Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Hykleriet driver ned ad væggene hos Konservative Studerende

Teltaktion på KU — Konservative Studerende har i årevis brystet sig af at være den akademiske friheds fremmeste forkæmpere på Københavns Universitet. I sidste uge viste de, at det er lutter spil for galleriet.

Da jeg var aktiv og engageret i studenterpolitik, brugte jeg meget tid på at diskutere med blandt andre Konservative Studerende (KS), hvad der skal – og ikke skal – være tilladt på et universitet.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Hvis man skulle tro, hvad Konservative Studerende sagde, så mente de, at alt var tilladt på et universitet. Ja, endda mente deres kandidat til universitetsbestyrelsen sidste år, at det er svært at være i mindretal som borgerlig på universitetet og så sig som den eneste borgerlige på sit hold.

I sidste uge viste det sig, at Konservative Studerendes forståelse for både akademisk frihed og tankefrihed stopper lige præcis ved egen næsetip.

Universitetet skal kunne rumme uenighed

Det tog ganske få minutter, fra en gruppe studerende havde besluttet sig for at lave en protest camp på CSS, inden Konservative Studerendes formand forlangte, at KU omgående skulle rydde området; altså fjerne fredelige demonstranter fra åndsfrihedens højborg.

Jeg har altid sympatiseret med konservative studerendes kamp for akademisk frihed på universitetet – og har ved mange lejligheder rost dem for at rejse debatten om implementering af Chicago-lignende principper for beskyttelse af den akademiske frihed på Københavns Universitet.

Det er mig derfor en gåde, at Konservative Studerende på KU’s formand Josefine Paaske udtrykker at ville rydde campen på CSS.

LÆS OGSÅ: Fakta: Teltlejr på KU. Hvad er op og ned?

Paaskes udtalelse står i skarp kontrast til Chicagoprincipperne; det skal være muligt at debattere perspektiver, man finder ubehagelige, så længe disse udvekslinger ikke obstruerer universitetets drift eller er til skade for studerende og ansatte. Når de studerende slår telte op på en tom græsplæne, råber kampråb og spiser fælles morgenmad, er det svært at se, hvordan en sådan demonstration skulle obstruere den demokratiske samtale – tværtimod har campens aktivister aktivt opsøgt dialog med universitetet med sin tilstedeværelse.

Frihed under enighed

Det er ikke første gang, at Konservative Studerende er oppe i det røde felt over, at mennesker på universitetet formaster sig til at være uenige med dem. Sidste år ville bestyrelsesmedlem i KS-KU, Mitchel Vestergaard, gerne have SAMF’s fakultetsledelse til at »tage afstand« fra en ansats ytringer, fordi han offentligt havde indtaget et etisk og politisk standpunkt, som Vestergaard mente var i strid med universitetets værdier i øvrigt.

LÆS OGSÅ: Interview: Hvad er det, Studerende mod Besættelsen kræver af KU?

Det virker altså til, at Konservative Studerende ’gerne’ vil kæmpe for den akademiske frihed og ytringsfriheden på universitetet, når den bruges til at kritisere »wokenessitetet«, der formaster sig til at undervise i queerteori på statskundskab i nationale debatspalter, men ikke er parat til at beskytte studerende, der vil forsøge at råbe rektoratet op med en megafon.

Hykleriet? Ja, det driver ned af væggene.

Det er særligt underligt, når selv samme organisation univalg efter univalg påstår at være dem, som er størst garant for, at den akademiske frihed og tankefriheden består. Mandagens maskefald bør i hvert fald være et vink med en vognstang; din akademiske frihed på Universitetet er kun beskyttet af KS, hvis de kan lide det, du bruger den frihed til.

Seneste