Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Studenteroprør - nu med historieløshed, socialisme og Studenterrådet

Uddannelsesudflytningerne er et forfejlet projekt, men det er Studenteroprøret '22 også.

Så kom vi til endnu et studenteroprør, og denne gang mener de det. Ligesom dem der forsøgte i 2009, eller dem i 2013. Et indlæg i Politiken fra 2013 bar overskriften Om 30 år vil man takke os for ’studenteroprøret 2013’. Mit gæt er, at vi ikke vil skænke dem en tanke i 2043. Dette års nye forsøg vil ende med samme resultat.

LÆS OGSÅ: Studerende raser: »Reformen skal udslettes – ikke udsættes«

Studenteroprør er nemlig i Danmark, som Fast & Furious-filmene, noget, der skulle være stoppet for længst. Der er selvfølgelig en gruppe, der stadig vil støtte op om en ny sequel, men den brede appel er væk.

Appellen er væk, fordi alle forsøg siden 68’ har været socialistiske i deres grundholdning. Ligesom der også denne gang er krav om flere penge, bevarelse af en høj dimittendsats, en kamp mod præstationssamfund og alt det, der har med virksomheder at gøre. I 68’ var det et oprør mod et system, der var forældet i forhold til tidsånden, men ikke nødvendigvis en ideologisk kamp.

LÆS OGSÅ: Overblik: Et studenteroprør ulmer

En omvendt ’68

Ironisk nok kæmpede 68’-oprøret imod at universitetet selv skulle bestemme, men mere magt skulle gives til Folketinget. Denne gang kæmper oprørerne for at få mere magt til de studerende og det videnskabelige personale.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Og Studenterrådet på Københavns Universitet har meldt sig under fanerne. De har gang på gang vist foragt for universitetets demokratiske processer ved at lave blokade eller true med det, når de ikke får deres vilje. Studenterrådet har ikke vist respekt for demokratiet eller andres holdninger.

LÆS OGSÅ: Humaniorastuderende vil fortsætte deres blokade, indtil de får deres vilje 

I 68’ var Studenterrådet langsomme om at komme med og blev mest betragtet som medløbere. Denne gang stempler Studenterrådet dog ind med både formand og næstformand i den ideologiske kamp. Det bør få enhver studerende til at holde sig langt væk. For ligesom i ’68 er Studenterrådet tydeligvis ude af trit med almindelige studerende, den her gang vælger de dog endelig at tone rent – rødt – flag. Blandt underskriverne finder man tidligere aktive i SF-ungdom og Enhedslisten, og Alternativet har allerede meldt deres støtte. Så Studenterrådet er blandt venner og ikke blandt almindelige studerende.

Vennerne på venstrefløjen

Ret skal være ret, der er bred støtte til kritikken af uddannelsesudflytninger. Det er et forfejlet projekt, der ikke har virket efter hensigten og som er endt med lukning af fag i stedet for udflytninger. Den utilfredshed skal selvfølgelig udtrykkes, men man har valgt at gribe for langt om sig i politiske planer, man vil have gennemført og valgt at kalde et oprør fra venstrefløjen et studenteroprør.

LÆS OGSÅ: Studenteroprør: »Det er et oprør for alle, der føler sig håbløse. Og det starter med os«

Vil I have et studenteroprør, så find et emne, studerende kan samles om i stedet for dette historieløse forsøg på at organisere den yderste venstrefløj for så at give jer selv mærkatet studenteroprør, for det er mest af alt en hån mod oprøret fra ’68.

Seneste