Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Udlicitering kan fordunkle forskning

Oftest er de kamphaner, men udliciteringen af forskning til private virksomheder er Claus Emmeche og Jens Oddershede fælles om at kritisere

Fagligheden trynes og forskningen kan dikteres direkte af politikerne, når ministerier udliciterer forskningsopgaver til private virksomheder. Det siger lektor og blogbagmand Claus Emmeche til Information.

Kritikken deles af formanden for rektorkollegiet Jens Oddershede, som ganske vist er positivt indstillet over for udlicitering af forskning, men samtidig understreger, at private virksomheder skal være underlagt de samme regler om offentliggørelse af forskningsresultater som universiteterne.

»Hvis vi skal være åbne og gennemsigtige, så bør man pålægge de private den samme grad af offentlighed. Ellers er det ikke fair,« siger Oddershede.

Ministerier kan spekulere

Claus Emmeche er mere stejl over for selve idéen om udlicitering og frygter, at ministerierne vil spekulere i at vælge private virksomheder.

»Det handler både om åbenhed og om muligheden for at styre forskningen. Ofte vil der sidde en følgegruppe med repræsentanter fra rekvirenten. Og de kan i høj grad være med til at diktere designet af forskningen,« siger han til Information.

Jens Oddershede og Claus Emmeche lader til at have fundet en form for fælles fodslag efter i den seneste udgave af Universitetavisen at have spidset penne over for hinanden. Om en snarlig forbrødring er på vej, vil tiden vise, men uniavisen.dk er på sagen. Interesserede kan bruge ventetiden på den seneste disput her.

ser@adm.ku.dk

Seneste