Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Guide: Sådan finder du en studiebolig i København

Studiebolig — Hvordan sælger du dig selv bedst på Facebook? Hvad koster de forskellige boligsider? Og hvordan undgår du fupmagere? Her er din guide til at finde en studiebolig i København.

Boligmarkedet i København er ikke for børn – slet ikke omkring studiestart. Facebook flyder over af forespørgsler om at finde studiebolig, boligsiderne er mange og dyre, og historierne om fup er hårrejsende.

Vi har undersøgt nogle af mulighederne for, hvad man kan gøre for at få tag over hovedet – inden studiestart.

Brug Facebook rigtigt

Facebook er danskernes favorit blandt sociale medier og derfor et godt sted at begynde sin søgen efter studiebolig. Det er der rigtig mange, der gør, og derfor skal du gøre dig ekstra umage, når du laver dit opslag til Facebook.

Nathalie Camilla Larsen er specialist i sociale medier og giver et bud på, hvordan man skriver en god Facebook-opdatering.

Jo mere alternativ og kreativ du kan være i din anmodning om at søge bolig og få folk til at hjælpe, jo bedre.

Nathalie Camilla Larsen

 

»Hvis du kan anvende Facebook-opslaget på en anderledes måde end andre og lave noget andet end bare en tekstopdatering – tegne en tegneserie, fortælle en god historie eller lave en video – så går det bedre igennem,« fortæller hun og forsætter:

»Og så gælder det om at lave et call to action. Fortæl, hvad du vil have folk til; skal de dele dit opslag, eller skal de like det? Vil du gerne have folk til at skrive i kommentarfeltet? Vælg én handling, for folk kan ikke finde ud af det, hvis de skal gøre tusind ting på én gang.«

De fleste begår fejl, når de søger studiebolig via Facebook. For eksempel glemmer mange at ændre privatindstillingen på deres opslag. Hvis opslaget ikke er offentligt, kan dine venner ikke dele dit opslag, og din mors-kusines-fætters-kollega kan ikke se det, og det er ærgerligt – især hvis det er hende, der står og mangler en lejer.

En anden god idé kan være at bede venner om at dele eller like opslaget, så snart man lægger det op. Nathalie Camilla Larsen fortæller, at det er vigtigt for et opslags succes, at det får de første likes. Et opslag er ikke interessant, hvis det har ligget i lang tid uden at få reaktioner. Hvis mange af dine venner liker opslaget, spreder Facebook det selv videre ud, fordi platformen tænker, at det er relevant indhold, som flere vil have gavn af at se. Og det er godt for din chance for at finde en studiebolig.

Fortæl, hvad du vil have folk til; skal de dele dit opslag, eller skal de like det? Vælg én handling, for folk kan ikke finde ud af tusind ting på én gang.
Nathalie Camilla Larsen, specialist i sociale medier

Facebook-grupperne, du skal med i

Når du er i gang på Facebook, kan du også finde mange grupper for boligsøgende. Problemet er at finde de gode, hvor du faktisk kan komme i kontakt med udlejere. Vær opmærksom på, at mange af grupperne på Facebook er drevet af større boligsider, som bruger mediet til at hente folk ind på deres hjemmeside.

Gruppen Kollektiver i København har næsten 30.000 medlemmer og drives af Boligsurf.dk. Mange af opslagene er dog fra privatpersoner, der søger beboere til deres kollektiv, så siden er værd at tjekke ud, hvis man gerne vil være en del af et bofællesskab. Andre grupper som Lejeboliger til unge og studerende, gratis og sikkert og Lejeboliger i Kbh kan også være værd at melde sig ind i i jagten på en studiebolig. Begge grupper er så store (små 50.000 og små 20.000 medlemmer), at et enkelt opslag i gruppen næppe giver pote, men hvis du følger med på gruppen dagligt, kan du hurtigt svare på de boligopslag, der kommer.

Hæng opslaget op i de områder af byen, som du godt kunne tænke dig at bo i, og på steder hvor der kommer mange potentielle udlejere eller roommates.

I dit forsøg på at skille dig ud fra alle de andre ansøgere, er det afgørende, at du tænker kreativt. Facebook er et oplagt sted at søge studiebolig, men prøv at se, om du ikke kan tænke Instagram, Twitter eller endda Tinder ind i din boligsøgning. Du kan også prøve at lave et opslag på Uniavisens online opslagstavle, og se, om det giver pote, eller give en af de mere old school metoder et forsøg – skriv et opslag og print det ud. Hæng opslaget op i de områder af byen, som du godt kunne tænke dig at bo i, og på steder, hvor der kommer mange potentielle udlejere eller roommates.

Boligsiderne kræver tid og penge

Hvis Facebook ikke kan levere løsningen, kan du se dig nødsaget til at begive dig ud på boligsiderne. Det kræver tid og tålmodighed at søge bolig ad den vej – og penge. De fleste boligsider på nettet kræver, at du indtaster kontooplysninger for at komme i kontakt med udlejere, og betalingsperioderne fornyes som regel automatisk. Det betyder, at du skal huske at framelde dig, inden en ny betalingsperiode begynder.

Kun én af siderne skriver tydeligt, hvad det koster at benytte deres side (Kbh-Kollegier, we salute you), resten er noget mere hemmelighedsfulde. Vi har fundet oplysningerne til dig.

De fleste kender til Boligportal.dk. Her kan du kigge dig omkring gratis, kontakte enkelte udlejere gratis, men du skal betale for at kontakte udlejerne på langt de fleste boliger. For 29 kroner får du en introperiode på to dage, herefter tilmeldes du automatisk et 28-dages abonnement til 298 kroner, hvis du ikke afmelder dig, og det fornyes hver fjerde uge. Det er 11 kroner om dagen.

Du kan også tilmelde dig et to måneders-abonnement til 425 kroner, som automatisk fortsætter, hvis du ikke afmelder dig. Det er 7 kroner om dagen.

Kundeservice hos Boligportal.dk fortæller, at man kan afmelde sig når som helst i perioden, og så er man tilmeldt perioden ud – du kan altså afmelde dig, samme dag du tilmelder dig, hvis du er sådan en, der er bange for at glemme det, inden fælden klapper.

LÆS OGSÅ: Studerende: Vi vil gerne rykke ind i Mjølnerparken

Et gratis alternativ er siden voreslejebolig.dk, der er mødested for udlejere med ledige lejeboliger og boligsøgende. Her kan du oprette en søgeagent og blive orienteret om lejeboliger, der passer dine kriterier. Du kan også selv oprette en søgeannonce, så udlejere kan kontakte dig, hvis de har et match.

Boligdeal.dk får man begrænsede informationer om boligerne, medmindre man punger ud. Her koster den første dag 19 kroner, og dit abonnementet fornys automatisk med 7 dage ad gangen for 148 kroner, indtil du afmelder det. Det er 21 kroner om dagen.

Der findes også Boligsurf.dk. Informationer om lejemålene kastes i grams, men når du vil kontakte udlejer, koster det. For 29 kroner kan du give den gas med boligsøgningen i seks dage. Herefter bliver dit abonnement automatisk fornyet til 299 kroner for fire uger. Det er 11 kroner om dagen.

Akutbolig.dk er det gratis at oprette en bruger og modtage mails om ledige lejemål. For at komme i kontakt med udlejere kan man blive optaget på Boligsøgerlisten for 79 kroner per uge, og abonnementet fornyes automatisk. Det er 11 kroner om dagen.

Kbh-kollegier.dk er der samlet 150 kollegier i hovedstadsområdet – du kan dog kun få lov til at se dem, hvis du betaler. På siden kan du købe tre forskellige pakker, alt efter hvor længe du regner med at have brug for siden. For eksempel kan du for 38 kroner søge kollegieværelse i tre dage, og derefter fornyes dit abonnement automatisk hver 14. dag til 124 kr. Det er 9 kroner om dagen.

Hvis du er interesseret i at finde værelse i et bofællesskab med en eller flere samboer, er der også Findroommate.dk. Du kan oprette en profil og kigge på boligerne gratis, men hvis du vil kontakte udlejerne, koster det 15 kroner for de første tre dage. Når de tre dage er gået, tilmeldes du automatisk til 30 dage for 299 kroner – altså 10 kroner dagligt.

Lejebolig.dk kan du finde lejeboliger i alle prisklasser og i alle dele af landet. Det er gratis at se på tilbuddene, men hvis man ønsker at kontakte udlejerne, koster det 28 kroner for de første fire uger. Hvis du husker at afmelde dig, inden de første fire uger er gået, er det en måneds virkelig billig boligsøgning. Hvis du ikke afmelder dig, bliver du automatisk trukket 299 kroner hver fjerde uge herefter. Det svarer til 11 kroner om dagen.

Du kan også forsøge dig med at finde en studiebolig på den engelsksprogede boligside Housingtarget.com, som dækker hele skandinavien og lidt til. Det er gratis at oprette en profil, hvilket giver dig adgang til at kontakte de udlejere, der selv har betalt for deres boligannonce. Umiddelbart er der ikke så mange af denne type annoncer, så vil du have fuldt udbytte af siden og få adgang til alle boliger, kan du betale 0,99 euro (omkring 7 kroner) første dag, og herefter 19 euro (ca. 140 kroner) hver syvende dag. Det svarer til 20 kroner om dagen.

Internationale BaseCampStudent.com har studieboliger i flere europæiske universitetsbyer, og en af dem er København. Hvis du er fuldtidsstuderende, over atten og indskrevet på en dansk uddannelse, kan du søge om at få en bolig hos BaseCamp, der har afdelinger i Lyngby og på Sølvgade i København. Januar 2021 står der 350 nye BaseCamp-boliger klar på Amager nær Søndre Campus. Boligerne er fuldt møbleret, og som beboer har du adgang til fællesområder som biograf, bibliotek og café, deraf de måske knap så SU-venlige boligpriser.

LÆS OGSÅ: Rutsjebane og biograf: Er dette en studiebolig?

Kom foran i kollegiekøen

Hvis du skal flytte til København, er det en god ide at skrive sig på venteliste hos Centralindstillingsudvalget (CIU) og Kollegiernes Kontor (KKIK). Tilsammen indstiller CIU og KKIK til cirka 11.500 ungdomsboliger i hovedstadsområdet.

Hos CIU kan du fx blive skrevet op til et helt nyopstartet projekt – SAB (Samvirkende Boligselskaber) har startet et nyt bofælleskab op i Utterslevhuse. Her kan du for 3200-4600 kroner om måneden få en delelejlighed med en eller to andre studerende. Sammen bor I et fælleskab med i alt 33 studerende. Lejlighederne er mellem 81- 95 kvadratmeter, og der er stadig ledige pladser med indflytning den 1. oktober. Læs mere om projektet her.

Fra den 1. august til den 1. december kan nye studerende, som har mere end en times transport til deres uddannelse, komme forrest i køen til studieboliger med en husleje på under 3.500 kroner. Ordningen hedder studiestartslisten, og CIU og KKIK fører hver deres liste. Hvis du står uden tag over hovedet, kan det være en god ide at skrive dig op på begge lister. Vær dog opmærksom på, at kandidatstuderende ikke tæller som ‘ny’. Du kommer heller ikke forrest i køen, hvis du er kræsen med boligtypen og kun vil bo i mindst en toværelses.

Studenterguiden har her samlet et stort udvalg af kollegier, som du også kan søge. Nogle kollegier optager studerende på baggrund af motiverede ansøgninger, mens andre har listesystemer.

Det kan også være en fordel at søge bolig lidt væk fra centrum af byen. Ikke bare områder som Valby, men især Brønshøj, Tingbjerg, Ballerup og Hillerød bliver mere populære blandt studerende.

Når du har punget ud og kan se alle boligerne på diverse hjemmesider og kan kontakte udlejerne, så er det på tide at være boligsøgende for fulde gardiner. Der er rift om de gode lejemål – især omkring studiestart. Det er heller ikke helt ved siden af, hvis du som boligløs får lidt svedige håndflader. Du skal ud af starthullet i en fart, hvis du skal nå at finde en god studiebolig.

Når der er hård kamp om boligerne, skal man skille sig ud.
Henrik Løvig, administrerende direktør hos Boligportal.dk

»Når der er hård kamp om boligerne, skal man skille sig ud,« siger Henrik Løvig, der er administrerende direktør hos Boligportal.dk. »Det kan man blandt andet gøre ved at lave en gennemført profil eller et slags CV til udlejerne. Det er en af de ting, de kigger meget på, når du kontakter dem. I nogle tilfælde annoncerer udlejerne ikke boligerne, men søger blandt lejernes profiler. Få taget et godt foto, skriv en fed overskrift og en god tekst, hvor du fortæller, hvem du er.«

»Der er ikke én opskrift, for udlejere er jo forskellige. Man skal selvfølgelig vise, at man behandler tingene ordentligt, men det er også vigtigt, at man får præsenteret sig på en måde, hvor man skiller sig ud, så udlejeren kan huske én – så prøv at udtænke en skæv vinkel,« siger Henrik Løvig.

Der er nok ikke aircondition på dit værelse…

Det er ikke bare udfordrende at finde en studiebolig – der er også en risiko for at blive godt og grundigt snydt. Boligsiderne prøver at dæmme op for det, men fupmagerne er blevet dygtigere med årene, og nogle af dem slipper igennem. På Boligportal.dk oplever de ofte falske boligopslag, fortæller Henrik Løvig. Ud af deres cirka 10.000 nye boligopslag hver måned, finder og standser de omkring 20 fupopslag.

»Man skal sørge for at få en lejekontrakt, se lejemålet og møde udlejeren – og så skal man frem for alt i verden ikke overføre penge via Western Union eller lignende, men altid bruge en bankoverførsel. Det er desuden en god idé at tjekke, hvem der ejer boligen på Boligejer.dk, hvor man kan se, hvem der står på skødet – hvis det ikke er ejeren, der udlejer boligen, er det en god idé at tjekke, om vedkommende, der udlejer den, faktisk har ret til at fremleje,« siger Henrik Løvig.

De udenlandske plattenslagere er ofte nemmere at spotte. Deres annoncer bærer som regel præg af at være oversat med Google Translate, og de kan finde på at skrive, at der er aircondition på værelset.

»Når det er danskere, der snyder, begynder det at blive rigtig svært, for så er sproget korrekt, billederne er fra Danmark, og dialogen mellem lejer og udlejer virker normal. Derudover tager de danske udlejere hurtigt dialogen væk fra vores platform og over på telefon eller mail, og så mister vi fuldstændig kontrollen over, hvad der sker,« siger administrerende direktør hos Findroommate.dk, Kristian Matthes. Han råder de boligsøgende til først at betale depositum, når de er flyttet ind.

Seneste