Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Studenterrådet til rektor: Fint, at du går op i ranglister, men se også på den om undervisning

Ranglister — En ny international liste rangordner universiteter efter deres undervisning. Man kigger forgæves efter Københavns Universitet blandt de pæne placeringer. Skulle vi ikke satse på at blive Danmarks bedste, også når det gælder undervisningen?

Københavns Universitet skal gøre sig gældende på endnu en rangliste, hvis vi virkelig mener, at vi sidestiller undervisning og forskning. I dag fylder forskning stort set alt, mens vi studerende er til at overse på ranglisterne. Uheldigt? Ja. Heldigvis har Times Higher Education, THE, kigget på resultaterne fra The European Student Survey og udarbejdet en liste over de bedste universiteter at være studerende på.

Vi kan kun håbe, at dette bliver startskuddet til en konkurrence mellem vores danske universiteter om at udbyde den bedste undervisning.

LÆS OGSÅ: Rektor: Sådan har vi det med ranglister

Ledelsen på vores universitet har valgt at fokusere på fire toneangivne ranglister, kan man læse på ku.dk. Det er der som sådan ikke noget galt med, men alle fire lister tager udgangspunkt i forskning. Publikationer i tidsskrifter som Nature og hjemtagelse af forskningsbevillinger giver jobsikkerhed og forfremmelser. Der er variation mellem listerne, bevares, men udgangspunktet er det samme.

Debat

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Men hvilken betydning tillægger Københavns Universitet høj undervisningskvalitet? Man fyrede, under højlydte protester, rask væk årets underviser i 2016, Sten Rettrup. Vel at mærke mindre end et halvt år efter han havde modtaget prisen som årets underviser i KU’s festsal.

LÆS OGSÅ: KU fyrer årets underviser på Kemi – nu klager de studerende

Uforståeligt? Ja, det synes vi også. Men det hænger nok sammen med at det, der kan måles og vejes, får lov at løbe med al opmærksomheden.

Heldigvis er kavaleriet nu kommet os til undsætning med Times Higher Educations liste over Europas bedste universiteter, når det gælder undervisningen. 258 universiteter optræder på listen, fra Danmark finder vi Syddansk Universitet og Copenhagen Business School på hhv. plads nummer 28 og 45.

Forskere, om de vil det eller ej, konkurrerer konstant. Men de konkurrerer på citationer og publikationer, ikke på deres undervisning. Er du først som studerende indskrevet, er du tvangsindlagt til dine kurser, gode som dårlige. Vi kan kun håbe, at dette bliver startskuddet til en konkurrence mellem vores danske universiteter om at udbyde den bedste undervisning.

LÆS OGSÅ: Hun er netop kåret til bedste underviser. Om et halvt år udløber hendes kontrakt

Så kære rektor og prorektor, I har forklaret i Uniavisen, at ranglister ikke er til at komme udenom. Det kan vi hurtigt blive enige om. Vi er klart det førende universitet i Danmark på forskningssiden. Vi håber, at jeres nysgerrighed er lige så vakt som vores. Er vi faktisk også Danmarks bedste universitet på undervisningssiden? Der er kun en måde at finde ud af det på.

Seneste