Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Test af kaffe på campus: Den gode, den onde og den der smager af tjære

Kaffe — Fra mosevand til livseliksir. På Københavns Universitet findes de studerendes yndlingsbryg i alle afskygninger. Uniavisen tjekker cafeer, kaffeautomater og pulverkaffelagre ud og viser vej til de bedste (og værste) kaffesteder.

OG NU starter din pause på 15 minutter, inden du igen skal på skolebænken og være koncentreret igen til næste forelæsning. Det betyder, at du lige akkurat kan nå at skaffe en kop dejlig varm kaffe, så du kan holde til endnu en omgang videnskabsteori. Men hvor skal du gå hen?  Du finder billig kaffe på hele KU, men hvor smager kaffen bedst? Bare fortsæt læsningen, så er du allerede godt på vej til dit næste skud koffein på campus.

Nørre Campus

Den tværfaglige: Cafeen?

Den hedder Cafeen?, men stedet er nu snarere en bar. Øllene får da som regel også langt mere opmærksomhed end kaffen. Kaffen står på hjørnet af bardisken og er gratis, hvis du er medlem. Det kan du blive for 25 kroner om året. Kaffen kommer enten i porcelænskrus (og hav gerne dit eget med, siger de) fra en umage samling eller i papkrus og smager, som om den har stået der i nogle timer. Der er ikke frisk mælk, men der er coffee creamer og rare naturvidenskabelige studerende fra alskens fag.

Pris: gratis (forudsætter medlemsskab)
Åbningstider: mandag-onsdag 12-18, torsdag 12-20, fredag 12-21

Den med disko: Studenterklubben

Medicinernes underjordiske studenterklub scorer mange point på at være det eneste kaffespot med en diskokugle i loftet. Der serveres blå Irma-kaffe, te og diverse kulsyreholdige drikke – og når der er mælk, kan man få et skvæt i kaffen. Man kan låne spil eller læse dagens avis i virvaret af medicinstuderende, der åbenbart ikke går rundt i kittel hele tiden. Skuffende. Og så er der bordfodbold. Stort plus.

Pris: gratis
Åbningstider: mandag 11-16, tirsdag-fredag 11–17

Den opfindsomme: Biocentret

Drypvis på Nørre Campus finder man såkaldte fancy kaffemaskiner, der kan spytte andet end gårsdagens filterkaffe ud. I kantinerne på H.C. Ørsted Institutet og i August Krogh Bygningen koster en espresso 18 kroner, men i Biocentret, der er at finde på Nørre Campus, kan du nøjes med at smide en 10’er. Hvis du så også blander den op med vand, får du en americano. Se, det er smart. Og bare rolig, hvis du hellere vil have den kaffe, du kender, kan du også få det.

Pris: 5 kroner for en lille kop, 10 kroner for en stor
Åbningstider: mandag–fredag 7.45-14.30

Den halvbitre men hurtige: Pharmaschool

Der er ingen mennesker foran kaffemaskinen og masser af tomme stole i kantinen på Pharma School på Nørre Campus. Belejligt, hvis du hurtigt skal opfylde dine energidepoter, men er det beskedne fremmøde et dårligt tegn?

Da jeg fører det grønne papkrus til læberne, får jeg svaret. Kaffen er lige så stærk, som den er sort, og efterlader en tør og bitter eftersmag i ganen. Hostende skyller jeg ned med et glas vand og konkluderer, at du skal drikke din kaffe her, hvis du vil have et hurtigt og stærkt koffeinshot, som kan holde dig vågen til selv den mest søvndyssende forelæsning.

Pris: 7 kroner for en lille og 10 kroner for en stor kop
Åbningstider: mandag – fredag 7.45-17

Tip: Da vi spurgte de studerende på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, hvor de foretrak at indtage deres daglige koffeinfix, fik vi et tørt ‘Kantinen på H.C. Ørsted Institutet har nok den værste kaffe på Københavns Universitet’ tilbage. Så den skal du nok undgå. Apropos, så har forskerne i Mærsk Tårnet haner med kaffe. Ligesom vandhaner. For real.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Søndre Campus

Den højt elskede: Helga

På Søndre Campus er Café Helga elsket af både høj og lav. Her kan man drikke økologisk fair trade Peter Larsen-kaffe i bløde lædersofaer, mens man øver sig på kongerækken. Her er rart, og kaffen er billig. Rygterne fortæller, at studerende fra Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier også begiver sig over tagterrassen for at nyde Helgas sorte guld. I øvrigt er musikerne fra Institut for Kunst- og Kulturvidenskab og enkelte vildfarne jurister også blevet spottet her ved lejlighed.

Pris: 4 kroner.
Åbningstider: mandag–torsdag 9–17, fredag 9–23.45

Den kreative: Roland Bar

I Roland Bar, der hovedsagelig befolkes af studerende fra Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, smager selv kaffen kreativt. Du kan få billig kaffe, som dog hverken kompleks eller har blomsteragtige noter, men Roland Bar er alligevel et sted, man godt gad hænge ud. Alle, der kommer gennem døren, bliver hilst på, og mellem siddepladser i alskens planer og brætspil galore føles det lidt som at være hjemme i stuen hos den skægge tante.

Pris: 5 kroner (4 kroner, hvis du medbringer egen kop)
Åbningstider: mandag–torsdag 9–17, fredag 9–00

Den til weekendkrigerne: Hav a Java

Du får bønne i ugedrift hos Hav a Java på KUA1, KUA2 og KUA3. Hos humanisterne i KUA2 hedder kaffebaren også ‘Mødestedet’. På KUA1 finder du Hav a Java som en del af den store kantine i bygning 23. Det er ikke den billigste kaffe på campus, men den holder københavnerstandarden, og de store kopper er rent faktisk store. Kæmpe plus. Og så har de åbent lørdag og søndag. Gigantisk plus.

Pris: 10 kroner og 12 kroner i to go-kop. Har du din egen kop med, koster kaffen 8 kroner.
Åbningstider: KUA1 og KUA3: mandag-fredag 7.30-16.30
KUA2: mandag–fredag 7.30–21, lørdag-søndag 9-16.30.

Frederiksberg Campus

Den med Liselotte: Gimle

Billede af kaffemaskiner på et bord. Mælk og croissanter ved siden af. Billig kaffe på Gimle.Frederiksberg Campus har to kantiner – Gumle og Gimle. Pålidelige kilder siger, at man bør gå i Gimle, når kaffetørsten er størst. Ikke fordi kaffen her er bedre end så mange andre steder, men fordi du her finder Liselotte aka verdens mest engagerede og rare kantinedame. I løbet af dagen er der ikke meget kø til kaffen, men i frokostpausen er der hvide kitler hele vejen ned af trappen, så der må du enten indstille dig på at stå i en kø, der er Black Friday værdig, eller springe kaffen over.

Pris: 5 kroner for en lille kop, 10 kroner for en stor
Åbningstider: mandag–fredag 7.45–14.30

Den med udsigt: Væksthuset

I den gamle Landbohøjskoles skønne have finder du nok Københavns Universitets bedste kop kaffe med den smukkeste udsigt. Desværre er det sandsynligvis også den dyreste. Hav a Java Væksthuset er koldt (og lukket) om vinteren, men om sommeren er glashuset som regel fyldt – og svedperlende varmt. I betragtning af, at Væksthuset netop er et væksthus, giver temperaturudsvingene mening. Selv om kaffen bestemt er langt over middel, er det svært at afgøre, om den er prisen værd.

Pris: 25 kroner (inkl. studenterrabat. 28 kroner uden).
Åbningstider: Mandag-fredag 8-17, lørdag-søndag 10-17

Den til DIY-folket: Biblioteket

Når kaffetrangen melder sig på biblioteket på Frederiksberg (KUB Frb.), ville du i gamle dage have kunnet søge mod et monstrum af en kaffeautomat. Desværre er den afgået ved døden, og der er intet, der tegner til, at den bliver erstattet af en anden pulverkaffe-med-pulvermælks-løsning. Men frygt ej! Det er stadig muligt at få sit daglige fix – hvis man altså er lidt fremsynet. På biblioteket står en nespresso-maskine til fri afbenyttelse (tror vi nok), så hvis du selv har kapsler med, kan du stadig få dig en kop sort guld. Den gode nyhed er, at plebejer-kapslerne fra Netto fungerer glimrende.

Pris: Prisen på dine kapsler.
Åbningstider: Mandag–fredag 8–20, lørdag–søndag: 10–17 (fra kl. 17-20 er der kun adgang med KU-kort).

Tip: Frederiksberg og Nørre Campus kæmper måske om at have København Universitets værste kaffe. ‘På en god dag er den kun dårlig’ sagde en naturressourcestuderende. Til sene eftermiddagsstunder kan du medbringe din egen instant-blanding og bruge tekøkkenet ved hovedindgangen på Thorvaldsensvej – eller gå på A-vej, som er fredagsbaren på Frederiksberg Campus, der ligger på Dyrlægevej 7.

City Campus

Den internationale: Studenterhuset

Billede af cykler uden for studenterhuset. Studerende kan nyde god og billig kaffe inden for

Studenterhuset, som ligger lige ved Rundetårn i Købmagergade, er især de internationale studerendes mekka, men kaffen kan nydes af alle. Her får du baristakaffe til studiepris, og alle studerende på Københavns Universitet får rabat på alt. Et koncept, der er til at forstå. Filterkaffen er udmærket – ikke udpræget spændende, men hverken super bitter eller mega vandet. Cappuccinoen kommer med skumkunst, men er varierende i styrke. Pris, kvalitet, mængden af stikkontakter og muligheden for medbragt mad taget i betragtning, er det klart et anbefalelsesværdigt spot.

Pris: 12 kroner og 6 kroner for refill inkl. studenterrabat.
Åbningstider: mandag–fredag 9–22, lørdag–søndag 10–22.

Den med kø: Kommunen

På City Campus i Indre By (som i daglig tale kaldes CSS, der står for Center for Sundhed og Samfund) er caféen Kommunen campussets bankende hjerte, både når det kommer til fredagsbarer og kaffetørst. Kaffen er fra Peter Larsen – og både økologisk, fair trade og billig. Desværre er den ikke noget at skrive hjem om. Kaffen i de 12 forskellige termokander, der står på disken og venter på de kaffehungrende horder, veksler mellem ualmindelig vandet og tjærelignende sort. Men der er både et bredt mælkeudvalg, mulighed for halvliters-kopper og chokoladekiks til en krone – og det hjælper alt sammen gevaldigt.

Pris: 4 kroner for en lille og 7 kroner for en stor kop.
Åbningstider: mandag-fredag 8–16

Den udefinerbare: Jacques Delors

I en kælder på CSS står et monstrum af en kaffeautomat. Kaffeautomaten hører til de statskundskabsstuderendes fredagsbar og yndlingshangout – Jacques Delors – og kan spytte virkelig mange interessante drikke ud. Den er åben, når alt andet er lukket og selvom du kan få en kop virkelig billig kaffe, bør den kun benyttes i desperate tilfælde. Den brune substans i koppen er i bedste fald suspekt, og man kan ikke smage forskel på latte, cappuccino og wiener melange.

Pris: 3 kroner.
Åbningstider: mandag–fredag 8–20 (potentielt længere)

FØLG UNIAVISEN PÅ FACEBOOK

Seneste