Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

S afviser borgerforslag: Uddannelsesloftet er kommet for at blive

Uddannelsesloft — Borgerforslag eller ej, uddannelsesordfører Mette Reissmann (S) står fast på at bevare uddannelsesloftet og afviser beskyldninger om magtarrogance.

Elev- og studenterbevægelsen var de første til at benytte sig af muligheden for at stille et borgerforslag. En mulighed hvor borgere – hvis de har 50.000 støtter – kan få en sag fremsat som beslutningsforslag i Folketinget.

Det er at holde befolkningen for nar, når et forslag bliver skudt ned efter én dag

Forperson Sana Mahin Doost, DSF

En samlet Elev- og studenterbevægelse stillede den 26. januar et forslag om at afskaffe begrænsningen af dobbeltuddannelse – det såkaldte uddannelsesloft.

Borgerforslag

Den 19. december 2017 vedtog Folketinget en ny lov, der gør det muligt for borgere at få beslutningsforslag behandlet i Folketinget.

  • Borgerforslag kan stilles på hjemmesiden borgerforslag.dk. Man skal logge ind med NemID og postnummer.
  • Hvis et forslag får 50.000 støtter inden for 180 dage skal Folketingets partier tage stilling til, hvem der vil fremsætte forslaget.
  • Forventningen er, at det som hovedregel vil være de politiske ordførere fra de partier, der støtter ordningen om borgerforslag, der i fællesskab fremsætter forslaget.

Kilde: borgerforslag.dk

Men allerede dagen efter at forslaget var stillet, meldte flere uddannelsesordførere ud, at Elev- og studenterbevægelsen ikke skal regne med at få afskaffet uddannelsesloftet. Og den udmelding har vakt stor skuffelse hos de studerende, hvis forslag på femtedagen er nået op over 28.000 støtter.

»Det er at holde befolkningen for nar, når et forslag bliver skudt ned efter én dag. Jeg troede faktisk, at politikerne gerne ville have befolkningens input. Jeg havde ikke forventet, at de per automatik ville skyde det ned.«

Sådan lyder det fra DSFs forperson Sana Mahin Doost, der kritiserer politikerne for ikke at tage borgerforslag seriøst og bruge portalen som »pseudo-inddragelse« og »demokratisk sminke«.

»Jeg synes det er et udtryk for en magtarrogance, at vores politikere ikke engang vil forsøge at gå tilbage og se om de om de kan blive klogere,« sagde Doost lørdag til TV2 news.

Kritikken er overdrevet

Socialdemokratiets uddannelsesordfører Mette Reissmann er ikke enig:

»Det synes jeg er noget overdrevet, men hvis det er sådan hun har det, så er det sådan hun har det. Det handler om at sondre mellem form og indhold, og det formår hun så ikke,« siger Mette Reissmann til Uniavisen med henvisning til Sana Mahin Doost.

Mette Reissmann siger, at der ikke er politisk flertal for at ændre ved den nuværende aftale:

»Det ville være at stikke Sana og andre blår i øjnene at sige, at man ville genoverveje beslutningen,« siger hun og tilføjer:

Det ville være at stikke Sana og andre blår i øjnene at sige, at man ville genoverveje beslutningen.
Mette Reissmann

»Forslaget er stemt igennem for kort tid siden og ændret for endnu kortere tid siden. I den forstand er der ikke nogen omstændigheder der er ændret.«

Mette Reissmann mener, at de justeringer, der allerede er foretaget, reelt har løst de problemer, der var med det første uddannelsesloft:

»Jeg mener faktisk, at der er mulighed for at uddanne sig gennem hele livet. Og det går Socialdemokratiet 110 procent ind for,« siger Mette Reissmann, der generelt skeptisk over for borgerforslag.

»Jeg frygter, at vi kan komme til at behandle forslag, der ikke er tilstrækkeligt gennemarbejdede. Men jeg respekterer fuldt ud, at vi har vedtaget en mulighed for, at det kan prøves,« udtaler hun i samme interview.

Seneste