Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Guide: Sådan finder du en studiebolig i København

Studiebolig — Hvad koster de forskellige boligsider? Hvordan sælger du dig selv bedst på Facebook? Og hvordan undgår du fupmagere? Her er din guide til at finde en studiebolig i København.

Boligmarkedet i København er ikke for børn – slet ikke omkring studiestart. Facebook flyder over af forespørgsler om at finde studiebolig, boligsiderne er mange og dyre, og historierne om fup er hårrejsende.

Vi har undersøgt nogle af mulighederne for, hvad man kan gøre for at få tag over hovedet – inden studiestart.

Brug Facebook rigtigt

Facebook er og bliver et godt sted at begynde sin søgen efter studiebolig. Men da mange andre har fået samme idé, kan det godt betale sig at gøre sig ekstra umage, når du laver dit opslag til Facebook.

Nathalie Camilla Larsen er specialist i sociale medier og giver et bud på, hvordan man skriver en god Facebook-opdatering.

Jo mere alternativ og kreativ du kan være i din anmodning om at søge bolig og få folk til at hjælpe, jo bedre.

Nathalie Camilla Larsen

 

»Hvis du kan anvende Facebook-opslaget på en anderledes måde end andre og lave noget andet end bare en tekstopdatering – tegne en tegneserie, fortælle en god historie eller lave en video – så går det bedre igennem,« fortæller hun og forsætter:

»Og så gælder det om at lave et call to action. Fortæl, hvad du vil have folk til; skal de dele dit opslag, eller skal de like det? Vil du gerne have folk til at skrive i kommentarfeltet? Vælg én handling, for folk kan ikke finde ud af det, hvis de skal gøre tusind ting på én gang.«

De fleste begår fejl, når de søger studiebolig via Facebook. For eksempel glemmer mange at ændre privatindstillingen på deres opslag. Hvis opslaget ikke er offentligt, kan dine venner ikke dele dit opslag, og din mors-kusines-fætters-kollega kan ikke se det, og det er ærgerligt – især hvis det er hende, der står og mangler en lejer.

En anden god idé kan være at bede venner om at dele eller like opslaget, så snart man lægger det op. Nathalie Camilla Larsen fortæller, at det er vigtigt for et opslags succes, at det får de første likes. Et opslag er ikke interessant, hvis det har ligget i lang tid uden at få reaktioner. Hvis mange af dine venner liker opslaget, spreder Facebook det selv videre ud, fordi platformen tænker, at det er relevant indhold, som flere vil have gavn af at se. Og det er godt for din chance for at finde en studiebolig.

Fortæl, hvad du vil have folk til; skal de dele dit opslag, eller skal de like det? Vælg én handling, for folk kan ikke finde ud af tusind ting på én gang.
Nathalie Camilla Larsen, specialist i sociale medier

Facebook-grupperne, du skal med i

Når du er i gang på Facebook, kan du også finde mange grupper for boligsøgende. Problemet er at finde de gode, hvor du faktisk kan komme i kontakt med udlejere. Vær opmærksom på, at mange af grupperne på Facebook er drevet af større boligsider, som bruger mediet til at hente folk ind på deres hjemmeside.

Hæng opslaget op i de områder af byen, som du godt kunne tænke dig at bo i, og på steder hvor der kommer mange potentielle udlejere eller roommates.

Gruppen Kollektiver i København har næsten 44.000 medlemmer og drives af Boligsurf.dk. Mange af opslagene er dog fra privatpersoner, der søger beboere til deres kollektiv, så siden er værd at tjekke ud, hvis man gerne vil være en del af et bofællesskab. Andre grupper som Lejeboliger til unge og studerende, gratis og sikkert og Søg og udlej lejebolig i København kan også være værd at melde sig ind i i jagten på en studiebolig. Begge grupper er så store (små 53.000 og 41.000 medlemmer), at et enkelt opslag i gruppen næppe giver pote, men hvis du følger med på gruppen dagligt, kan du hurtigt svare på de boligopslag, der kommer.

I dit forsøg på at skille dig ud fra alle de andre ansøgere, er det afgørende, at du tænker kreativt. Facebook er et oplagt sted at søge studiebolig, men prøv at se, om du ikke kan tænke Instagram, X eller TikTok ind i din boligsøgning. Måske du også kan give en af de mere old school metoder et forsøg – skriv et opslag og print det ud. Hæng opslaget op i de områder af byen, som du godt kunne tænke dig at bo i, og på steder, hvor der kommer mange potentielle udlejere eller roommates.

Boligsiderne kræver tid og penge

Der findes også en lang række boligsider, hvor du mod (en ret så klækkelig) betaling kan forsøge at finde en bolig. Det københavnske bolig-Facebook-game er benhårdt, så det er intet under, hvis du efter frugtesløs Facebook-jagt overvejer, om ikke du kunne springe måske bare noget af boligkøen over på en af de betalte boligsider.

Det kan godt være, at drømmeboligen (eller måske bare det seks kvadrameter store værelse i ydre Valby som i din desperate situation ville føles som et privilegie uden sidestykke) gemmer sig på en af de betalte boligsider. Men vær opmærksom på, at kampen om at komme først ikke nødvendigvis er mindre intens her end på Facebook.

Til gengæld slipper du ikke for at punge ud, hvis du vil gøre forsøget, også selv om de fleste af boligsiderne gør en brav indsats for at skjule, hvad deres tjenester faktisk koster. De fleste af boligsiderne lokker med introperioder, der koster helt ned til 19 kroner. Men ofte er introperioderne kun to dage lange, hvorefter dit abonnement automatisk fornyes til 300 kroner. Eller mere.

Og som Henrik Løvig, der er direktør for en af de mange betalelige boligsider siger: »Når der er hård kamp om boligerne, skal man skille sig ud.« Også på de betalte sider. Du kommer altså heller sovende til den gode studiebolig, selv om du punger ud hos boligsiderne.

Et gratis alternativ er siden voreslejebolig.dk, der er mødested for udlejere med ledige lejeboliger og boligsøgende. Her kan du oprette en søgeagent og blive orienteret om lejeboliger, der passer dine kriterier. Du kan også selv oprette en søgeannonce, så udlejere kan kontakte dig, hvis de har et match. Andre steder er hjemmesider som findrommate.dk eller DBA.

Pas på svindlerne!

Det er ikke bare udfordrende at finde en studiebolig – der er også en risiko for at blive godt og grundigt snydt. Og svindlerne huserer både på Den Blå Avis, Facebook og de betalte boligsider. På Boligportal.dk oplever de ofte falske boligopslag, fortæller Henrik Løvig. Ud af deres cirka 10.000 nye boligopslag hver måned, finder og standser de omkring 20 fupopslag.

»Man skal sørge for at få en lejekontrakt, se lejemålet og møde udlejeren – og så skal man frem for alt i verden ikke overføre penge via Western Union eller lignende, men altid bruge en bankoverførsel. Det er desuden en god idé at tjekke, hvem der ejer boligen på Boligejer.dk, hvor man kan se, hvem der står på skødet – hvis det ikke er ejeren, der udlejer boligen, er det en god idé at tjekke, om vedkommende, der udlejer den, faktisk har ret til at fremleje,« siger Henrik Løvig. Og de råd gælder altså uanset, hvor du finder din bolig.

De udenlandske plattenslagere er ofte nemmere at spotte. Deres annoncer bærer som regel præg af at være oversat med Google Translate, og de kan finde på at skrive, at der er aircondition på værelset.

»Når det er danskere, der snyder, begynder det at blive rigtig svært, for så er sproget korrekt, billederne er fra Danmark, og dialogen mellem lejer og udlejer virker normal. Derudover tager de danske udlejere hurtigt dialogen væk fra vores platform og over på telefon eller mail, og så mister vi fuldstændig kontrollen over, hvad der sker,« siger administrerende direktør hos Findroommate.dk, Kristian Matthes. Han råder de boligsøgende til først at betale depositum, når de er flyttet ind.

Kom foran i kollegiekøen

Hvis du skal flytte til København, er det en god ide at skrive sig på venteliste hos Centralindstillingsudvalget (CIU) og Kollegiernes Kontor (KKIK). Tilsammen indstiller CIU og KKIK til cirka 11.500 ungdomsboliger i hovedstadsområdet.

Fra den 1. august til den 1. december kan nye studerende, som har mere end en times transport til deres uddannelse, komme forrest i køen til studieboliger med en husleje på under 3.500 kroner. Ordningen hedder studiestartslisten, og CIU og KKIK fører hver deres liste. Hvis du står uden tag over hovedet, kan det være en god ide at skrive dig op på begge lister. Vær dog opmærksom på, at kandidatstuderende ikke tæller som ‘ny’. Du kommer heller ikke forrest i køen, hvis du er kræsen med boligtypen og kun vil bo i mindst en toværelses.

Studenterguiden har her samlet et stort udvalg af kollegier, som du også kan søge. Nogle kollegier optager studerende på baggrund af motiverede ansøgninger, mens andre har listesystemer.

LÆS OGSÅ: Sådan skriver du ansøgningen, der får dig ind på et fedt kollegie

Det kan også være en fordel at søge bolig lidt væk fra centrum af byen. Ikke bare områder som Valby, men især Brønshøj, Tingbjerg, Ballerup og Hillerød bliver mere populære blandt studerende.

Det er ikke helt ved siden af, hvis du som boligløs får lidt svedige håndflader. Du skal ud af starthullet i en fart, hvis du skal nå at finde en god studiebolig. Og det er hårdt som bare f….. ikke at vide, hvor man skal bo om bare et par måneder. Men vi håber, at du med de her tips og tricks er godt klædt på til at kaste dig ud i det stormfulde københavnske bolighav.

Benyt kommunens tag-over-hovedet-garanti

Københavns Kommune har siden 2021 givet de nye studerende en tag-over-hovedet-garanti, der hjælper unge med et sted at bo den første tid af deres studie, indtil de lykkes med at finde permanent grund under fødderne. Også i 2023 kan studerende i akut boligmangel leje en seng på et hostel i en kortere periode, mens de finder en permanent bolig. Det kan du læse mere om her.

Katrine Kildgaard, der er studiebysordfører i Radikale Venstre fortæller, at tilbuddet gælder fra studiestart i september og varer ved til midt i november og foregår på et hostel på Vesterbro med plads til op til 44 personer.

»Hvert år ved studiestart bliver studerende snydt af private udlejere, dem skal vi gribe, så de alligevel kan få en studiestart med ro i maven,« siger Katrine Kildgaard.

Seneste