Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Den lille SU-guide

Show me the money — SU. Du vil have den. Vi fortæller dig hvor, hvornår og hvordan du søger den. Helt kort.

Måske har du (og din bankkonto) allerede stiftet bekendtskab med den verdensberømte danske SU – Statens Uddannelsesstøtte – der er de penge, staten hver måned betaler dig for at gå i skole. Men om du allerede har brugt, hvad der føles som hundredevis af timer, på at sætte dig ind i systemet eller ej, er faktisk lige meget nu, for når du begynder på universitetet, er der nye regler, nye tidsfrister og nye takster, du skal lære at kende.

Vi har samlet de vigtigste informationer om at søge SU i denne lille SU-guide, så du forhåbentlig kan bruge tiden på noget sjovere.

Først og fremmest fungerer SU’en på uni som et klippekort. En måneds SU er lig med et klip. Klippekortet er bygget op, så det svarer til tre års bacheloruddannelse (34 måneder), to års kandidat (24 måneder) og så 12 måneder til en eventuel forsinkelse.

Man får tildelt ekstra klip, hvis man læser på en lang uddannelse, men de fleste studerende får tildelt SU til normeret tid plus 12 måneder.

SU-vejledningen oplyser i 2023 dog, at at flere og flere studerende ‘kun’ får tildelt SU til normeret tid, og derfor kun har 34 måneders SU til deres bacheloruddannelse og 22/24 måneders SU til deres kandidat.

Mange af disse studerende kender ikke til denne regel, og bliver derfor taget på sengen, hvis de har forsinket sig selv, hvis de lige troede, at de havde mulighed for at få SU til en forsinkelse.

Man kan se på sit klippekort, om man har SU  til normeret tid + 12 måneder, eller om man kun har SU til normeret tid.

LÆS OGSÅ: Sådan kan du leve af en SU (ish)

Sådan søger du

Når du har fået den mail, der starter med ‘Tillykke’ og efterfølgende har accepteret din studieplads, er du optaget på Københavns Universitet. Og kan søge om SU.

Du kan tidligst søge SU, en måned før du starter. Det vil sige, at hvis du for eksempel er optaget per 1. september, kan du tidligst søge om SU den 1. august. Dog kan din ansøgning om SU ikke behandles, før alle systemer har registreret, at du har sagt ‘pænt ja tak’ til din nye studieplads. Og det kan godt tage lidt tid. Derfor anbefaler SU-styrelsen også, at du lige venter et par dage, fra du har sagt ja til studiepladsen, til du søger SU. Det gør det nemmere og mindre bureaukratisk for alle.

Du skal søge SU i minSU på su.dk. Her kan du også følge din ansøgning online. Regn med en tre til fire ugers behandlingstid. Når din ansøgning er færdigbehandlet, får du besked i din e-Boks.

Ansøgningsfrister

Når du søger om SU, er der et par ansøgningsfrister, du skal overholde.

Sidste frist for at søge SU for en måned er den sidste dag i den måned. Hvis du for eksempel vil have udbetalt SU fra august måned, skal du søge SU allersenest den 31. august. Der kan dog godt være lidt leveringstid på pengene, så hold lige igen i fredagsbaren, indtil de står på kontoen (kh. din bank).

Hvis din uddannelse begynder efter den 20. i en måned, kan du tidligst få SU fra måneden efter. Det vil sige, at hvis din uddannelse officielt begynder 21. – 31. august, kan du først få SU fra september.

LÆS OGSÅ: Her er den eneste guide til boligstøtte, du har brug for

Og så er der fristen for at fravælge SU. Du kan for eksempel fravælge SU i en måned, hvis du har taget noget ekstra arbejde hen over sommeren eller har arvet fra mormor og derfor vil gemme SU-klip til den anden side af uddannelsen. Hvis du vil fravælge din SU for en måned, skal du gøre det senest den 15. i måneden før den måned, hvor du ikke vil have SU. Hvis du for eksempel ikke vil have SU i oktober, skal du senest fravælge din SU den 15. september. Det skal du også gøre på su.dk.

Du kan læse mere om tidsfristerne her.

Fælderne

SU er god at få, hård at skulle undvære eller ligefrem betale tilbage. Hvis du vil undgå at komme i konflikt med SU-reglerne, kan du læse op på nogle af de mest almindelige SU-fælder, som studerende dratter i her.

LÆS OGSÅ: Top-3 – her er de SU-fælder, studerende oftest falder i.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Læs alt om studiestart

Lige her

Betingelser

Vil du have SU, skal både du og din uddannelse opfylde en række betingelser. Heldigvis opfylder Københavns Universitets uddannelser alle betingelser, så du er home safe på den front. Der er heller ingen aldersgrænse, når du søger SU til en videregående uddannelse, så det er lige meget, om du er superstudent på 17 eller 77 år.

Men selv om din uddannelse opfylder alle betingelser, betyder det ikke, at der ikke også stilles krav til dig personligt, mens du studerer. De to vigtigste krav er: du skal være studieaktiv, og du må ikke tjene for meget ved siden af din SU. Derudover må du ikke modtage anden offentlig støtte, når du også modtager SU.

LÆS OGSÅ: Skattereglerne for studerende skåret ud i pap

Du kan læse meget mere om alle de forskellige regler her, og hvis du har spørgsmål, kan du få hjælp hos Københavns Universitets uddannelsesservice. Dem kan du fange på telefon: 35 32 29 29 eller mail: su@adm.ku.dk.

Følg Uniavisen på Facebook

Find os her

Seneste