Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Section

Videnskab

Videnskab

Forskere: Her skal du cykle, hvis du vil undgå regn

Regner det nu igen?! Det spørgsmål har du sikkert stillet denne sommer, og du er ikke den eneste. To forskere satte sig for at undersøge, hvor meget det faktisk regner – og svaret er overraskende: I Storkøbenhavn er det tørvejr 94 procent af tiden.

1
Videnskab

Citationer: Det er sket med »det danske mirakel«

Dansk forskning plejede at være blandt de mest indflydelsesrige i verden målt på antal citationer pr. artikel. Men et nyt studie viser, at det ikke længere er tilfældet. Det kalder på en grundlæggende kulegravning af forskningsområdet, mener forfatterne bag rapporten.

1
Videnskab

Nej tak til ghostwritere og gæsteforfattere. Nyt KU-kodeks for god videnskabelig praksis

KU samler og tilpasser alle retningslinjer for god videnskabelig praksis i nyt kodeks. Det skal hjælpe med at afklare tvivlsspørgsmål der, hvor gråzonerne opstår.

1
Videnskab

Han nærmer sig en løsning på ligningen, der beskriver alting

Den kører i hovedet hele tiden. Når han sover, løber en tur eller fører en samtale. Matematikprofessor Søren Fournais har fået 15 millioner til at løse Schrödingers umulius af en ligning.

1
Videnskab

Den svarer hurtigt. Den svarer altid – og måske bliver en chatbot snart din nye personlige mentor

1
Uddannelse

Ny forskning: Studerende kender »overraskende« lidt til plagiatreglerne

Forsker kalder tallene »bekymrende« og kritiserer universiteterne for at »lade de studerende i stikken«, fordi de ikke forbereder dem tilstrækkeligt.

1
Videnskab

Fremtiden er nu: KU bløder op i regler om AI

Københavns Universitet er i gang med at undersøge, hvordan ny AI-teknologi kan indgå aktivt i fremtidens eksaminer. Indtil det sker, er ChatGPT stadig forbudt ved eksaminer på KU – og snyd opdages, lyder meldingen til de studerende.

1
Navne

Nobelprisvinder Morten Meldal: »Jeg kan love dig for, at det ikke altid er de bedste projekter, der bliver finansieret«

I efteråret blev han hædret med Nobelprisen i kemi. Men de næste store opdagelser risikerer at blive kvalt under det papirtunge system, forskningsstøtten lider under i dag, siger Morten Meldal.

1
Videnskab

Øresundsakvariet skærer tre hajer op i påskeferien

Når man har hygget med påskeharen, kan man komme helt ind i bugen på en haj. Øresundsakvariet inviterer til dissektion i ferien.

1
Videnskab

Albert Sneppen: »Jeg har ingen superkraft, kun min kreativitet«

24-årige Albert Sneppen er allerede et landskendt forskernavn. Han mener, at langt flere studerende kunne være i gang med at løse universets gåder, hvis de satsede mere på at udvikle deres kreativitet.

1