Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

På Humaniora skal de nye russer grave i jord og lave revy

Studiestart — Nogle har været i gang siden før jul, og de glæder sig til at byde de nye studerende velkommen. Vi har spurgt en række tutorer fra forskellige egne af Københavns Universitet, hvordan de forbereder sig. Her skal du møde tre fra Det Humanistiske Fakultet.

Amanda Blankensteiner har netop afsluttet sit fjerde semester på sin bacheloruddannelse, og begynder man på Filologi, Forhistorisk- eller Klassisk arkæologi – de tre fag holder introuge og rustur sammen – efter sommer, så er man garanteret at støde på hende. Amanda er nemlig tutor for anden gang og har, sammen med resten af fagtutorerne på Forhistorisk arkæologi, knoklet for at stable et introforløb på benene siden start-maj.

Hvordan forbereder I jer på studiestarten?

»Vi havde en række møder i juni, hvor mange drejede sig om at få aftaler i hus. Så holder vi fri hele juli, og så har vi allerede aftalt et par møder i august, som alle er opklarende, samt progressive: at få købt diverse materialer ind, få fuldkommen styr på introugen, samt rustur og endelig deltagelsen i diverse obligatoriske dage, såsom førstehjælpskursus og tutoruddannelsesdag,« siger Amanda Blankensteiner.

LÆS OGSÅ: Tutor på SUND: »De nye studerendes forhold til tights bliver helt anderledes efter rusturen«

De nye får jord under neglene og fortiden i hænderne, når vi besøger en vaskeægte udgravning

Amanda Blankensteiner, tutor

På Forhistorisk arkæologi får tutorerne typisk uddelt individuelle lavpraktiske arbejdsopgaver. Amanda Blankensteiner står blandt andet for bestilling af bus til rusturen (det skal jo også gøres, og det skal typisk gøres i god tid!), leje af den ene kantine på Søndre Campus og kaffebaren Mødestedet, som skal bruges i introugen, samt bestilling af alkohol til rusturen.

Kan du afsløre, hvad de nye studerende på dit fag kan glæde sig til at opleve i studiestarten?

»De kommer tæt på nogle af Københavns smukkeste museer, får jord under neglene og fortiden i hænderne, når vi besøger en vaskeægte udgravning, kommer bag scenen i Arkæologisk Værksted, møder deres kommende undervisere og medstuderende og endelig: deltager i et eventyr af en rustur, hvor vi garanterer, at det historiske er i sat i højsædet.«

Også som en del af SAXO-instituttet er et af de helt store fag på Det Humanistiske Fakultet: Historie. Her er de 16 tutorer klar til at tage imod de nye studerende (tre såkaldte SAXO-tutorer og 13 fagtutorer). I år er Maria Greibe en af dem.

Hvorfor har du meldt dig som tutor?

»I tutorjobbet har man virkelig mulighed for at gøre en stor forskel og en kæmpe indsats, som i sidste ende kan påvirke den nye studerendes mulighed og lyst til at blive på uddannelsen – og den opgave synes jeg, de dedikerede tutorer løfter rigtig flot,« siger Maria Greibe.

LÆS OGSÅ: På Institut for Statskundskab byder 120 tutorer 350 nye studerende velkommen

På Historie er tutorarbejdet begyndt allerede i april:

»Der er mange ting, der skal gå op i en højere enhed. Når alt det praktiske er velforberedt og velstruktureret, kan der bruges endnu mere tid, energi, opmærksom og overskud til det, som studiestarten egentlig handler om: de nye studerende.«

Fra historie og arkæologi til teaterteori: På Institut for Kunst og Kulturvidenskab er tutorerne fra Teater og Performancestudier også ved at gøre sig klar til at tage imod nye studerende. Her består tutorholdet af fire hovedtutorer, der står for alt det praktiske, administrative og økonomiske, og syv hjælpetutorer, der hjælper med at afvikle rusugerne. En af dem er Amanda Højbjerg Jacobsen, der går på tredje semester af sin bachelor og er tutor for første gang i år.

Vi har tradition for, at de nye studerende står for årets julerevy

Amanda Højberg Jacobsen, tutor på Teater- og Performancestudier

Ligesom deres medtutorer på Det Humanistiske Fakultet har teatertutorerne været i gang med tutorarbejdet siden det sene forår. I maj lavede de blandt andet aftaler med de undervisere og alumner, der kommer i introugen og giver oplæg for de nye studerende.

»Vi har bestræbt os på at nå at lave mest muligt i maj og juni. Det inkluderer bestilling af hytte til rustur, og vi har lavet rusmappe med informationer til de nye studerende, der kan findes på kunet.ku.dk,« siger Amanda Højbjerg Jacobsen.

Har I nogle traditioner på dit fag, som tutorerne viderebringer?

»Vi har tradition for, at de nye studerende står for årets julerevy, der som regel består af sketches med parodier af personer og situationer fra studiet. Det er altid sjovt, fordi studiet er så småt, at vi næsten alle sammen kender hinanden på årgangene og derfor kan lave referencer, som de fleste forstår,« siger Amanda Højbjerg Jacobsen.

Der er flere traditioner, som hun dog ikke kan afsløre, for kun studerende på Teater- og Performancestudier må kende til dem.

LÆS OGSÅ: 54 Jura-tutorer glæder sig helt vildt: »August kan nærmest kun gå for langsomt!«

Seneste