Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Coronavirus
Kogebog — Nedlukningen har efterladt mange med presset økonomi og/eller alt for meget tid derhjemme. Derfor har vi spurgt nogle af de kokke, vi er fans af, hvordan man får gang i gryderne for småpenge og al tid i verden. Denne gang er vi i køkkenet med Torsten Vildgaard, der deler tips til en middag både med og uden kød.
Torsten Vildgaard er tidligere souschef og leder af testkøkkenet hos Noma. Når der skal laves noget lækkert og billigt derhjemme, tyr han til vegetariske retter. Her kan man kaste sig ud i et pastaprojekt med en nem og smagfuld sovs med salat til.
Desuden kan citronen ikke presses nok, når det kommer til brug af råvarerne, siger han. Knogler og afskæringer fra din kylling/ribbensteg/you name it kan puttes i fryseren, og når du har en passende mængde, kan du lave en fond, der danner basen til enhver herlig sovs.
Pris: 50-60 kroner
Ingredienser: En dåse hakkede tomater, en pose tipo 00-mel, en bakke æg, rucola, parmesan og ristede nødder/kerner.
»Begynd med tomatsovsen, som gerne må simre i flere timer, så den bliver kogt ind til en smagfuld kompot. Hak løg og hvidløg og svits det på panden, hvorefter du tilføjer dåsetomaterne og en timiankvist.«
SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER
CORONA- KØKKENET
Vi har ringet til en række kokke, vi beundrer, og bedt om SU-venlige opskrifter. Dem har vi kogt ned til en lille Reader’s Digest kogebog, hvor vi udgiver ugentlige opskrifter hen over sommeren.
Se alle opskrifterne her:
Umut Sakarya lærer dig at lave langsomme lammeskanke for en slik
Tag ud og fisk med sushikok Mads Battefeld
»Mens sovsen hygger sig, kan du lave pastaen. Det er super nemt: man tager 100 g tipo 00-mel til ét æg. Rør det sammen og ælt lidt, og læg på køl i en halv time. Så ruller du dejen tyndt ud, enten på en pastamaskine eller med en kagerulle (hvis du ikke ejer en kagerulle, virker en vinflaske også fint, men husk at pille mærkaten af først). Drys gerne med lidt ekstra mel i løbet af processen, hvis det klistrer. Når den er flad, skæres dejen ud i brede bånd og koges. Sovsen skulle nu gerne være kogt ind – hæld lidt olivenolie over den til slut.«
»En salat med rucola, lidt pinjekerner og friskrevet parmesanost vil være lækker til. Hvis pinjekerner er for dyrt, kan du bruge mandler, græskarkerner eller solsikkekerner – rist dem 20 minutter i ovnen ved 150 grader og put dem på salaten til slut.«
Pris: 100 kroner, hvis du køber økologisk og det halve, hvis du ikke gør
Ingredienser: 700 g kalv og flæsk, 110 g rasp, 2 æg, 100 g fløde, 100 g sødmælk, 12 g salt, 40 drej fra en peberkværn og 1 pakke bacon, friske kartofler, smør.
»Hvis jeg skal have noget kød, kan jeg virkelig godt lide forloren hare. Rør en fars af ingredienserne og lad den hvile lidt. Derefter former du dit farsbrød, som du lader stå i en halv times tid. Læg baconstykkerne henover og giv den en tur i ovnen ved 170 grader i en halv time. Jeg kan godt lide at spise sæsonens ting til – det kunne være friske kartofler, som jo kan fås overalt lige nu.«
»Hvis du bruger tid på at lave din egen sovs, har du jo pludselig et kongemåltid. Hvis man nu har nogle rester, et ben eller et kødafpuds, så kommer du noget vand og en lille sjat vin på, som du så koger helt ned, til du har den brune sovsebase. Så tager du en sjat vin mere og koger ned. Jeg bruger papvin, når jeg laver sovs. For Søren da, den gode vin skal du jo drikke til. Put lidt laurbær og timian på, tag fonden fra, og så kan man tage noget smør og lidt stegefedt fra bradepanden og komme oveni.«