Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Uniavisens guide til boligjagt før studiestart

TIPS OG TRICKS - Nå. Fik du heller ikke skrevet dig op til et par boligforeninger omkring din konfirmation? Og dine forældre smider heller ikke lige et par millioner for en toværelses på en af broerne? Hvad gør du? (Opdateret august 2016)

Boligmarkedet i København er ikke for børn – slet ikke lige her omkring studiestart. Facebook-væggen flyder over af boligforespørgsler. Boligsiderne er mange og dyre, og historierne om fup og fidus mere hårrejsende end nogensinde.

Vi har forsøgt at finde ud af, hvad man kan gøre, hvis man står uden bolig med studiestarten lige rundt om hjørnet. Og lad os sætte en stor fed streg under forsøgt og med det samme bede om gode råd og vejledning i kommentarsporet fra jer.

Alle gode tips og tricks bør deles! Der er ikke én fremkommelig og snorlige vej, og hvis vi skal finde rundt, bør vi gøre det sammen. Om ikke andet for at have en skulder at græde ud ved.

Brug Facebook rigtigt

I din jagt på et sted at bo kan du lige så godt begynde på danskernes sociale favoritmedie. Det er der rigtig mange, der gør, og derfor skal du gøre dig lidt ekstra umage, når du laver dit opslag til Facebook.

Vi har spurgt Nathalie Camilla Larsen, som er social medie-specialist hos kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese, hvordan man skriver en god Facebook-opdatering.

»Jo mere alternativ og kreativ du kan være i din anmodning om at søge bolig og få folk til at hjælpe, jo bedre. Kan du anvende teknikken på en anderledes måde end andre og lave noget andet end bare en tekstopdatering – tegne en tegneserie, fortælle en god historie, lave en video – så går det bedre igennem,« siger hun og forsætter:

»Og så gælder det om at lave en direkte call to action. Fortæl, hvad du vil have folk til; vil du gerne have dem til at dele dit opslag? Skal de ‘like’ det? Eller vil du gerne have folk til at skrive i kommentarfeltet? Vælg gerne kun én handling, for folk kan ikke finde ud af det, hvis de skal gøre tusind ting på én gang.«

En fejl, Nathalie Camilla Larsen har set flere begå, når de bruger Facebook til at søge efter bolig, er at glemme at ændre privatindstillingen.

»De laver den privatindstilling på deres opslag, som hedder ‘kun til venner’, så når venner bliver bedt om at dele, så deler de alligevel kun med fælles venner. Man skal indstille opslaget til at være offentligt – det er jo ofte ikke i dit nærmeste netværk, du finder en bolig, men hos en vens ven eller din mosters fætters et-eller-andet.«

En god idé kan også være at bede nogle af de nærmeste venner og familie om at dele eller ‘like’ opslaget, så snart man lægger det på Facebook.

»Det er ret essentielt, at et opslag får de første ‘likes’ for at kunne få flere ‘likes’ og mere opmærksomhed, for når jeg kører ned igennem mit Facebook-feed, så er der en social mekanisme i mig, der siger, at et opslag ikke er interessant, hvis det har ligget i lang tid uden at få nogen ‘likes’. Det afkoder jeg som bruger lynhurtigt,« siger Nathalie Camilla Larsen og fortsætter:

»Jo mere populært et opslag er, jo mere vil Facebook også rangere det i forhold til dit netværk. Hvis mange af dine venner ‘liker’ det, spreder Facebook det også videre ud, fordi platformen tænker, at det er relevant indhold, som flere måske vil have gavn af at se.«

Facebook-siderne

Når du nu er i gang på Facebook, kan du også finde masser af grupper for boligsøgende. Problemet er at finde de gode, hvor du faktisk kan komme i kontakt med udlejere. Mange af Facebook-siderne er nemlig drevet af de større boligsider på nettet, som bruger mediet til at hente folk ind på deres hjemmeside.

Det gælder blandt andet gruppen Kollektiver i København med over 8.000 medlemmer, som drives af Boligsurf.dk. En stor del af opslagene er dog fra private personer, der søger en beboer til deres kollektiv, og siden er værd at tjekke ud, hvis man gerne vil være en del af et bofællesskab.

Et nyt skud på stammen per 2016 er Boligbloggen.nu – der er lavet af studerende til studerende, der jagter permanent tag over hovedet. På Facebooksiden Boligbloggen deler stifterne, der selv – som de siger – er boligudfordrede, hver uge af deres erfaringer, så andre ikke behøver google de samme dybe tallerkener. Målet er at skabe et sted, hvor al den viden, de selv ville ønske, de havde haft, ligger samlet et sted. Fra de tørre, nødvendige guides til, hvordan man skriver sig på ventelister, til de mere farverige anmeldelser af kollegier.

Gruppen Lejeboliger til unge og studerende, gratis og sikkert har over 35.000 medlemmer. Her søges der nye lejere, samboer og lejemål i hele landet – en stor del i Københavnsområdet. At lave et opslag i gruppen som boligsøgende giver næppe pote, men følger du med på gruppens væg dagligt, kan du hurtigt svare på de boligopslag, der kommer. Det fremgår ikke af siden, men gruppen administreres af Findroommate.dk – så selv om gruppen frabeder sig reklamer, dukker der reklamer for Findroomate.dk op derinde.

www-siderne

Facebook kan ikke altid levere løsningen, og så må du ud på boligsiderne på det store internet. Lav en god kop beroligende te og sæt dig i en behagelig stol, inden du kaster dig ud i det. Det kræver både tid og tålmodighed at søge bolig ad den vej – og penge. De fleste boligsider på nettet kræver nemlig på et tidspunkt, at du indtaster kontooplysninger for at komme videre.

De fleste kender til Boligportal.dk. Her kan du gratis kigge dig omkring, men du skal betale for at kunne kontakte udlejerne. For ni kroner får du en introperiode på fire dage, herefter tilmeldes du automatisk to måneders abonnement til 395 kroner, hvis du ikke når at afmelde dig. Det er 6,5 kroner om dagen.

Boligdeal.dk får man begrænsede informationer om boligerne, medmindre man punger ud. Man skal være ‘guldbruger’ for at få mere at vide om en bolig, det koster 19 kroner for den første dag. Derefter fornys abonnementet automatisk med 7 dage ad gangen for 89 kroner, indtil du afmelder det. Det er små 13 kroner om dagen.

Der findes også Boligsurf.dk. Informationer om lejemålene kastes i grams, men skal du kontakte udlejer, koster det. For 19 kroner kan du give den gas med boligsøgningen i seks dage. Herefter bliver dit abonnement automatisk fornyet til 195 kroner for 30 dage. Det er 6,5 kroner om dagen.

Kbh-kollegier.dk er der samlet 89 kollegier i hovedstaden – du kan dog kun få lov at se dem, hvis du betaler – du kan ikke engang få et gratis smugkig på udvalget, før du har punget ud. For 32 kroner kan du søge kollegieværelse via siden i fem dage. Regner du med at benytte siden i lidt længere tid, kan du få en måneds søgning for 86 kroner. Det er små 3 kroner om dagen.

Læs også: Kollegier: hvor og hvordan

Er du specielt interesseret i at finde et værelse i et bofællesskab med en eller flere samboer, er der også Findroommate.dk, der – som navnet antyder – er specialiseret i at finde samboer. Du kan gratis oprette en profil og kigge på boligerne, men hvis du vil kontakte udlejerne, koster det 30 kroner for de første tre dage, og derefter tilmeldes du automatisk til 14 dage for 140 kroner – altså 10 kroner dagligt.

Hvis du breder dig over alle de nævnte boligportaler, løber den samlede udgift op i 39 kroner om dagen. Så er der ikke råd til smøger.

Generelt for siderne gælder det, at perioderne fornys automatisk, og du skal derfor huske at framelde dig, inden en ny betalingsperiode begynder.

En side, der er helt gratis at søge på, er Dørtrinnet.dk. Der er dog et meget begrænset udvalg af boliger i København, da vi tjekker siden ud, men forhåbentlig får flere udlejere øjnene op for den gratis side. Giv den om ikke andet et klik for at anerkende, at en gratis boligudlejningsside er nice.

Dit CV til udlejerne

Når du har punget ud og kan se alle boligerne på diverse hjemmesider og kan kontakte udlejerne, så er det på tide at være boligsøgende for fulde gardiner. Der er nemlig rift om de gode lejemål – især omkring studiestart.

»Det er det klart sværeste tidspunkt på året at være boligsøgende i studiebyerne – og i København i særdeleshed. Og det er blevet endnu sværere i år. Det er ikke, fordi der er sket et stort skred, men det er sværere, end det har været tidligere år. Vi ser, at udbuddet af boliger falder en smule, mens efterspørgslen er stigende – og det er på alle boligtyper,« fortæller administrerende direktør hos Boligportal.dk Henrik Løvig.

Derfor er det heller ikke helt ved siden af, hvis du som boligløs får lidt svedige håndflader nu. Du skal ud af starthullerne i en fart, hvis du skal nå at finde en bolig.

»Først og fremmest handler det om at starte så tidligt som muligt – og det selvfølgelig ikke et specielt godt råd på nuværende tidspunkt. Hvis man ikke har en bolig nu, så skal man vide, at man skal bruge rigtig meget tid på at søge – det må være førsteprioriteten, indtil man starter på studiet,« siger Henrik Løvig og fortsætter:

»Når der er så hård kamp om boligerne, så skal man skille sig ud. Det kan man blandt andet gøre ved at lave en ordentlig profil, et slags CV til udlejerne, for det er en af de ting, de kigger meget på, når du kontakter dem. I nogle tilfælde annoncerer udlejerne faktisk ikke boligerne, men søger blandt lejernes profiler. Så få lavet et godt foto, en fin overskrift og en god tekst, hvor du fortæller, hvem du er.«

Men hvad er det lige for nogle ting, der er gode at skrive i sådan en profil?

»Der er ikke én opskrift, for udlejere er jo forskellige. Man skal selvfølgelig vise, at man behandler tingene ordentligt, men det er også vigtigt, at man får præsenteret sig på en måde, hvor man skiller sig ud, så udlejeren kan huske én – så prøv at udtænke en skæv vinkel,« siger Henrik Løvig.

Internettet er fuld af fup

Det er ikke bare udfordrende at finde en bolig – der er også en risiko for at blive godt, gammeldags snydt. Boligsiderne prøver at dæmme op for det, men fupmagerne er blevet dygtigere med årene, og nogen af dem slipper igennem. På Boligportal.dk oplever de også de falske boligopslag, fortæller Henrik Løvig. Ud af deres cirka 10.000 nye boligopslag hver måned, finder og standser de omkring 20 fupopslag.

»Ligesom på alle mulige andre dele af internettet, oplever vi også, at der er forsøg på at lave fup hos os. Vi screener alle boligannoncer, og vi har en masse mekanismer, der skal skærme af for dem, men slipper der alligevel en fupannonce igennem, så er de boligsøgende rigtig gode til at tippe os, så vi kan få lukket ned for den. Det er ikke en stigende tendens, men det bliver mere avanceret – fupannoncerne er fx gået fra at være på gebrokkent engelsk til at være på dansk,« siger han.

Hvordan kan man som lejer sikre sig, at man ikke bliver snydt?

»Man skal sørge for at få en lejekontrakt, se lejemålet og møde udlejeren – og så skal man frem for alt i verden ikke overføre penge via Western Union og den slags, men altid bruge en bankoverførsel. Det er desuden en god idé at tjekke, hvem der ejer boligen på Boligejer.dk, hvor man kan se, hvem der står på skødet – hvis det ikke er ejeren, der udlejer boligen, er det en god idé at tjekke, om vedkommende, der udlejer den, faktisk har ret til at fremleje.«

Også hos Findroommate.dk er de gået til kamp mod fupmagerne, fortæller administrerende direktør Kristian Matthes. Det gør de både med automatiske og manuelle processer. De udenlandske fupmagere er nemme at finde, fordi deres annoncer bærer præg af at være oversat med google translate, de kan finde på at skrive, at der er aircondition på et værelse og lignende. Derudover fanger systemet annoncer for lejligheder i Danmark, der er opslået fra en udenlandsk IP-adresse.

»Når det er danskere, der snyder, begynder det at blive rigtig svært, for så er sproget korrekt, billederne er fra Danmark, og dialogen mellem lejer og udlejer virker normal. Derudover tager de danske udlejere hurtigt dialogen væk fra vores platform og over på telefon eller mail, og så mister vi fuldstændig kontrollen over, hvad der sker,« siger Kristian Matthes, som råder de boligsøgende til først at betale depositum, når de er flyttet ind.

uni-avis@adm.ku.dk

# Skriv kommentar
Del

Deltag i debatten

Seneste