Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Ingen penge, men masser af tid? Umut Sakarya lærer dig at lave langsomme lammeskanke for en slik

Kogebog — Corona-nedlukningen har efterladt mange med presset økonomi og/eller alt for meget tid derhjemme. Derfor har vi spurgt nogle af de kokke, vi er fans af, hvordan man får gang i gryderne for småpenge og al tid i verden. Umut Sakarya er første mand bag, selvfølgelig, kødgryderne.

corona- køkkenet

Vi har ringet til en række kokke, vi beundrer, og bedt om SU-venlige opskrifter. Dem har vi kogt ned til en lille Reader’s Digest kogebog, hvor vi udgiver ugentlige opskrifter hen over sommeren.

Se alle opskrifterne her:

Tag ud og fisk med sushikok Mads Battefeld

Pluk dig til en grøn middag med sanker Thomas Laursen

Lav sassy wok af ærgerlige grøntsager med Dak Wichangoen

Ingen penge, masser af tid? Brug papvin i sovsen til din forlorne hare som denne Michelinkok

Umut Sakarya er kendt som Danmarks ukronede flæskekonge og en af det danske køkkens store personligheder. Han bruger flittigt sine SoMe-kanaler til kulinariske fifs, og måske har du også set ham som tv-kok eller Vild med Dans-deltager på TV 2.

Selv om menuen står på god gammeldags dansk mad på restauranterne Guldkroen, Guldgrillen og Grisen, er han ikke bleg for at kaste sig ud i køkkener fra andre verdensdele, når der skal bikses lækkerier sammen for en skilling.

»Hvis man lige tager sig sammen og cykler en tur op ad Nørrebrogade og går på jagt i alle de store grønthandlere, kan man jo næsten opnå den sydlandske bazar-stemning. Her kan du få alle de råvarer, du ikke kan få fat i andre steder, til billige penge,« siger Umut Sakarya.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Dahlsuppe, braiserede lammeskanke med mynteyoghurt og papadums

Pris: 50 kroner. Med kød bliver det dyrere. To lammeskanke kan typisk købes for 100 kroner.

»Det indiske køkken er super billigt, og man kan nemt lave mad til mange mennesker. Der er så meget power i det, og det er ikke noget, man bliver træt af. Gryderetter – ja, alt der er baseret på, at det ligger i noget væske – kan jo holde sig i en hel uge på køl, hvis man ikke er sådan en idiot, der spytter i maden, og hvis man passer på hygiejnen. Men det har 2020 selvfølgelig vist os, at vi ikke er så gode til.«

Braiserede lammeskanke (kan deles, ellers en til hver, hvis du er stor i slaget)

4 lammeskanke, 2 liter vand, 4 laurbærblade, 10 peberkorn, 2 løg og lidt olie.

Put lammeskankene i ovnen på grillfunktion og sørg for, at de bliver brunet godt på alle sider. Kom dem i en gryde med vand, laurbærblade, peberkorn og løg, hæld lidt olie over, og lad det simre på komfuret i fem timer. Gem den bouillon, der har dannet sig i gryden, den skal bruges til dahlsuppe. Herefter pensles kødet med olie og krydres med salt og peber, hvorefter det skal tilbage under grillen i ovnen, indtil skorpen er ristet let.

Dahlsuppe

2-3 spiseskefulde olie, 2 spiseskefulde karry, 1 løg, 1 mellemstor kartoffel, 1 gulerod, 1 spiseskefuld tomatpure, 2 dl røde linser, 1 liter lammebouillon, salt og peber, 1 citron.

Hak løget, kartoflen og guleroden groft. Karry skal man have som fast inventar på krydderihylden. Hvis man køber en god karry én gang, kan den holde længe. Man skal altid huske at aktivere den olie, der er i krydderier, ved at riste dem på panden, før man tilsætter de andre ingredienser. Når karryen er ristet, tilføjes olien og tomatpuréen, som svitses med det hakkede løg, kartoflen og guleroden. Skyl og tilsæt linserne, hæld lammebouillonen fra skankene over, og lad det simre i en halv time. Giv det en tur med en stavblender, hvis du har en, og server suppen med paprika, olie og citronbåde.

Mynteyoghurt

5 spiseskefulde yoghurt, 2 fed hvidløg, 2 myntekviste og 2 spiseskefulde olivenolie. 

Knus hvidløget med siden af dit knivblad og hak det fint. Rør det sammen med yoghurten og kom lidt salt i. Pynt det med mynteblade og olivenolie.

Papadums

Papadums er tynde indiske sprøde fladbrød af linse- eller kikærtemel, der kan fås hos de fleste grønthandlere. De skal bare ud af pakken og varmes på panden i olie eller i mikroovnen, og de er gode til mynteyoghurten eller en chutney.

Seneste