Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Section

Videnskab

Videnskab

Københavns Universitet skal lave mere løsningsorienteret forskning, siger ny prorektor

David Dreyer Lassen vil minde politikere om, at grundforskning er en forudsætning for hurtige vacciner og grønne nybrud. Men han siger også, at Københavns Universitet skal rykke sig lidt nærmere den forskning, der løser problemer i samfundet.

1
Videnskab

Forskere vil gøre drivhusgas uskadelig som skolekridt ved hjælp af helt almindeligt mineral

Det begyndte med en interesse for tektoniske processer ved grønlandske bjerge. Nu forsøger adjunkt Kristoffer Szilas og hans team at levere et yderst effektiv bidrag til at løse klimakrisen.

1
Videnskab

Karismatiske kiselalger dansede som små julestjerner for øjnene af hende

Et speciale har udviklet sig til en lille gåde. Camilla Elisabeth Hansen har opdaget en hidtil ukendt algeform under stereoluppen, som er så sjælden, at forskere fra USA higer efter at få fat i den.

1
Videnskab

De er tvillinger og astrofysikere og enige om det meste. Undtagen Gud

Johan og Hans Uldall Fynbo forsker begge i universet som professorer i astrofysik på hver sit universitet. Hele livet har de fulgtes ad, men på ét punkt har de taget forskellige veje: Den ene tror på Gud, og det gør den anden ikke.

1
Videnskab

18,4 millioner til forskning i flygtninge, høretab og jordfordeling

Tre lektorer modtager hver omkring seks mio. kroner til at kunne udvikle deres eget forskningsfelt – i et tæt samarbejde med civilsamfundets frivillige og med ansatte i den offentlige forvaltning.

1
Videnskab

Hun stod og obducerede en mink, da hendes forskningsfelt forsvandt

To minkforskere på Københavns Universitet er chokerede over det forløb, der ikke bare har nedlagt minkavlen i Danmark, men også målet for deres forskning.

1
Videnskab

Kvindelige økonomiforskere vil blotlægge og bekæmpe barrierer, der favoriserer mænd

Ud af 22 økonomiprofessorer på Københavns Universitet er der én kvinde. Og det er naivt at tro, at det kun skyldes en mangel på kvalificerede ansøgere, siger økonomilektor.

1
Studieliv

Albert læser, lever og ånder fysik - og har allerede fået en artikel i et anerkendt tidsskrift

Albert Sneppen har kun lovord at sige om sit fysikstudie, men det bedste er dog, at man kan gå i gang med at forske fra dag ét (så længe man har styr på sine ligninger).

1
Kultur

Hvad South Park fortæller dig om Jesus

Har du tænkt over, hvilke religiøse forestillinger der kommer til udtryk i den popkultur, du forbruger? Det burde du måske, siger en teolog.

1
Videnskab

Sorte huller danner par på chokerende måder

Sorte huller kan være langt tungere end forventet, og de bevæger sig i helt usædvanlige baner. To forskere på Niels Bohr Institutet brager igennem internationalt, og Uniavisen tager sin nørd på og lader sig falde dybt ned i de sorte huller for at forstå, hvad det er, der sker.

1