Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Section

Videnskab

Videnskab

Sporhunden der kan afsløre verdens tidligste liv

Et apparat til 2,6 mio. kroner blev oprindelig indkøbt til at forske for olieindustrien, men i dag bruger kemilektor Tue Hassenkam det til at spore livets fødsel med. Apparatet har allerede spillet en vigtig rolle i en opdagelse, han fik publiceret i 'Nature' i juli, og nu drømmer han om at lede efter spor af liv fra Mars.

Uniavisen
Udland

KU som institution klarer sig fint. Humaniora på KU klarer sig endnu bedre

1
Videnskab

Værsgo: Fem unge KU-forskere får hver 11 millioner kroner

Fem supertalenter med vidt forskellige forskningsprojekter er sluppet igennem nåleøjet og modtager et ERC Starting Grant, så de kan opbygge egen forskergruppe.

1
Videnskab

Nu har Københavns Universitet taget doktorgraden fra Milena Penkowa

Akademisk Råd på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved KU har frataget hjerneforsker Milena Penkowa doktorgraden i medicin. Penkowa skriver på Facebook, at hun vil slås for at beholde sin grad og trække KU i retten.

1
Videnskab

Studiejob fører til international bogkontrakt for unge medicinere

Under studierne havde Anders, Malin og Kirstine job som undervisere for deres medstuderende, og det gav dem erfaringer, som de kunne omsætte i en undervisningsbog på dansk. Om kort tid udkommer deres første engelsksprogede lærebog på kæmpeforlaget Springer. Den usædvanlige bogkontrakt skyldes blandt andet, at en mulig svindler var ved at komme dem i forkøbet.  

1
Videnskab

Kvantecomputer: Microsoft rykker ind på campus

Et dusin Microsoft-ansatte arbejder nu på Københavns Universitet sammen med forskere. Målet er at bygge den første fungerende kvantecomputer. Microsoft har investeret et trecifret millionbeløb i projektet alene på KU.

1
Videnskab

Mette Birkedal Bruun får Carlsbergfondets forskerpris 2017

Professor i Kirkehistorie Mette Birkedal Bruun får Carlsbergfondets Forskningspris 2017 for sin nyskabende forskning i munkes tilbagetrækning fra verden.

1
Politik

Først skar regeringen 1,4 mia. kr. fra forskningen – nu giver den 400 mio. kr. tilbage

Regeringen vil med sit finanslovsforslag øge det offentlige forskningsbudget til 22,2 mia. kr., men det er stadig et stykke under niveauet før de store besparelser i 2016. Samtidig videreføres omprioriteringsbidraget, der skærer to procent af universiteternes uddannelsestilskud årligt.

1
Videnskab

100 mio. til ny forskning i blodkræft på KU

Det er blot den seneste megabevilling fra Novo Nordisk Fonden til Københavns Universitet. Forskerne vil finde nye behandlinger af to typer blodkræft, hvor udviklingen af lægemidler i mange år har stået stille.

1
Videnskab

Hvorfor har en plante, som farver rødt, et navn, der betyder ’blå’?

Mikkel Nørtoft løser sproggåder. Som studerende i indoeuropæisk har han blandet sprogforskning, arkæologi og botanik til at finde ud af, hvor vi kommer fra.

1