Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Section

Videnskab

Politik

Ministerium afviser utidig indblanding i sag om topforskere

Departementschef Agnete Gersing afviser, at Uddannelses- og Forskningsministeriet aktivt har arbejdet for, at Eske Willerslev, Minik Rosing og co. skulle blive på Københavns Universitet. Også selv om hun tidligere har skrevet, at det var »førsteprioriteten«.

1
Videnskab

Næsten 200 på Biologisk Institut har underskrevet kritisk brev til bestyrelsen

De ansatte på Biologisk Institut har i snart mange måneder tordnet mod en nu aflyst fusionsproces, der skulle smelte instituttet sammen med Statens Naturhistoriske Museum. Nu har de sendt et fælles brev til bestyrelsen, hvor de kritiserer KU’s ledelse for at forbigå de ansatte – og denne gang kræver de klare svar.

1
Videnskab

Arktis' blomster er begyndt at dufte. Det er skidt nyt

Når temperaturen stiger to grader, slår vegetationen i Arktis tilbage med kemiske stoffer imod grådige insekter. Det kan give en dominoeffekt på samspillet mellem arterne, som forskerne endnu ikke kan overskue konsekvensen af.

1
Videnskab

Københavns Universitet får trecifret millionbeløb til landbrugsforskning

To projekter forankret på Københavns Universitet har modtaget den største enkeltbevilling nogensinde til landbrugsforskning i Danmark.

1
Videnskab

Say cheese: Her kommer osterobotten

Store mængder af data fra et helt produktionsforløb på en ostefabrik kan forudsige, hvordan en færdig ost vil smage. Lektor i fødevarevidenskab har udviklet en osterobot.

1
Politik

Institutleder og dekan afviser at have eksproprieret forskningsmidler

Institutleder Mikael Bols og dekan John Renner Hansen siger, at nedlæggelsen af Sektionen for Materialekemi foregik efter bogen, og at pengene, som blev taget fra sektionens konti, tilhører universitetet.

1
Politik

Unge forskere: Institutleder smadrede unik forskning

Lovende unge forskere mistede ikke blot deres arbejde, da institutlederen på Kemisk Institut pludselig lukkede Sektionen for Materialekemi. Det smadrede også et unikt forskningsmiljø, siger tre af forskerne.

1
Politik

Institutleder fyrede international topforsker - nu er der strid om forskningsmidlerne

Den dansk-canadiske professor Susan Stipps forskningsgruppe på Kemisk Institut blev nedlagt med to timers varsel og alle forskerne fyret. Hun kritiserer den danske universitetslov for at give lederne enorm magt, uden at de kan blive stillet til regnskab for deres handlinger.

1
Videnskab

En vinders ti tips til forskningsformidling

Eline Palm Meldgaard fra Sundhedvidenskab vandt Ph.d. Cup 2019 for sit projekt om parasitter. Her fortæller hun, hvad der virkede for hende i formidlingskonkurrencen til inspiration for andre forskere og studerende.

1
Uddannelse

Danske universiteters prioritering af kønsstudier er »håbløst bagud« og »pinlig«

Store gamle universiteter, som Københavns Universitet elsker at sammenligne sig med, tilbyder hele uddannelser i køn. Nedskæringer og danskernes forfejlede opfattelse af ligestilling holder kønsforskningen tilbage, men det handler også om ledelsens prioritering, siger forskere.

1