Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Top-10: Her er studierne med de højeste karakterkrav på Københavns Universitet

De højeste adgangskvotienter er markant lavere end sidste år, sandsynligvis fordi studerende ikke længere får en bonus for at starte hurtigt på studiet.

Det er slut med de oppustede adgangskvotienter i nærheden af 12.

Hvor man sidste år skulle have 11,9 for at komme ind på Psykologi via kvote 1, ligger dette års topscorer på Københavns Universitet næsten en hel karakter lavere. 11,0 er adgangskravet på Molekylær biomedicin.

LÆS OGSÅ: Københavns Universitet optager højeste antal studerende nogensinde

Årsagen virker åbenlys. Den såkaldte hurtigstartbonus fra 2009 – retten til at gange sit snit med 1,08, hvis man begynder sin uddannelse senest to år efter studentereksamen – er blevet afskaffet, og den har taget de skyhøje adgangskrav med sig i graven.

Det er ikke ligefrem noget, man begræder på Københavns Universitet, siger sektionschef i afdelingen Uddannelser & Studerende, Pernille Kindtler.

De kvotienter, vi har fået nu, ligger på et mere rimeligt leje

Sektionschef i Uddannelser & Studerende, Pernille Kindtler

»Det er rigtig positivt. Det har længe været Københavns Universitets holdning, at vi gerne så hurtigstartbonussen afskaffet. Den pumper karaktererne kunstigt op, og vi synes ikke, der er nogen faglig begrundelse for, at man skulle være bedre til at studere, hvis man søger inden for to år,« siger hun.

Problemet med de høje kvotienter, tilføjer Pernille Kindtler, er, at de kan puste til en følelse hos studerende på gymnasiet af, at hvis man ikke er perfekt og får 12 i alle eksamener, så kan man ikke komme ind på sit foretrukne studie.

»De kvotienter, vi har fået nu, ligger på et mere rimeligt leje, hvor man kan sige: Okay, jeg skal gøre det godt, men jorden går ikke under, hvis en enkelt eksamen går lidt skævt. Vi har oplevet unge mennesker, der har set det som en katastrofe, hvis de har fået et 10-tal. Sådan skal det jo ikke være,« siger hun.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) siger i en pressemeddelelse, at de lavere grænsekvotienter er forventelige efter bortfaldet af karakterbonussen.

Også hun ser udviklingen som et positivt skridt væk fra karakterræs:

»Jeg hører fra mange unge, at de føler sig pressede af det massive fokus på at opnå høje karakterer, og det påvirker deres trivsel negativt. Det kan den lavere karaktergrænse forhåbentlig være med til at flytte i den rigtige retning. Samtidig synes jeg, at det er værd at huske på, at der på halvdelen af vores uddannelser faktisk ikke er karaktergrænser for at komme ind,« siger hun.

Det kræver dog stadig et højt snit fra gymnasiet at komme ind på en række uddannelser på Københavns Universitet. Her følger de 11 uddannelser med de højeste karakterkrav i år:

1. Molekylær biomedicin: 11,0
2. Psykologi: 10,9
3. Forsikringsmatematik: 10,9
4. Statskundskab: 10,6
4. Medicin: 10,6
6. Antropologi: 10,4
7. Veterinærmedicin: 10,3
8. Odontologi: 10,2
9. Litteraturvidenskab: 10,0
10. Sociologi: 9,9
10. Matematik-økonomi: 9,9

Læs alt om studiestart

Lige her

Seneste