Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Studerende raser: »Reformen skal udslettes - ikke udsættes«

DEMONSTRATION – Onsdag mødte 7.000 vrede studerende op foran rektors kontor på Frue Plads. Demonstrationen var kulminationen på den sidste måneds protester mod fremdriftsreformen – og måden, hvorpå KU vil implementere den. Studenterrådet, og flere medier, kalder det studenteroprøret anno 2013.

Flag, bannere og protestsange. 7.000 studerende, der har fået nok. Mantraet »Hurtigere ud? Nej tak!« gentaget til taktfaste trommeslag.

Hvis de studerendes bekymringer over studiefremdriftsreformen ikke har været synlige før, blev de det onsdag, da studerende på tværs af fakulteter gik sammen om en fælles demonstration mod reformen. På slaget tolv var Frue Plads fyldt til randen.

Lyden af de 7.000 studerendes protester nåede hele vejen til Christiansborg. Halvanden time senere dukkede uddannelsesminister Morten Østergaard (R) op. Han blev mødt med refrænet: »Pænt nej tak!«

SE OGSÅ: Billedgalleri – blokader og manifestation mod reformen

Studenterrådets krav til ledelsen

Demonstrationen var arrangeret af Københavns Universitets Studenterråd. Studenterrådet mener, at ledelsens forslag til, hvordan studiefremdriftsreformen skal implementeres på universitetet, er værre, end hvad Folketingets udspil lægger op til.

Med demonstrationen ønskede Studenterrådet at stille tre krav til KU’s ledelse: Bevar mulighed for orlov til alle. Fjern krav om 45 ECTS beståede eksaminer om året. Og lad studienævn være i fred, så studenterindflydelsen ikke svækkes.

Studienævn på dagsordenen

De fleste har hørt om orlov og aktivitetskrav. Studenterrådets tredje krav, der er af mere teknisk karakter, har ikke fået helt samme opmærksomhed.

»Det handler om, at det i dag er studienævnene, der giver dispensationer. I studienævnene er der videnskabeligt personale og studerende, som er demokratisk valgt. Det betyder, at vi som studerende har en sikkerhed, når vi søger om dispensation – vi ved, at der sidder studerende i studienævnet, der både har faglig indsigt og kendskab til livet som studerende. Med reformen vil det ansvar blive lagt over til administrationen,« forklarer Studenterrådets formand, Mie Sofie Andersen.

Rektor parkerer forslag

Tidligt morgenen, onsdag den 27. oktober, kom rektor Ralf Hemmingsen imidlertid Studenterrådet i forkøbet, da han i en pressemeddelelse annoncerede, at kravene om 45 ECTS-point årligt og begrænsning af orlovsmuligheder, er ‘foreløbigt parkeret’.

Læs også: KU’s planer om begrænset orlov og tvungne ECTS udsat.

»Vi er indstillet på ikke at vedtage nye regler på Københavns Universitet omkring studieaktivitet og orlov i første omgang. Men vi holder skarpt øje med studietiden og vedtager nye initiativer, hvis Københavns Universitet ikke er på ret kurs i 2015,« skrev rektor, Ralf Hemmingsen i pressemeddelelsen.

Dermed er dele af reformen sat på stand-by. Men altså kun frem til 2015.

»Nu har rektor lyttet og forstået vores bekymringer – så mangler vi bare Morten Østergaard,« sagde Studenterrådets formand, Mie Sofie Andersen.

Morten Østergaard kom forbi

»Ralf sig til Morten, det ik’ i orden,« stod der på et de mange bannere.

Men Ralf Hemmingsen slap for at være mellemmand, da Morten Østergaard selv dukkede op.

Læs også: Morten Østergaard kom på uventet besøg.

Uddannelsesministerens besøg var uventet. Han brugte sin taletid på at belære de studerende om, hvorfor Folketinget kan tillade sig at skærpe kravene til de studerende.

»Når I modtager SU og verdens bedste uddannelse, så kan vi også kræve, at I skal være fuldtidsstuderende,« sagde Morten Østergaard.

Studenterrådet var ikke imponerede over Morten Østergaards tale.

»Jeg synes ikke, han sagde noget. Han talte udenom. Props for at han tør stille sig op foran 7.000 – mildest talt – bekymrede studerende. Jeg håber, det kan få ham til at genoverveje reformen,« sagde Emilie Nayberg, medlem af Studenterrådets og KU’s bestyrelse.

Rektor langer ud efter minister

Morten Østergaards uventede visit fik rektor, Ralf Hemmingsen, til at trække i overfrakken og komme frem af gemmerne. Heller ikke rektors optræden var planlagt på forhånd.

»Jeg har meget respekt for, at I er så engagerede i at få en ordentlig uddannelse,« lød rektors spontane ord til de studerende. Herefter langede han ud efter ministeren:

»Det er ministeren og Folketinget, der har vedtaget reformen. Nu har vi prøvet at løse problemerne på KU. Jeg så gerne, ministeren snart sendte os en bekendtgørelse.«

Rektors kritik kommer af, at Folketinget endnu ikke har offentliggjort de endelige bekendtgørelser, på trods af at reformen skal træde i kraft i september 2014.

Ralf Hemmingsens tale udløste begejstrede klapsalver blandt de studerende, der er glade for at have rektors opbakning i kampen mod reformen.

Ralf er ikke sluppet af krogen

KU’s ledelse havde forberedt sig på de studerendes demonstration ved at hænge et stort banner op over hovedindgangen mod Frue Plads. På banneret stod: »Velkommen til dialog om studietid.”

»Det er fandeme også på tide,« var eks-Studenterrådsformand, Gwen Gruner-Widdings kommentar til banneret.

Gwen Gruner-Widding, der ved dette valg er Studenterrådets spidskandidat til KU’s bestyrelse, tilføjede, at det er dialogens indhold, ikke form, der har betydning for de studerende:

»Det skal ikke handle om, hvordan vi implementerer reformen, men hvordan vi stopper den.«

Studenterrådet lagde vægt på, at ledelsen ikke skal slippe afsted med at lægge forslagene i skuffen – reformen skal fjernes fuldstændigt. Den pointe gik igen på flere af demonstranternes bannere, hvor der for eksempel stod malet:

»Reformen skal udslettes, ikke udsættes.«

Selv om den værste kritik nu er rettet mod Morten Østergaard, er KU’s ledelse altså ikke sluppet af krogen. Med rektors pressemeddelelse er begrænsningen af orlov og et 45 ECTS-aktivitetskrav udskudt til år 2015, mens ændret arbejdsfordeling mellem studienævn og administration stadig forventes implementeret fra september 2014.

sofie.hansen@adm.ku.dk

Seneste