Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Section

Videnskab

Videnskab

Forskere vil gøre op med Irans blakkede ry

Når danskerne tænker på Iran, skal de se mere end et tilbagestående præstestyre. Det er formålet med en ny bog, hvor 16 forskere kortlægger de brede linjer i Irans enorme historie og kulturhistorie

1
Videnskab

De brugte kroppen som laboratorium

Kokain injiceret i årerne, gummislanger i hjertet og implantater af mikrochips i armen. Vi har fundet 10 vilde eksperimenter, forskere har lagt krop til i videnskabens navn. Tre af dem er fra Københavns Universitet.

1
Videnskab

Sommerfugle skal fra nål til net på KU-museum

Hele to millioner sommerfugle hviler i de gamle videnskabelige samlinger på Statens Naturhistoriske Museum. Nu lægges de i en database, og det vil afsløre mønstre i vores natur de sidste 250 år.

1
Videnskab

KU-forskning i oldtidssagaer løber med flere priser

To forskere på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab modtager priser for deres arbejde inden for norrøn litteratur. Det er Einar Hansens Forskningsfond, som hylder deres »fremragende humanistiske forskning.«

1
Videnskab

Psykologiens Indiana Jones

Peter Elsass har boet med indianere i Colombia, besøgt Jonestown kort inden massakren i 1978 og været tilbageholdt af FARC. I mange år kunne han ikke selv føle frygt. Nu har den 71-årige professor emeritus i psykologi skrevet en bog om frygt, og hvad vi kan lære af den.

1
Videnskab

Må man skamme sig over Danmark?

Er det OK at appellere til skam, som flere kendte danskere gjorde i 2016 i forbindelse med danske flygtningestramninger? Eller bør man snarere skamme sig over sin skam?

1
Videnskab

Økonomer kan også være bange

Økonomer kan og bør arbejde for det fælles bedste, mener nobelprismodtager Jean Tirole, der gæster KU i oktober for blandt andet at tale klimakrise. Professor Peter Birch Sørensen glæder sig.

1
Videnskab

Fotografiet skabte »et spejl med hukommelse«

Indtil 1840’erne betød afbildning enten tegning eller maling. Med opfindelsen af den fotografiske kunst kunne man på næsten magisk vis fastholde virkeligheden (og sig selv).

1
Videnskab

KU får 37,5 millioner til 'dristige' forskningsprojekter

For andet år i træk støtter VILLUM Experiment tekniske og naturvidenskabelige forskningsprojekter. 37,5 millioner kroner skal gå til vilde idéer på Københavns Universitet.

1
Campus

Studiestart: Hvem har ansvaret for grisehovederne og karrysilden?

Er det kun de enkelte tutorer, som skal stilles til regnskab, når en rustur går over gevind? Eller stikker problemet dybere? Ny forskning peger på, at der er en overensstemmelse mellem studiestartaktiviteter og den faglige kultur på en uddannelse.

1