Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Verdens bedste idé-generator

KU Kommentar — »Universitetet er verdens bedste opfindelse, når vi skal opfinde noget, og når vi skal genopfinde os selv.«

DEN STØRSTE VISDOM er at vide, hvad man ikke ved noget om. Den største forpligtelse er at hæve stemmen, når man ved noget vigtigt. Universiteterne ejer ikke sandheden, men vi vogter over den – særligt i disse tider, hvor følelser trum(p)fer fakta.

KU har et særligt ansvar som det første og største universitet i Danmark. Det er rart at sole sig i KU’s lange historie – fra Tycho Brahe til H.C. Ørsted. Men nogen skaber historien. Og nogen, det er os. Historien foregår ikke kun i sidste århundrede. Den foregår nu. Vi skaber den. Sagt med Nelson Mandelas ord: »Uddannelse er det stærkeste våben, man kan bruge til at ændre verden«.

DA JEG VAR UNG, tumlede jeg rundt ude i Indien. Så mødte jeg en lærd mand, der trak mig til side og sagde: »Hvis du virkelig vil hjælpe den tredje verden, er det bedste du kan gøre at tage hjem og blive dygtig til noget.«

Derfor skal vi give de studerende alt det nærvær, de fortjener. Siden Indien 1986 er verdenshistorien ikke nået i mål. Når man tænder for tv-avisen går man mellem-deprimeret i seng: knappe ressourcer, befolkningsvækst, sygdomme, krige, klimaforandringer, flygtninge. Men man kan også stå top-motiveret op, tage en uddannelse, indtage en forskerstilling og løse nogle af de problemer, vi selv har skabt. Den idealisme er en stor drivkraft for os her på universitetet, skulle jeg hilse og sige.

Universiteterne ejer ikke sandheden, men vi vogter over den – særligt i disse tider, hvor følelser trum(p)fer fakta.

UNIVERSITETET ER OGSÅ EN DRIVKRAFT for samfundet. Nogle siger, at den bedste danske opfindelse er Danmark. Jeg vil sige, at universitetet er verdens bedste opfindelse, når vi skal opfinde noget, og når vi skal genopfinde os selv. Som person eller nation. Universitetet er jo en helt enestående idé-generator, hvis den bliver koblet på ’the Grid’ – det globale innovationsnetværk af studerende, forskere og virksomheder.

Men vi er også dyre i drift. Derfor er det ok, at skatteyderne vil følge med. Her er det min opgave at være tolk. Politikerne skal forstå, at vi fungerer bedst under tillid og stabile rammer. Og forskerne og de studerende skal forstå, at de også skal vise ’value for money’.

KU KAN OGSÅ NOGET, andre ikke kan. Tag den deprimerende liste over globale problemer. Klodens befolkning rykker tættere sammen. Men kan vi forstå hinanden? KU’s mange fag giver indsigt i ’de andre’. Sprog er fx det sundeste bevidsthedsudvidende stof.

Hvad er rektors rolle? Rektor skal få de bedste forskere i stald og skabe staldvarme for de studerende. Være strategisk leder. Ressourceleder. Netværker. Rektor skal både begå sig blandt fleece-trøjerne på Skovskolen i Nødebo og blandt habitterne i Bruxelles. Jeg har både fleece og nålestriber i min garderobe og jeg ifører mig gerne dét dress, der klæder hele KU.

REKTOR SKAL OGSÅ være som ørnen på hovedbygningen: Én der flyver højt og ser langt i en verden med – lad os bare kalde det ’klimaforandringer’. Jeg vil stræbe efter at være ’en ørn’ til at lave den mest fremsynede strategi for KU. Vi kan nå langt ved at tale sammen om de fælles mål for vores universitet. Derfor er jeg på vej rundt på alle KU’s institutter.

KU’s idé-generator har allerede fuld drøn på. Det er i høj grad Ralfs fortjeneste – ud over selvfølgelig forskerne, de studerende og ledelsen i øvrigt. KU er hjemsted for alverdens talenter og etablerede forskere. Bygninger og laboratorier er opgraderede. Og KU har fået inspirerende campusområder. Men alt dét er allerede historie. Nu skal vi skabe nye resultater. På universitetet – i sandhed – verdens bedste idé-generator.

Teksten er en forkortet version af rektor Henrik C. Wegeners tale ved tiltrædelsesreceptionen i KU’s festsal den 15. marts 2017.

# Skriv kommentar
Share

Join the discussion

Seneste