Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Tager KU afstand fra politisk motiveret hærværk eller ej?

For en gangs skyld har ledelsen taget Konservative Studerende alvorligt og politianmeldt vandaliseringen af vores medlemslokale. Men dekanens afstandtagen fra politisk motiveret hærværk klinger hult, når han samtidig bakker op om ansatte, der offentligt forsvarer konceptet.

Samtlige møbler er blevet kastet rundt. Potteplanter og vaser er itu. Der er kastet kaffebønner ud over det hele.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Det er torsdag den 11. maj, og der er foreningsdag på Københavns Universitet. Konservative Studerende stiller, på lige fod med alle de andre aktive studenterforeninger, en bod op i Solhaven. Vi serverer blå slushice, det er solskinsvejr, og alt er godt.

Ja, det tror vi i hvert fald. Senere på aftenen rykker vi vores materiale ned i Konservative Studerendes lokaler på CSS. Vi spiser pizza, drikker nogle øl og tager derefter forholdsvis tidligt hjem.

Morgenen efter vågner jeg til billeder af, at vores medlemslokale på KU er blevet fuldstændig maltrakteret. Vores valgplakater og andet valgmateriale er, som så mange gange før, blevet ødelagt.

For en gangs skyld taget alvorligt

Det er bestemt ikke første gang, vi oplever hærværk og chikane i Konservative Studerende. Det er efterhånden blevet hverdag for borgerlige studerende at blive udsat for hetz på KU.

Jeg erindrer ikke en eneste universitetsvalgkamp, hvor vi har kunnet sige, at vores ting ikke blev ødelagt af politiske årsager. Derfor ville det være naivt at påstå, at hærværket i medlemslokalet ikke også skulle være politisk motiveret. For det er det selvfølgelig.

LÆS OGSÅ: Konservative Studerende udsat for hærværk

Selv om den politisk motiverede chikane mod borgerlige nærmest er et vilkår på KU, føles det stadig vanvittig ubehageligt at stå der i solen og servere mad og drikke til glade medstuderende, mens andre går og pønser på at ødelægge ens ting.

Derfor skal KU’s ledelse også have den ros, at de for en gang skyld har taget sagen alvorligt og politianmeldt episoden. I et tweet skriver KU Samfundsvidenskab:

»Natten til fredag blev Konservative Studerendes lokaler på CSS udsat for hærværk. Fakultetet tager stærkt afstand fra hærværket, som er et brud på KU’s ordensregler, og har anmeldt det til politiet. Alle foreninger skal trygt kunne være på campus.«

Himmelråbende dobbeltmoralsk

Man må altså forstå, at fakultetet ikke ser med milde øjne på hærværket, som også dekan Mikkel Vedby Rasmussen fordømmer. Han re-tweeter med følgende kommentar:

»Dialog og respekt for andres synspunkter er en kerneværdi på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Jeg tager stærkt afstand fra politisk motiveret hærværk. Vi har en udfordring med enøjet aktivisme. Derfor arbejder vi målrettet med værdier. De også en del af en universitetsuddannelse.«

Problemet er bare, at hans fordømmelse er himmelråbende dobbeltmoralsk. Vedbys afstandtagen fra politisk motiveret hærværk klinger nemlig hult, når han samtidig nægter at tage afstand fra undervisere, der offentligt legitimerer politisk motiveret hærværk.

Her taler jeg om et indlæg i Information tilbage i 2021, hvor undervisningsassistent ved Institut for Statskundskab Magnus Møller Ziegler argumenterede for, at hærværk mod valgplakater godt kan være en legitim politisk handling.

Udenomssnak om ’tonen i debatten’

Når Vedby ikke vil tage afstand fra Zieglers udtalelser, men hjertens gerne vil tage afstand fra det politisk motiverede hærværk mod vores partilokale, er der tale om en logisk fejlslutning. Det har jeg påpeget i et tweet, hvor jeg skriver:

»Fakultetet tager stærkt afstand fra hærværket, som er et brud på KU’s ordensregler, men ansætter gladeligt undervisere (læs: Magnus Møller Ziegler), som legitimerer politisk motiveret hærværk. Så tager man virkelig afstand fra den slags eller ej?«

Det er ingenlunde en opfordring til fyring af Ziegler, men blot en udstilling af Vedbys logiske inkonsistens. For det virker godt nok fjollet at gå ud med frelste paroler om, at man tager afstand fra politisk motiveret hærværk, hvis man ikke vil følge samme princip, når det er ens egne ansatte, som legitimerer det.

Problemet er bare, at hans fordømmelse er himmelråbende dobbeltmoralsk.

Men det vil Vedby slet ikke forholde sig til. I stedet anklager han mig for grim offentlig omtale af Ziegler. Han tyr pludselig til udenomssnak om ’tonen i debatten’, idet han skriver:

»Man må mene meget på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet – og det gør man. Og vi skal alle kunne møde op uden at frygte for hærværk eller for, at der bliver talt grimt om os. Derfor synes jeg ikke, det er i orden at omtale Magnus Møller Ziegler på den måde. Vi har en kulturudfordring: Vi taler ikke pænt til og om hinanden.«

Tager Vedby afstand fra hærværk eller ej?

Mit tweet er i sagens natur møntet på dekanatet og ikke på Ziegler som underviser, og det tror jeg godt, at Vedby kan gennemskue. Men pludselig mener Vedby alligevel, at vi har en kulturudfordring med tonen i debatten.

LÆS OGSÅ: Plakatsag: Er det aktivisme eller hærværk?

Jeg mener omvendt, at vi har en kulturudfordring med studerende og ansatte, som finder politisk motiveret hærværk og chikane legitimt. Det burde Vedby Rasmussen måske hellere bruge tid på at forholde sig til.

Vil han tage afstand fra politisk motiveret hærværk og dermed også fra Zieglers legitimering af det – eller vil han undlade at tage afstand fra nogen af delene? Det er enten eller. For ellers klinger sympatien hult.

Hvis KU fortsat også skal kunne rumme studerende, som stemmer til højre for Radikale Venstre – og det mener jeg så sandelig, at KU skal kunne – er det på høje tid, at universitetet tager afstand fra al politisk motiveret hærværk og chikane.

Ikke kun, når det er de studerende, som udøver det, men også, når ansatte forsøger at legitimere det i den offentlige debat.

Svar fra dekan Mikkel Vedby Rasmussen

Uniavisen har forholdt dekan Mikkel Vedby Rasmussen kritikken. Han ønsker ikke at benytte muligheden for en replik i et selvstændigt debatindlæg, men har sendt os følgende svar.

»Jeg insisterer på, at der skal være plads til alle studerende og studenterorganisationer på SAMF. Hærværket mod Konservative Studerendes lokale er et klart brud mod vores værdier og mod KU’s ordensregler. Jeg insisterer også på, at der skal være særdeles vide rammer for studerendes og ansattes holdninger og ytringer. Som universitet skal vi forsvare begge principper.«

Seneste