Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Studieliv
Min studiestart — Som studerende på Grønlandske og Arktiske Studier vil Tobias Wessing skabe stærkere bånd mellem Grønland og Danmark. Efter at have boet i Grønland i sit sabbatår er han fast besluttet på at flytte tilbage og bidrage til brobygning mellem kulturerne.
Jeg har altid været helt vild med samfundsforhold, kultur, religion og møder mellem mennesker. Samtidig har jeg arbejdet i Grønland i mit sabbatår, og jeg synes det er et fantastisk område, og så er der nogle interessante relationer og kulturmøder mellem Grønland og Danmark.
Serie:
Min studiestart
Uniavisen har talt med en håndfuld studerende, der starter på deres tredje semester. I denne serie ser de tilbage på det første studieår på Københavns Universitet og deler nogle af deres op- og nedture.
Læs de andre portrætter i serien:
»Jeg er stadig i en proces, hvor jeg er ved at finde mig helt til rette på studiet«
»Jeg blev mor til tvillinger, inden jeg skulle starte på studiet«
Jeg kunne godt tænke mig, at man lærte mere om Grønland i folkeskolen, for jeg synes generelt, at der i Danmark er et hul i vores viden om Grønland. Og her kan opstå forkerte antagelser, som kan føre til fordomme. Jeg siger ikke, at jeg nødvendigvis kan udfylde det hul, men hvis jeg kan være med til at skabe en større forståelse, vil jeg gerne det. Nogle af de ar, der er i forholdet mellem Grønland og Danmark, tror jeg skyldes manglende viden, nysgerrighed og forståelse for forskellighederne.
LÆS OGSÅ: 10 ting jeg gerne ville have vidst, inden jeg begyndte på universitetet
Vi holder til i Det Arktiske Hus på Christianshavn. Det er nogle gange lidt specielt at være sådan en lille satellit herude, men så handler det jo bare om at vælge til og ikke vælge fra. Og hvis jeg vil noget – fagligt eller socialt, ligger det øvrige KU jo ikke langt herfra.
Vi er fem på min årgang, så det er jo et meget lille studie. Men vi studerende spænder ekstremt bredt. Nogle er interesseret i sproget, nogle i den historiske og samfundsmæssige udvikling, andre i den sikkerhedspolitiske dimension. Det er også det, som, jeg synes, er fantastisk. Grønland er igen kommet på verdenskortet – både i forhold til den geopolitiske situation og debatten om mulig selvstændighed – og det har også betydet, at der er kommet et helt andet fokus på landet.
Hvis jeg kan være med til at skabe en større forståelse, vil jeg gerne det
På studiet spænder vi også meget bredt aldersmæssigt, hvilket giver nogle forskellige måder at se verden på. Det kan godt nogle gange være en udfordring, at vi er i så forskellige, men det har også mange styrker, og vi har nogle gode studieaktiviteter og fredagsbarer. Og selvom vi er en lille matrikel her, så er vi en brik i det store KU-puslespil.
Vi har også gode muligheder for studiejob. Selv arbejder jeg hos Arktisk Institut, hvor jeg registrerer fotos fra Grønlands og Arktis historie og digitaliserer dem. Det giver mig nogle andre vinkler på området, og det er sjovt, når man selv kan genkende nogle steder.
LÆS OGSÅ: Fra gym til uni: De 5 største overraskelser
Jeg var i Grønland i sommer, hvor jeg var i en mindre bygd oppe mod nord, der hedder Kullorsuaq, og her blev jeg mødt med en stor interesse. Jeg tror, de kunne mærke, at der kom en person, der gerne ville dem. På studiet lærer vi det grønlandske sprog, og sproganalyse fylder en hel del på studiet. Børnene syntes, det var sjovt, at jeg kunne tale lidt med dem. Det var på alle måder et godt møde.
Jeg har en dyb interesse og fascination for Grønland, og jeg ved allerede nu, at jeg skal flytte til Grønland. Jobmæssigt ved jeg ikke hvor jeg lander endnu, men jeg er åben for de muligheder, der opstår. Så jeg har på ingen måde lagt mig fast på noget, ud over at jeg skal til Grønland.
Jeg bliver tit spurgt, hvorfor jeg har valgt det studie, jeg har. Men jeg synes egentlig, at jeg mest bliver mødt med en enormt stor nysgerrig fra folk, som synes, det er spændende og vil høre mere.
Jeg er glad for, at jeg valgte studiet, og der er også muligheder for forskellige tilvalg, som kan åbne døre til nye perspektiver og indsigt. På den måde kan jeg fortsat præge min uddannelse, hvilket kan være med til at give en bredere forståelse og andre kompetencer.
Hvis jeg skulle give et råd til nye studerende på Københavns Universitet, er det, at det første år godt kan være svært, for man skal ind i hverdagen som universitetsstuderende. Man skal lære at prioritere, hvad der er vigtigt, og hvad der kan vente.