Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Se topforskernes aftale om nyt institut

Globe Institute — Efter måneders tumult har en gruppe af Københavns Universitets førende forskere landet en aftale om at få oprettet et særligt institut. Læs detaljer om økonomien i aftalen her.

1. juli 2019 åbner nydannede Globe Institute ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Det vil huse en håndfuld af universitetets mest citerede og offentligt kendte naturvidenskabelige forskere.

Globe Institute, der ifølge professor i geogenetik og medlem af bestyrelsen for Københavns Universitet Eske Willerslev bliver et »stærkt, tværfagligt forskningsmiljø i international særklasse,« er resultatet af en længere armlægning med Københavns Universitets forskellige ledelseslag, som også involverer en minister og en departementschef og Syddansk Universitet.

LÆS OGSÅ: Ministerium afviser utidig indblanding i sag om topforskere

Københavns Universitets oprindelige, men kuldsejlede, plan var, at forskningen ved Globe Institute skulle flyttes ind på Biologisk Institut og, delvis efter nærmere aftale, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning. I stedet har forskerne og ledelsen på Københavns Universitet indgået en anden aftale.

Uniavisen har som del af en aktindsigt i Uddannelsesministeriet modtaget et notat, dateret 28. maj 2019, der beskriver, hvordan det nye instituts økonomi hænger sammen ifølge rektoratet på Københavns Universitet.

Det kan læses her som pdf: Etablering af Globe Institute på SUND (sidste side udeladt).

(Vi har udeladt dokumentets sidste side, som omhandler bevillinger til navngivne ph.d.-studerendes projekter).

Det fremgår af dokumentet, at der er nogle uafklarede punkter i aftalen om Globe Institute, som kan have betydning for udgifterne for henholdsvis instituttet og Københavns Universitet samlet set.

Nogle hovedpunkter

Det fremgår af etableringsdokumentet er, at Globe Institute får:

  • 6,3 millioner årligt fra SCIENCE, som modsvares af et krav om at levere undervisning til samme værdi.
  • 20,7 millioner i årlig bevilling, heraf 15,2 millioner kroner fra ‘København Universitets generelle råderum’, altså det fælles budget.
  • Friholdelse fra ‘Københavns Universitets krav om en årlig opsparing på 7,5 procent af omsætningen’.
  • Et løfte om ikke at blive udsat for besparelser i fem år. (Med forbehold for ‘vedtagelsen af de årlige bevillingslove’).
  • En opsparing på 11,9 millioner i forskningssektionerne, samt 5,1 millioner kroner til nuværende ph.d.-studerende, samt 8,2 millioner i form af ‘medfinansiering på eksisterende bevillinger’ bliver betalt af Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet som et engangsbeløb.
  • Globe Institute vil være omfattet af Københavns Universitets budgetmodel.

Seneste