Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Section

Videnskab

Coronavirus

Dataloger kan forudsige corona-patienters behov for respirator

Ved hjælp af kunstig intelligens er dataloger fra Københavns Universitet i gang med at lave computermodeller, der skal beregne risikoen for, at en corona-patient får brug for intensiv behandling og respirator.

1
Coronavirus

De første danske coronapatienter har nu fået lovende medicin

De første danske coronapatienter har fået præparatet Remdesivir. Forsker fra Københavns Universitet, der leder forsøget, siger, at resultaterne måske allerede kan ligge klar i slutningen af april.

1
Videnskab

Hvis Peter Harder skulle gøre karriere i dag, var han ikke blevet forsker

Han er netop gået på pension, men Peter Harder er ikke færdig med at sige sin mening. På universitetet har han set en udvikling, hvor ledelsen er blevet mere magtfuldkommen, og hvor forskerne har mistet meget af den frihed, han selv har nydt.

1
Uddannelse

Overlæge kræver forklaring: Hvordan blev min forskning i omskæring brugt på kursus om 'fake health science'?

En aktindsigt har ikke givet de svar, han har bedt om fra Københavns Universitet, siger overlæge og kritiker af rituel omskæring Morten Frisch.

1
Videnskab

KU-forsker med banebrydende fund: Jorden har nogle helt andre byggesten, end vi troede

Han kalder de prøver, han har fundet på Grønland, for de hotteste i geologi lige nu. Kristoffer Szilas og forskerkollegerne har blandt andet bekræftet, at Jordens oceaner kom med nogle særlige meteoritter fra det ydre solsystem.

1
Navne

To unge kvindelige forskere får 2,5 millioner kroners karriereboost

Nyt postdoc-program skal styrke yngre kvinders forskerkarriere med et udlandsophold, hvor familien er tænkt ind i ligningen.

1
Videnskab

Vi skrev noget forkert om bier

Vi skrev, at honningbien er truet. Det er den ikke. Og så opdagede vi, at der er findes flere misforståelser om bier, og hvad egentlig med bierne på Københavns Universitet – truer de andre bier? Vi har set nærmere på bierne.

1
Videnskab

Forskere fra Københavns Universitet med i kapløbet om at finde en COVID-19-vaccine

Der er mange veje til en effektiv corona-vaccine. Med støtte fra EU er forskere fra Københavns Universitet i gang med at udforske en af dem. Her forklarer de, hvad arbejdet går ud på.

1
Kultur

Mød gaming-branchens usynlige kvindelige pionerer og forskeren, der er ved at få kvinderne tilbage

Mange af de største og mest populære computerspil i 1970’erne og 80’erne blev udviklet af kvinder. De er gledet ud af historien, men nu vil en professor fra Datalogi have deres historier frem – og kvinderne tilbage til deres fag.

1
Politik

Carsten Rahbek forstår ikke, hvorfor dansk lovgivning bygger på den mindst kvalitetssikrede forskning

Der kommer for mange »mærkelige« rapporter ud af universitetet, fordi forskere ikke vil sige nej til bevillinger, siger centerleder og biodiversitetsforsker Carsten Rahbek. Han har selv oplevet pres fra embedsfolk og er glad for, at han har råd til at afvise myndighedsopgaver.

1