Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Section

Videnskab

Videnskab

Forskere får 75 millioner af EU til én gådefuld partikel

Forskere ved Niels Bohr Institutet skal over de næste seks år ansætte en bunke unge talenter til at udvikle et fysikforsøg, der kan bevise, om den gådefulde Majorana-partikel har særlige egenskaber – der måske kan fremme kvantecomputeren.

1
Politik

Oxford-professor: Akademikere er selvoptagne og har ikke fortjent deres privilegier

»Vi kommer til at tage penge fra de højtuddannede i byerne, hvis vi skal undgå, at demokratierne i Vesten skal falde for både højre- og venstrefløjspopulismen,« siger økonomiprofessor Paul Collier.

1
Kultur

En kønssygdom, en kræftsvulst, en kyssemund på en flue. Se forskernes vilde billeder

Der kan opstå både smuk og overrumplende kunst i laboratorier. Det viser årets vinderbilleder i den videnskabelige fotokonkurrence Art in Science.

1
Videnskab

Nyt forskningscenter skal gentænke kemien, så vi kan få klimavenlige produkter

Olie og gas er fundamentet for den kemi, der ligger bag mange af de ting, vi bruger i vores hverdag. Nu har forskere på Københavns Universitet fået over 61 millioner til at gøre kemien mere bæredygtig.

1
Campus

I en kælder i Taastrup går en mand rundt og laver vin af Københavns Universitets frugter

Alexander Schiang-Franck er vinmager på Københavns Universitet. Det er »et halvt laborantjob,« som han siger, men han smager nok lidt mere på varerne, end de gør i de fleste laboratorier.

1
Kultur

Farvel til viden

Fysiker Benny Lautrup har fået Alzheimers. Langsomt, men stædigt æder sygdommen den skarphed, der gjorde ham til professor. Den fattige dreng fra Istedgade, der endte som anerkendt forsker, er dog vant til at holde sig oprejst, når jorden ryster under ham.

1
Politik

Pelle Dragsted siger, vi undervurderer den økonomiske gevinst af uddannelse. Vi spurgte tre økonomer, om han har ret

Finansministeren gransker sit ministeriums regnemodeller. Det lyder usexet, men måske giver det flere penge til uddannelse og forskning.

1
Videnskab

558 forskeres forslag til et grønnere universitet kritiseres for at begrænse forskningsfriheden

Forskeren Cecilie Glerup og to kolleger foreslår, at den grønne omstilling skal fylde mere på universitetet. Kritikere siger, det vil begrænse forskningsfriheden, men det afviser Cecilie Glerup.

1
Uddannelse

Nu skal de biologistuderende have undervisning i socialt køn på Københavns Universitet

Biologien er kompleks, siger lektor.

1
Politik

Regeringen vil snuppe Danmarks Frie Forskningsfonds penge til at betale klimasatsning

Støttepartier kritiserer regeringens plan for at finde en ekstra milliard til grøn forskning: »Man fodrer hunden med dens egen hale,« siger Radikales ordfører.

1