbydere.

Jeg mener overordnet set, at SPS spiller en vigtig rolle for den lige adgang til uddannelse. Derfor er min frygt, at forsinket adgang til SPS – ekstraordinær eller ej – går ud over trivslen og begrænser de studerende, som er afhængige af den støtte. For når vi har lavet en ordning, så er det absurd, at disse studerende risikerer at dumpe eksamener og droppe ud på grund af svartiden til den rette hjælp.

LÆS OGSÅ: Kørestolsbruger: Hvornår skal vi snakke om, at hele Frederiksberg Campus er ableistisk?

Ministrene bør handle på problematikken, og jeg vil gøre mit for, at de bliver gjort opmærksomme på hver gang et problemer med SPS’en opstår eller forværres. Vi skal ikke have et samfund, hvor man falder ud af studiet på grund af ventetiden til retmæssig hjælp.

Seneste