Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

HUM vil have nedskæringsrabat: »Vi har så mange sprogfag, der ikke tilbydes andre steder«

Regionalisering — Ledelsen på Humaniora vil forhandle sig til en ’sprograbat’ på de 640 studiepladser, fakultetet skal nedlægge. Sådan lød det, da de ansatte var til stormøde.

Der er fyldt på stolerækkerne i auditoriet på Søndre Campus, og dem der ikke har fået plads, fordeler sig på trappetrinnene langs væggene.

Det er ikke studerende, der kæmper om pladserne. Men dem, der plejer at stå foran de studerende, underviserne, der sidder klar med kaffe i papkopper denne mandag eftermiddag den 8. november.

På gulvet står dekan på Det Humanistiske Fakultet Kirsten Busch Nielsen og prodekan for uddannelse samme sted, Eva Silberschmidt Viala. De er kommet for at præsentere deres oplæg til, hvordan fakultetet skal skære de 640 pladser, rektoratet kræver for at undgå, at universitetet skal flytte studiepladser ud i landet.

Skadeligt at skære

På skærmen bag lederne er et lagkagediagram i blå, rød og lilla.

Farverne er symboler på, hvordan nedskæringer skal foregå, hvis det står til dekanatet. En fjerdedel af studiepladserne skal skæres fra 2025 og frem til 2030, fremgår det af lagkagens røde stykke. Resten skal findes inden.

Jeg var selv en af dem, der fik en mavepuster, over at det falder sådan her ud.

Dekan Kirsten Busch Nielsen, HUM

»Det vil være både umuligt og unødigt skadeligt bare at skære løs,« siger Kirsten Busch Nielsen. Hun lægger ikke skjul på, at hun helst var fri for at skulle spare på sit fakultet, der har set sin del af nedskæringer de seneste år.

LÆS OGSÅ: Tidslinje 2011-2021: 13 nedslag i rundbarberingen af humaniora

»Vores opgave er at vise, hvad vi kan. Danmark bliver dummere uden humanistiske arbejdspladser. Jeg var selv en af dem, der fik en mavepuster, over at det falder sådan her ud,« siger hun.

Derfor vil fakultetets ledelse prøve at få en nedskæringsrabat, siger Eva Silberschmidt Viala.

»Vi vil forsøge at melde særlige hensyn ind til ministeriet. Vi har så mange sproguddannelser, der ikke tilbydes andre steder i landet, at må give os en eller anden form for rabat.«

150 plus 6

Med 640 studiepladser er humaniora det fakultet, der skal nedlægge flest pladser. Fakultetsledelsen håber dog på at reducere det antal med i hvert fald 156.

»KU skal bidrage til, at Danmark opretholder et bredt felt af forskningsbaserede sproguddannelser på højt niveau ud fra nationale og geopolitiske interesser,« skriver de i deres forslag og foreslår at det forhold skal reducere kravene til nedlægning med 150 pladser.

Det bør også udløse en lille rabat, at fakultetet står for at uddanne studerende i Grønlandske og Arktiske Studier, skriver de. Det skal lade dem trække seks pladser mere fra det samlede regnskab.

Hvis de to forslag bliver til virkelighed, står fakultetet tilbage med 484 studiepladser, der skal sløjfes i optaget. De skal blandt andet findes ved at sammenlægge uddannelser.

Fakultetets forslag er lige nu i høring blandt medarbejderne, der har indtil fredag den 12. november til at komme med input.

Seneste