Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Fire VIP’er: Vi har brug for TAP'erne tæt på

Reformrisici — KU må gøre det muligt, at TAP kan fortsætte deres vigtige arbejde som både opgaveløsere og kulturbærere. Begge opgaver kan kun løftes, hvis TAP og VIP kender hinanden og har sin arbejdsdag sammen.

Vi VIP’er er i forbindelse med den forestående administrationsreform blevet spurgt, hvad vi behøver fra administrationen. VIP har næsten enstemmigt ønsket mere hjælp til det, vi ikke er eksperter i. For eksempel administration i forbindelse med publicering, arrangementer og afregninger. VIP har i forvejen flere administrative opgaver end nogensinde, og de stjæler fokus fra vores kerneopgaver.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Spørgsmålet er nu, om vores behov er blevet taget alvorligt? For at kunne levere forskning, undervisning og formidling på højeste niveau har vi brug for en stærk og velfungerende administration, og vi har ikke mindst brug for et godt og meningsfyldt arbejdsmiljø. Et sted vi kan lide at være med andre ord.

LÆS OGSÅ: KU har brug for en professionel administration

Derfor har vi brug for vores TAP-kolleger, nærmere betegnet de institutadministrative medarbejdere, tæt på. Som i: tæt på os på arbejdspladsen. Tæt på os mennesker. Tæt på det sociale liv. Kort sagt er der brug for nærhed. KU skal være en arbejdsplads, samtidig med at vi publicerer, præsterer, uddanner, dokumenterer, konkurrerer og reformerer.

TAP’erne giver støtte og menneskelighed

Begrebet nærhed har allerede været debatteret her i Uniavisen. Nærhed handler om at være tæt på og at have et indgående forhold til nogen. Netop her vil vi påpege, at vores TAP-personale er meget mere end opgaveløsere. De er en kulturbærende sammenhængskraft på KU.

Det er ikke tilfældigt, at der i stort set alle ph.d.-afhandlinger på vores institut, er rettet en særlig tak til navngivne administrative medarbejdere

Ingen medarbejdere kan trives uden et godt arbejdsmiljø. Et sundt arbejdsmiljø fremmer produktiviteten, styrker kulturen og er med til at fastholde og tiltrække de gode forskere. Tænk lige på dit eget institut. Hvem husker fødselsdage og mærkedage? Blomsten efter et dødsfald i familien? Hvem hjælper nye ansatte, unge såvel som gamle, danske såvel som internationale? Hvem pynter til jul? Hvem er primus motor i de sociale arrangementer, der momentært udvisker hierarkier og tillader os at komme hinanden ved, som dem vi er? Hvem gør din arbejdsplads til et godt og meningsfuldt sted at være – som både forsker og menneske? Vores bud er TAP.

Det er ikke tilfældigt, at der i stort set alle ph.d.-afhandlinger på vores institut er rettet en særlig tak til navngivne institutadministrative medarbejdere. Det er dem, der i dagligdagen gør en verden til forskel for de danske og internationale unge kolleger. Starten på forskerkarrieren kan være overvældende, og her oplever mange at få kærlig støtte til både de organisatoriske, praktiske og menneskelige udfordringer.

TAP’erne er socialt lim

TAP er som tidligere fremført i Uniavisen den lim, der binder os sammen. Men det er ikke kun i forbindelse med de administrative og praktiske opgaver, at TAP’erne får det hele til at glide. Det er i høj grad også som den sociale lim, der forvandler kolde bygninger med travle forskere til en arbejdsplads med et sundt og hyggeligt fællesskab. Et sted man føler sig set. Et sted man kan få en god snak – samtidig med den højt kvalificerede hjælp til små og store ting. Et sted hvor vi kommer hinanden ved. Et sted man gerne vil arbejde og være.

LÆS OGSÅ: HK’er til ledelsen: Kom med jeres beslutning, igangsæt grønthøsteren og lad os komme videre!

Vi håber derfor, at ledelsen vil lytte til os, når vi siger: Pas nu på med at sætte al dette over styr i effektiviseringens navn. Universitetet kan ikke konkurrere om arbejdskraften på parametre som høj løn, store bonusser og gratialer. Men vi har et meningsfuldt arbejde og kan have et godt arbejdsmiljø.

Hvis KU virkelig vil være det bedste sted til de bedste ideer, som den nye strategi siger, så må KU anerkende, at det er TAP, der gør det muligt, at VIP’erne kan bruge deres tid på at forske og undervise på højeste niveau. I forskningsmiljøerne er TAP den lokale sociale lim, der rent faktisk skaber de steder, hvor der forskes og undervises.

Skribenterne af indlægget er: 

Anja Marie Bornø Jensen, Lektor, Afdeling for Sundhedstjenesteforskning, Institut for Folkesundhedsvidenskab. LSU medlem (VIP DJØF/DM).
Sarah Fredsted Villadsen, Lektor, Afdeling for Social Medicin, Institut for Folkesundhedsvidenskab. Arbejdsmiljørepræsentant.
Lisbeth E. Knudsen, Professor, Afdeling for Miljø og Sundhed. Institut for Folkesundhedsvidenskab. LSU medlem (VIP suppleant).
Anne-Marie Nybo Andersen, Professor, Afdeling for Epidemiologi, Institut for Folkesundhedsvidenskab. LSU medlem (VIP Lægeforeningen).

Seneste