Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Studerende til dekan og fratrædende institutleder: Vi har også en stemme

Åbent brev — Bjarke Oxlunds opsigelse og Mikkel Vedby Rasmussens midlertidige indsættelse som leder af Institut for Antropologi vækker stor bekymring. Vi studerende har krav på at kende beslutningens årsager og konsekvenser, skriver Antropologisk Fagråd i et åbent brev.

Kære Mikkel Vedby Rasmussen og Bjarke Oxlund

Det er langt fra normalt, at en institutleder vælges uden for instituttet selv. Og det er nærmest uhørt, at valget falder på en person uden fagspecifik viden, der samtidig skal varetage en anden krævende fuldtidsstilling som dekan.

Vi studerende har ikke fået forklaret, hvad der ligger bag denne drastiske beslutning. Vi kan kun gisne ud fra to debatindlæg af Mikkel Vedby Rasmussen og lektor Heiko Henkel udgivet i Uniavisen i sidste uge. Ifølge indlægget fra Heiko Henkel hviler beslutningen på en vurdering af, at Institut for Antropologi har så store udfordringer, at ingen af instituttets tre viceinstitutledere eller noget andet personale kan varetage stillingen. I sit svar på Henkels debatindlæg vil dekanen dog ikke give en klar årsag til, hvorfor netop han skal påtage sig posten som institutleder.

Blandt os, de studerende, skaber den manglende gennemsigtighed og begrundelse for ledelsesskiftet bekymringer for vores fag og vores profession. Vi har valgt at skrive dette åbne brev for at gøre det klart, at vi også har en stemme, og at instituttets fremtid også er vores fremtid. Når beslutninger omkring topledelsen bliver taget uden om studenterrådene og den øvrige administration, må vi stå fast på, at vi har krav på at kende årsagerne til, samt konsekvenserne af, dette ekstraordinære ledelsesskifte.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

LÆS OGSÅ: Lektor: SAMF-dekan er gået amok.
LÆS OGSÅ: Dekan Mikkel Vedbys svar.

Ifølge Henkels indlæg har dekanen endvidere til hensigt at indføre »dramatiske ændringer« på instituttet – ændringer som dekanen ikke vil kommentere på i sit modsvar. Den seneste sparerunde har allerede påvirket vores studie meget. Helt konkret resulterede den i en fyringsrunde, i færre valgfag samt i at optaget af nye antropologistuderende blev skåret ned med en tredjedel. Da vi allerede oplever forringelser af vores undervisningskvalitet og studiemiljø, skaber udsigten til »dramatiske ændringer« stor utryghed omkring vores fremtid.

Vi vil gerne invitere jer – og alle andre interesserede – til en åben debat med de studerende den 21. november kl. 17 i Katten, bygning 16 på CSS. Vi håber, at vi i fællesskab kan drøfte vores spørgsmål og bekymringer. Vi har valgt at offentliggøre denne invitation i et åbent brev for at afspejle vores ønske om større gennemsigtighed, dialog og inklusion mellem antropologistuderende og ledelsen.

LÆS OGSÅ: Dekan Mikkel Vedby Rasmussens svar til de studerende her.

Seneste