Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Dennis Wistisen: Mit KU

Mit job — Drengedrømmen var at lave højrøde italienske biler. I dag tegner og bygger Dennis Wistisen mekanik til ’mærkelige forskningsinstrumenter’ på Nørre Campus – og i Chile, Kina og det ydre rum.

Dennis har en stor, skinnende dims med tandhjul i armene, da han dukker op fra værkstedet for at møde os på kontoret under en Iron Maiden-plakat. Det er boreudstyr til iskerner, fortæller han.

Han er Forskningstekniker og en del af Niels Bohr Institutets 30 mand store Teknik- og Supportgruppe. Mekanik-afdelingen holder til i Rockefeller Komplekset ved Riget og designer, tegner og bygger udstyr til alle instituttets laboratorier for eksperimentel fysik.

»Vi bygger ting, man ikke kan gå ud og købe nogle steder. Enten designer vi noget mekanik selv, eller også får vi et instrument ind, som vi videreudvikler på, indtil det kan det, forskerne har brug for.«

Ord som laserlaboratorium, rumteleskop og optomekanik svirrer i luften, mens Dennis bredt smilende fortæller om sit job.

»Vores arbejde spænder fra store europæiske samarbejder til bittesmå supportopgaver, hvor en forsker skal have en dims på væggen, der kan måle et eller andet hurtigt, så hun kan komme i mål med sine spændende ting.«

Engang imellem kan Dennis og de andre i mekanikgruppen godt »mangle lidt teori«, når de skal knække en konstruktionsnød. Men det er der heldigvis en simpel løsning på:

»Man stopper bare en forsker på gangen, som kan regne svaret ud på det, man grubler over – i hovedet.«

Frontforskning og værkstedshumor

Vi har bevæget os ned i Gaslab. På vejen hilser Dennis varmt på alle, vi møder på kontorgangen. Dennis gør reklame for de Storm P-agtige maskiner, vi studerer i laboratoriet:

»I 2008 afleverede min gruppe et gigantisk instrument til et af verdens største teleskoper i Chile. Men det sjoveste har været at lege med is og klima-folkene, dengang vi etablerede en lejr på den grønlandske indlandsis i forbindelse med NEEM iskerneboringen. Ja, og så var det stort at installere instrumenter på det nationale observatorium i Kina,« siger Dennis og tilføjer efter en kort tænkepause:

»Og så er det en kæmpe oplevelse, hver gang man ser de unge mennesker få en god uddannelse herinde.«

Dennis Wistisen får også energi af samarbejdet med forskere, der brænder for det, de laver. Og han tror samtidig, at fornøjelsen ved samarbejdet går begge veje.

»Mange af forskerne elsker at komme her. Jeg tror, de oplever det som en god kontrast til alt det akademiske at komme i vores værkstedsmiljø, hvor der hersker en helt anden jargon.«

gbg@adm.ku.dk

Seneste