Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Nu vil S afskaffe uddannelsesloftet

Politik — Socialdemokratiet var med til at vedtage uddannelsesloftet i 2016, men nu vil Mette Frederiksen afskaffe det. Forperson for Studenterrådet, Amanda Büchert, er positiv, men afventende.

I 2016 blev uddannelsesloftet indført med støtte fra blandt andet Socialdemokratiet. Men efter at have talt med mange af de studerende, der bliver ramt af loftet, har partileder Mette Frederiksen skiftet mening.

Nu vil hun forsøge at få de andre aftalepartnere til at afskaffe loftet, som hun mener lægger et for hårdt pres på det studerende.

»Det er et udmærket princip, at du skal bruge den uddannelse, du har taget. Men jeg kan bare se, at uddannelsesloftet har skabt en følelse, der har sat sig i mange flere end dem, der er direkte berørt af det. En følelse af, at man ikke må begå fejl, og hvis man fejler, misser man muligheden for at uddanne sig. Det er farligt,« siger Mette Frederiksen til Berlingske.

Flertal for afskaffelse

Uddannelsesloftet betød, at en studerende, der havde gennemført en videregående uddannelse, ikke måtte tage endnu en uddannelse på samme niveau.

Men allerede i 2017 blev reglerne ændret, så studerende nu kan tage en ny uddannelse på samme niveau – eller lavere – end den første, blot der er gået seks år efter den første uddannelse er afsluttet.

Så sent som i januar i år blev en afskaffelse af uddannelsesloftet rejst som borgerforslag med 53.764 underskrivere til handling i folketinget. Dengang afviste uddannelsesordfører Mette Reissmann blankt, at revidere loven.

Når både Socialdemokratiet, De Radikale, Alternativet og SF støtter en afskaffelse af uddannelsesloftet, er der potentielt flertal for at afskaffe loftet.

Et skalkeskjul

Forperson for Studenterrådet Amanda Büchert er positiv over Mette Frederiksens udmelding, men vil dog vente og se om det står ved magt.

Jeg kan godt blive bekymret for, om det er noget, der kommer som del af en valgkamp

Amanda Büchert, forperson i Studenterrådet

»Vi er umiddelbart meget positive. Vi har jo kæmpet for at få afskaffet uddannelsesloftet, siden det blev vedtaget. Men indtil videre er det bare løfter, vi håber jo på handling. Vi er dog bekymrede for, hvad man samtidig lukker ind af bagdøren,« siger Amanda Büchert, der er lidt bekymret for, om udmeldingen kommer som en del af en række valgløfter.

»Jeg kan godt blive bekymret for, om det er noget, der kommer som del af en valgkamp. De har også meldt ud, at de vil afskaffe nedskæringerne på uddannelsesområdet. Men nu må vi se, hvad der kommer til ske,« siger Amanda Büchert.

Også formand for Danske Studerendes Fællesråd Sana Mahin Doost byder socialdemokratiets nye kurs velkommen:

»Uddannelsesloftet havde ingen gang på jord, og det har vi sagt fra starten. Det er bare så ærgerligt, at der er nogle mennesker, hvis liv er kommet i klemme, fordi de har valgt et detaljeret studieforløb eller har valgt forkert og ikke har kunnet få lov at skifte,« siger formanden for Danske Studerendes Fællesråd Sana Mahin Doost til TV2.

Seneste