Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Section

Videnskab

Politik

Regeringen vil snuppe Danmarks Frie Forskningsfonds penge til at betale klimasatsning

Støttepartier kritiserer regeringens plan for at finde en ekstra milliard til grøn forskning: »Man fodrer hunden med dens egen hale,« siger Radikales ordfører.

1
Campus

Underviser: Vi skal lære at sige 'de' i ental - det er ikke så svært

»De damer og den herre,« kaldte Mille Mortensen ud i et undervisningslokale med flere non-binære studerende. Og jokkede i spinaten. Hun siger, at institutleder Mette Sandbyes råd til at sikre inklusion af alle studerende er den hjælp, hun selv kunne have brugt.

1
Navne

Kristian Karlson får 11 millioner kroner til at finde ud af, hvorfor tvillinger har helt forskellige liv

Den ene bliver elektriker, den anden bliver professor – sociolog Kristian Karlson og hans kollegaer skal undersøge danske data om 30.000 tvillingepar og finde sammenhængen mellem social mobilitet og velfærdsstaten.

1
Videnskab

Sexede kvinder og modige mænd: Kønsstereotyper i litteraturen påvirker kunstig intelligens

I litteraturen er mænd modige, rationelle og begår vold. Kvinder er typisk sexede, kønne og frugtbare. Bøgernes normer om køn påvirker, hvordan nutidens maskiner lærer menneskesprog.

1
Politik

Tillidsfolk: Københavns Universitet vil afskaffe 1. maj som betalt fridag

Fællestillidsrepræsentanter på Københavns Universitet frygter, at ledelsen vil opsige de ansattes ret til at tage fri med løn den 1. maj. »Det er et slag i ansigtet på folk, der virkelig er dedikerede,« lyder kritikken.

1
Videnskab

Rør ved Månen og Mars på Geologisk Museum

Udstilling præsenterer meteoritter på en helt ny måde og giver de besøgende mulighed for at røre ved mange af dem, studere dem, lære om solsystemets fødsel og blive klogere på, hvordan og hvorfor de er anderledes end andre sten.

1
Politik

Trump presser den politiske satire, for hvordan karikerer man en karikatur?

På dagen hvor Donald Trump skulle være landet i Danmark, diskuterede to professorer fra Københavns Universitet, om præsidenten er immun over for humor. Det havde de to ret forskellige svar på.

1
Politik

Vi spurgte en forfatter og en forsker, en ung og en, der er død: Hvad skal vi med universitetet?

Det er længe siden, der har været en samlende idé bag dansk forskning og uddannelse. Den nye regering har mulighed for at skabe én i en tid, hvor mange står i kø for at gøre op med nedskæringer og præstationspres. Spørgsmålet er bare: Hvad vil vi med universiteterne?

1
Politik

Forskeren, der blev politiker, fordi han savnede videnskabelige stemmer på Borgen

Stinus Lindgreen har forsket med Eske Willerslev og haft forsiden på et af verdens førende forskningstidsskrifter, men nu er han trådt ind i en ny virkelighed – som radikal folketingspolitiker. Noget har dog ikke ændret sig: Han er stadig »evidensfetichist«, og han vil genskabe begejstringen for naturvidenskaben.

1
Uddannelse

Latinlektor på 60 stod til fyring, men protester og høringssvar redder nu hans forskning

Lektor i latin Christian Troelsgård ville have mistet sin livsgerning, hvis Københavns Universitet havde fastholdt at afskedige ham efter næsten 27 års ansættelse. Efter en usædvanlig kovending fra universitetet fortsætter han på halv tid. Det sker efter massiv støtte fra forskere og studerende. Troelsgård selv er kritisk over forløbet.

1