Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Kultur
Kogebog — Nedlukningen har efterladt mange med presset økonomi og/eller alt for meget tid derhjemme. Derfor har vi spurgt nogle af de kokke, vi er fans af, hvordan man får gang i gryderne for småpenge og al tid i verden. Denne gang skal vi ud og samle vores egne urter og blomster.
CORONA- KØKKENET
Vi har ringet til en række kokke, vi beundrer, og bedt om SU-venlige opskrifter. Dem har vi kogt ned til en lille Reader’s Digest kogebog, hvor vi udgiver ugentlige opskrifter hen over sommeren.
Se alle opskrifterne her:
Umut Sakarya lærer dig at lave langsomme lammeskanke for en slik
Tag ud og fisk med sushikok Mads Battefeld
Lav sassy wok af ærgerlige grøntsager med Dak Wichangoen
Ingen penge, masser af tid? Brug papvin i sovsen til din forlorne hare som denne Michelinkok
Thomas Laursen er professionel urteplukker og kok. Han har udgivet bøgerne Vild mad i køkkenet og Vild – naturen i køkkenet, og han lever af at lære folk at sanke, altså plukke vilde, spiselige planter i naturen.
Laursen anbefaler, at du fyrer op i grillen eller bålstedet og røger nogle urter, som kan suppleres med smukt tilbehør og en mundvædende dessert.
SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER
Tommelfingerregel nummer et, når man bevæger sig ud med kurven er, at man selvfølgelig aldrig skal spise noget, som man ikke ved hvad er.
Pris: 25 kroner
Ingredienser: Plukkede grøntsager fra gåturen, 1-2 spiseskefulde olie og en bakke æg
»Den vilde mad vokser uden for din hoveddør. Stisystemerne ved kollegierne, i parker og langs kysten er gode steder at starte. Tag en ven under armen og gå på jagt efter toppene af en løgkarse, vilde løg, ramsløg, strandbede eller strandkål. Brændenælder er også en mulighed, pluk dem med handsker på, og varm dem op, så kan de ikke stikke. Urterne skylles, pensles med en smule olie og lægges over ilden. Man kan supplere med en håndfuld røgesmuld eller nogle andre blade for at skabe noget røg, og så skal der et lille låg af en art på, som indkapsler røgen. Det tager kun kort tid, du giver bare bladene på den ene side og serverer dem med stegesiden opad.«
»Slå seks æggeblommer ud i en ildfast bøtte med salt i bunden, blommerne må ikke gå i stykker. Dæk dem med salt på toppen, og lad dem stå i køleskabet i to dage. Derefter skal de tørres i en ovn, eller på en dehydrator (kan fås på en god dag til ingen penge i Lidl, eller også har din gadget-ven én). Tørres de i ovnen, skal den stå på laveste varme med lågen på klem i ca. otte timer. Det er dehydreret nok, når blommerne er helt faste. Så har du en umami-bombe af tørrede æggeblommer, som et alternativ til parmesanost, du kan rive hen over grøntsagerne. Du bruger nok, hvad der svarer til én æggeblomme til fire serveringer, så på den måde skulle det også gerne kunne holde sig længe. Og så er det enormt smukt: du får den gule æggeblommefarve i revet osteform.«
Pris: 25 kroner
Ingredienser: Plukkede urter/blomster, ½ liter fløde, sukker, husblas, lidt mel og et æg
»Pluk mælkebøtteblomster og kog dem op i en sukkerlage med et 1:1 forhold mellem sukker og vand. Det bliver til en lækker sirup, som desuden kan bruges til at peppe havregrøden op.«
Det bliver til en lækker sirup, som desuden kan bruges til at peppe havregrøden op.
»Kreer en panna cotta med fløden, men brug urten skovmærke i stedet for den dyre vanilje. Opskriften tager et sekund at finde på nettet, det handler om at varme fløde og sukker og tilsætte husblas, før du køler af, og det smager fantastisk. Slå en pandekageopskrift op, bland mel, æg, sukker, mælk og lidt salt til en lækker pandekage. Når det er hyldeblomstsæson først på sommeren, kan du fritere hyldeblomsterne, og lægge dem i små buketter (ikke i store skærme) oven på pandekagen eller blande dem i dejen. Top med mælkebøttesiruppen.«