Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Det ved vi om, hvad der skal flytte og lukke på Københavns Universitet

Det er endnu ikke meldt ud, præcis hvilke studier der vil blive berørt af udflytningsaftalen. Lidt ved vi dog, og her giver vi dig et overblik.

Københavns Universitet har nu indleveret deres bud på en plan for, hvor der skal nedskæres og udflyttes, til politikerne.

Planen rummer nye detaljer om, hvem der vil kunne mærke konsekvenserne af udflytningsaftalen på universitetet, men meget er stadig oppe i luften.

Her er et overblik over, hvad vi ved indtil videre.

LÆS OGSÅ: Prorektor om loft over studiepladser: »Det er uhensigtsmæssigt for Danmarks fremtid«

Håber på stor rabat

Københavns Universitet skal reducere optaget i København med 1.502 studiepladser inden 2030. Ledelsen har bedt om at få rabat for en tredjedel af dem. Altså helt at slippe for at flytte eller sløjfe dem.

Rabatten skal sikre, at universitetet ikke skal lukke pladser på fx sprogfag eller it-uddannelser. Det står nemlig i aftaleteksten, at der skal værnes om den slags.

Disse studier bliver (formentlig) nedskåret

Flere af universitetets fakulteter har dog løftet lidt af sløret.

På Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, hvor der efter planen skal reduceres med 180 pladser, skal der formentlig skæres pladser i optaget på bacheloruddannelserne i Antropologi og Sociologi samt kandidaterne i Statskundskab og Psykologi. Det er endnu ikke helt sikkert, da universitetet stadig venter på svar fra aftalepartierne.

På Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet skal der skæres pladser på Farmaci. På Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet står kandidaten i klinisk ernæring til lukning, som Uniavisen tidligere har beskrevet.

LÆS OGSÅ: »En katastrofe«: Fagfolk protesterer mod lukning af kandidat i klinisk ernæring

Disse studier bliver udflyttet

Som navnet antyder, er det erklærede formål med udflytningsaftalen at flytte studiepladser fra landets større byer til de mindre. Men Københavns Universitet har indtil videre kun valgt at udflytte en femtedel af de studiepladser, der bliver nedlagt i hovedstaden.

Det er for dyrt at etablere helt nye campusser, og desuden vil universitetsledelsen ikke møve sig ind på de andre uddannelsesinstitutioners revirer, lyder begrundelsen.

Der er dog nogle studiepladser, vi ved, bliver flyttet.

Veterinærmedicin afgive studiepladser til en ny uddannelse i Foulum, mens Medicin skal rykke pladser til en afdeling i Køge.

Humaniora må vente lidt endnu

Allerflest studiepladser skal reduceres på Det Humanistiske Fakultet, nemlig 640. Vi ved dog endnu ikke, hvilke humanistiske studier der vil blive berørt, for fakultetet er stadig ved at lægge den endelige plan.

Desuden lægger mange af de fag, som universitetets ledelse håber kan udløse en rabat, på Det Humanistiske Fakultet.

LÆS OGSÅ: HUM vil have nedskæringsrabat: »Vi har så mange sprogfag, der ikke tilbydes andre steder«

Hvorfor ved vi ikke mere?

Flere af landets andre uddannelsesinstitutioner har allerede meldt ud, hvilke uddannelser der skal lukke, beskæres eller flytte. Ledelsen på Københavns Universitet har valgt at holde kortene lidt tættere på kroppen.

Og der er en god grund til at holde ansatte og studerende i uvished lidt endnu, siger prorektor for uddannelse Bente Stallknecht.

»Hvis vi lagde ud helt præcis, at vi vil skære så og så mange pladser på enkelte uddannelser, så ville vi risikere, at politikerne kunne pick and choose og sige, den uddannelse kan vi lide, den kan vi ikke lide. De skal holde sig til det overordnede og ikke blande sig i detaljen.«

Seneste