Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Section

Videnskab

Videnskab

Hendes indre Georg Georgløs skabte dna-støvsugeren: Nu hædres hun for sin formidling af den

Ny opfindelse kan indfange dyre-dna og fremme arbejdet med biodiversitet ved at måle tilbagegang blandt truede arter og fremkomst af invasive arter. KU-lektor Kristine Bohmann, der opfandt dna-støvsugeren, vinder Forskningskommunikationsprisen 2024.

1
Videnskab

KU slår rekord: Fem forskere hiver prestigefulde EU-bevillinger hjem

Fem KU-topforskere modtager ERC Advanced Grants-bevillinger i 2024. Det er ny dansk rekord. En bevilling er på knap 20 millioner kroner til fem års fri forskning.

1
Videnskab

»Forestil dig, at alle humanister besluttede sig for at boykotte alle medier i en uge«

Nordic Humanities Center vil opruste humanioras perspektiver på samfundets store udfordringer. Det sker gennem tværfagligt samarbejde og stort fokus på kommunikation med offentligheden, fortæller historieprofessor Karen Vallgårda.

1
Videnskab

Putins private toilet, koralkunst og spiselige insekter: Kom med til Forskningens Døgn

Københavns Universitet lægger både dyr, forskere og campus til en række begivenheder, når videnskabsfestivalen Forskningens Døgn løber af stablen.

1
Videnskab

Hun skrev ph.d. på sin egen klimaangst

Andrea Veggerby Lind er hovedforfatter på et nyt studie, der vil have os til at se klimakrisen i øjnene. Selv er hun alarmeret over klodens tilstand - en bekymring hun har omsat til videnskab.

1
Uddannelse

Uddannelsesforsker: »Vi har glemt, at tvivl er en forudsætning for læring og kritisk tænkning«

Adjunkt Marie Larsen Ryberg har observeret kurser, hvor studerende smed sig på gulvet i afmagt. Hun fandt, at det netop var her, de studerende lærte allermest. Her giver hun sine råd til, hvordan undervisningen giver bedre plads til tvivlen.

1
Videnskab

På Reddit, bag rattet og i aids’ kulturhistorie: Tre projekter om ligestilling på KU

Uniavisen fejrer 8. marts ved at zoome ind på tre forskningsprojekter, der på vidt forskellige måder beskæftiger sig med ligestilling eller køn.

1
Videnskab

Forsker: Der er - stadig - ulighed i forskningen i kvinders og mænds sygdomme

Læge og postdoc Amani Meaidi bruger alle sine vågne timer på at modarbejde den skævhed, der er i forskning i mænds og kvinders sygdomme. Hun er så besat af at komme kvindernes gener til livs, at hun i perioder selv får stresspletter på hænderne.

1
Videnskab

To KU-professorer vinder årets EliteForsk-priser

Irene Tamborra og Thomas Gammeltoft-Hansen er vindere af de prestigefulde EliteForsk-priser, som uddeles af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

1
Videnskab

Nicklas Brendborg eksperimenterer på sig selv

Nicklas Brendborg blev bestsellerforfatter med to bøger om, hvordan vi kan leve længere. Inspirationen kommer fra dyreriget og eksperimenter på egen krop. Vi besøgte ham i laboratoriet på Center for Aktiv Sundhed, hvor han er ph.d.-studerende.

1