Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Navne

Hvad betyder Bohr 100 år senere?

Voxpop — Studerende og ansatte fejrede i dag 100-års jubilæet for Niels Bohr Institutet på Københavns Rådhus. Vi tog derhen og spurgte, hvad Bohr betyder for dem i dag.

Peyman Malekzadeh

Ph.d.-studerende

Hvad betyder Bohr for dig 100 år senere?

Han er et kæmpe ikon i fysikken – og ikke kun i Danmark. Hvad der særligt taler til mig, er hele tankegangen bag instituttet. Det var naturligt for ham at samle videnskabsfolk, og særligt unge fysikere, fra hele verden, så de kunne skabe et internationalt forskningsmiljø. Det betyder stadig noget 100 år senere, hvor jeg har kunnet komme fra Iran og samarbejde med folk fra hele verden. Selv ikke en verdenskrig kunne stoppe det her fællesskab på tværs af verden.

Har de opdagelser, han gjorde, en effekt på den forskning, du konkret arbejder med?

Ja, selvfølgelig. Det er mekanikkens byggesten, som vi bruger i vores ligninger hver eneste dag. Og selv om hans atommodel ikke var helt nøjagtig, skabte han jo de her byggesten i kvantemekanikken, som vi andre kan bruge.

Hvilke af hans værdier, synes du, er særligt vigtige i dag?

Jeg har hørt historier om, hvordan han har hjulpet mange flygtninge fra verden. De værdier er jo særligt vigtige i den situation, vi står i lige nu. Det viser også en tankegang om, at man som videnskabsmand ikke bare skal udvikle fysik, men at man også skal tænke på, hvordan man gør verden til et bedre sted. Det er vigtig at huske.

Dennis Wistisen

Teamleder på værkstedet, der bygger forskningsinstrumenter

Hvad betyder Bohr et århundrede senere for dig?

Jeg tror, at mange af os er meget ydmyge over, hvor fed en arbejdsplads, han har skabt, og hvor spændende opgaver, vi har. Det giver dagen også anledning til at tænke over. Jeg ville nok ikke bygge store CERN-detektorer, iskerneboreudstyr til Grønland eller alt muligt andet skørt, hvis han ikke havde været her engang.

Hvordan har Bohr haft en betydning for, hvilken arbejdsplads det er i dag?

Kulturen er bygget op fra starten. Det startede som Institut for Teoretisk Fysik, men allerede dengang havde de eksperimentel fysik, fordi der er et fint parløb mellem teori og forsøg. Så det med at videnskabsfolk og teknikere eller ingeniører samarbejder, går langt tilbage.

Hvilke værdier er blevet hængende på instituttet fra hans tid?

Det er det her med, at uanset hvilket felt forskeren er fra, så synes de, at det de laver er verdens vigtigste ting. Der er en kæmpe begejstring, der smitter af på det hele. Vi har en seriøsitet, men der er også højt til loftet og plads til sjov. Det er en vild kultur, der er bygget op – og en ånd, vi prøver at holde i live.

LÆS OGSÅ: Uniavisens portræt af Dennis Wistisen

Katrine Rahbek

Fysikstuderende på første år

Hvad betyder Niels Bohr hundrede år senere for en førsteårsstuderende som dig?

Vi lærer, hvad han har forsket i, og hvor meget det har gjort for fysikken. Vi har ikke haft så meget om hans teorier endnu, men næste år vil vi dykke længere ned i det. Og så lægger han navn til instituttet af en grund – det havde ikke været her uden ham.

Kan man stadig mærke, at nogle af Bohrs værdier præger instituttet?

Man siger, at han var lidt uhøjtidelig, og det har nok lagt en kultur, hvor vi har det sjovt med fysikken. Lektorerne er selvfølgelig seriøse med indholdet, men de joker også ofte og prøver at gøre det sjovt.

Er der nogle af hans værdier, som du tænker er særligt vigtige i dag?

Hele den her umiddelbare nysgerrighed er vigtig. Det præger hele fysikken, for vi vil hele tiden udforske mere og finde ud af så meget, vi kan. Man kan også se, at det der med at udregne noget er det mindst vigtige af alt det, vi laver. Vi går meget op i at forstå, hvorfor tingene er som de er, hvorfor de hænger sådan sammen, og hvorfor det er interessant. På den måde har han haft nogle vigtige værdier, der er blevet hængende.

Holger Bech Nielsen

Professor emeritus

Hvad tænker du, Bohr betyder her 100 år senere?

Han betyder jo stadig enormt meget, for han var en af de vigtigste i skabelsen af kvantemekanikken. Bohr er på den måde helt uundgåelig, for kvantemekanikken betyder næsten noget for alle fysikere hele tiden. Og så lavede han også instituttet, der stadig kører og har stor betydning.

Nu har du arbejdet meget med strengteori – hvor meget har han betydet for hele det felt?

Det ville slet ikke kunne være der på samme måde uden Bohr. Hele strengteorifeltet har nærmest taget over råt for usødet, men har gjort det på en måde, hvor den har arvet kvantemekanikken. Vi tror simpelthen så meget på kvantemekanikken, at også strengteorien skal have den i sig.

Er der nogen af Bohrs værdier, der stadig er vigtige om 100 år?

Nu er han blevet mest berømt for sine historier om, at vi skulle dele vores viden om atombomber og sådan. Det med krig og atombomber tænker man også på i de her dage, og det er jo helt skrækkeligt. Men jeg ved ikke, om hans tanker ville have hjulpet på denne tids situation. Selv hvis atombomben ikke havde været her i dag, ville der stadig være andre våben. Jeg tror desværre, at selv Bohr ikke ville kunne løse alle problemer og krige i al fremtid.

Seneste