Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Thomas Bjørnholm forlader KU efter 32 år

Rundet af KU — Københavns Universitets prorektor Thomas Bjørnholm forlader sin arbejdsplads igennem 32 år. Fremover skal han lede arbejdet med at uddele Villum Fondens forskerbevillinger.

Thomas Bjørnholm, prorektor for forskning og innovation ved Københavns Universitet, overtager fra 1. marts stillingen som forskningsdirektør i Villum Fonden. Samtidig forlader han KU.

Alligevel fortsætter han med at gøre det, han opfatter som sin livsgerning, siger han til Uniavisen:

»Mit hjerte banker jo for fremragende forskning og uddannelse: I løbet af min karriere har jeg først skabt en fremragende forskningsgruppe på KU i forbindelse med, at jeg fik en stilling som lektor ved Kemisk Institut i 1992. Så har jeg skabt et fremragende forskningscenter, KU’s Nano-Science Center i 2001, og endelig har jeg været med til at sørge for, at hele forskningen ved Københavns Universitet er blevet fremragende.«

Rundet af KU fra 1979-2018

Thomas Bjørnholms prorektor-kontrakt med KU udløber til september i år, efter knap otte år på posten. Han ser selv det at blive forskningsdirektør i Villum Fonden, hvor han skal lede fondens uddelinger af bevillinger til teknisk og naturvidenskabelig forskning for 500 millioner kroner årligt, som noget af en chance at få.

Blå Bog: Thomas Bjørnholm

1990: Ph.d.-grad i materialekemi fra Københavns Universitet

1992: Ansat som lektor ved Kemisk Institut, KU

2000: Forskningsprofessor i materialekemi, KU

2001: Direktør for Nano-Science Center, KU

2005: Professor i materialekemi, KU

2010: Prorektor, KU

2018: Forskningsdirektør, Villum Fonden

Vinder af flere forskningspriser, herunder Ole Rømer Fondens pris, Ellen & Niels Bjerrum prisen samt guldmedalje og Direktør Ib Henriksens Forskerpris.

Se hele Bjørnholms CV.

»Jeg oplever det som fantastisk, at jeg fremover hos Villum Fonden kan gøre noget for fremragende forskning og forsker-tildelinger i hele Danmark. Jeg ser det som et nyt kapitel til den samme fortælling,« siger Thomas Bjørnholm, der udover at have været prorektor ved KU siden 2010 også blev lektor i 90’erne samt centerleder og professor i 00’erne.

»Jeg er rundet af KU, men forskningen i egen ret er min hovedinteresse – uanset hvor den sker,« siger han om sine mange år på universitetet.

Thomas Bjørnholm har været på KU’s lønningsliste i 32 år, afbrudt af enkelte udlandsophold, siden han blev cand.scient. ved KU i 1986.

Tenure Track ordningen den vigtigste nyskabelse

Hvad vil du gerne huskes for som prorektor ved KU?

»Jeg elsker, at forskningen er kommet i total topform, og at forskningsambitionen har spredt sig, så det i dag fx er alle fakulteter, der kan få ERC grants. Som prorektor har jeg også, lige så stille roligt, fået innovationen til at blive en del af KU’s dna,« siger Thomas Bjørnholm.

Af mere konkrete tiltag nævner Thomas Bjørnholm oprettelsen af Tenure Track ordningen som den vigtigste nyskabelse.

»Jeg mener, at vi på KU skal satse på adjunkter, lektorer og professorer, og det fremhæver KU’s nye strategi da også, for det er dem, der skaber KU’s identitet inden for forskning og uddannelse og skaffer pengene til forskningen. I den forbindelse er tenure track-ordningen et vigtigt instrument,« siger Thomas Bjørnholm.

KU har dog tidligere fået kritik for, at universitetet – trods tenure track-ordning – har haft en voldsom vækst i antallet af midlertidige stillinger. Kritikken besvarede Bjørnholm tilbage i 2015 med, at KU har »nærmet sig den personalesammensætning, som andre internationale topuniversiteter har«.

Endelige fremhæver Bjørnholm, at det er lykkedes at få et kinesisk gen-sekventerings-institut til KU; at Microsoft har indgået en stor kontrakt med KU, at studenter-entreprenørskab er kommet på dagsordenen, og at KU har fået skabt samarbejde med DTU, CBS og Region Hovedstaden om Greater Copenhagen.

Fremragende forskning er især publicering

Hvad er det, du især mener karakteriserer fremragende forskning?

»Hvis du ser på de universitetsrankings, som KU bliver målt på og på, hvor mange publikationer KU-forskere får med i de 10 procent bedste videnskabelige tidsskrifter i verden, så ligger vi blandt de 30-40 bedste, og vi har forbedret den placering fra at have ligget blandt de 50-60 bedste,« siger Thomas Bjørnholm, inden han fortsætter:

»Den forbedring på 20 pladser, som er konsistent inden for flere forskellige af de rankings, som KU deltager i, er en exceptionel forbedring, for man skal tænke på, at alle de andre universiteter jo også gør sig umage for at forbedre deres placering.«

Rankings og publicering af artikler i førende tidskrifter er ikke den eneste afledte effekt af fremragende forskning på  KU, mener Bjørnholm –  det samme er universitetets evne til at konkurrere om at få eksterne finansieringer.

»I konkurrencen om at skaffe EU-midler ligger KU nummer fem i forhold til alle andre universiteter i Europa, kun overgået af fire meget velkendte, engelske universiteter, og det synes jeg er et helt fantastisk resultat,« siger Thomas Bjørnholm.

Der afholdes afskedsreception for Thomas Bjørnholm i KU’s festsal ved Frue Plads mandag den 26. februar klokken 14:30.

Seneste