Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Tutor på SUND: »De nye studerendes forhold til tights bliver helt anderledes efter rusturen«

Studiestart — Nogle har været i gang siden før jul, og de glæder sig til at byde de nye studerende velkommen. Vi har spurgt en række tutorer fra forskellige egne af Københavns Universitet, hvordan de forbereder sig. Her skal du møde tutor og rusvejleder Josefine Sinkjær Søndergaard fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

På det grønne Campus på Frederiksberg, hvor Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet holder til, finder man veterinærmedicinerne. Blandt de nuværende studerende har 120 meldt sig som frivillige ‘rusvejledere’, der skal stå for at få de nye studerende til at huske hinandens navne, når de møder ind til introuge. Det er også rusvejlederne, der i samarbejde med studievejledningen arrangerer rusturene. De blev valgt ved lodtrækning, allerede tilbage i januar.

Jeg brænder for, hvordan vi skaber gode oplevelser i et uddannelsessystem, som ikke altid er indrettet på den bedste måde

Josefine Sinkjær Søndergaard, tutor

Bare for at forvirre lidt, er der på Veterinærmedicin derudover seks tutorer, som har en anden rolle i studiestarten end rusvejlederne. Tutorerne står for den den faglige introduktion, fx eksamensoplæg eller såkaldte studieteknikkurser. Og så er de ansat for hele studieåret og fungerer derved som en slags kontaktperson for de evt. forvirrede russer hele første studieår.

En af tutorerne er Josefine Sinkjær Søndergaard, der også er frivillig rusvejleder i studiestarten i år. Hun har engageret sig i studiestarten som rusvejleder, lige siden hun selv startede på uddannelsen for fire år siden.

LÆS OGSÅ: 54 Jura-tutorer glæder sig helt vildt: »August kan nærmest kun gå for langsomt!«

Derudover har Josefine Sinkjær Søndergaard tidligere været ansat som studievejleder, og det er blandt andet erfaringer herfra, som har givet hende blod på tanden til at søge som tutor og rusvejleder:

»I min tidligere rolle som studievejleder, har jeg set rigtig mange ensomme studerende, som bliver overvældet af studiebyrden, når livet rammer. De studerende, som forstår at skabe et godt grundlag for studiet gennem læsegrupper, sociale sammenhold og aktiviteter af forskellig karakter, er dem, jeg tror på får den bedste oplevelse og bedst kan håndtere, når det er svært at gå på universitetet,« siger hun.

Sommerhustur - En fjerdedel af rusvejlederne sidste år på sommerhustur for at forberede rusugen.
billede: Privat/Josefine Sinkjær Søndergaard
Rusarrangement - Også Veterinærmedicin er hvert år at finde på Søndre Campus, når Studenterrådets rusarrangement løber af stablen.
billede: Privat/Josefine Sinkjær Søndergaard

På Veterinærmedicin er der ifølge Josefine Sinkjær Søndergaard et godt sammenholdt blandt de studerende på tværs af årgange, hvilket studiestarten er med til at fordre.

»Jeg fandt mig meget hurtigt til rette i det men kunne også se, at der er en del nye studerende, som ikke umiddelbart finder et ståsted i studiestarten. Derfor kommer der nu en tutorordning, som vil kunne være med til at skabe et rum efter rusturen, hvor de studerende sammen kan hjælpes ad med at finde frem til lige præcis, hvordan de skal være studerende,« siger hun.

LÆS OGSÅ: På Humaniora skal de nye russer grave i jord og lave revy

»Jeg brænder for studiet, det faglige og især det psykiske miljø, og for hvordan vi skaber gode oplevelser i et uddannelsessystem, som ikke altid er indrettet på den bedste måde.«

Hvordan forbereder I jer på studiestarten?

»Som rusvejleder ligger der en del forberedelse i marts og maj måned, hvor der laves holdfordelinger, og opgaver bliver uddelegeret. Når det bliver august starter vi op en dag før studiestarten og får de sidste detaljer på plads. Der er en solid arbejdsfordeling, og de forskellige, der er ansvarlige for diverse poster, styrer selv deres tid i forhold til at få løst opgaver, inden vi skal afsted (på rustur, red.),« siger Josefine Sinkjær Søndergaard.

Jeg tror helt sikkert, at deres forhold til tights bliver helt anderledes efter en uge på rustur
Josefine Sinkjær Søndergaard, tutor

Tutorerne er først blevet ansat i maj og starter først deres arbejde for alvor op i august.

»Vi har jo en noget længere tidsramme, så de ting, der skal afvikles i slutningen af året, behøver vi ikke en færdig plan for nu. Da ordningen er ny, vil der også være en masse, som kommer til at afhænge af hvilken type studerende, der starter, og de erfaringer vi gør os i begyndelsen.«

Det kan de nye glæde sig til

Ifølge Josefine Sinkjær Søndergaard er Veterinærmedicins studiestart i mange år blevet planlagt udfra nogle ældgamle traditioner, som i løbet af årene er blevet modificeret. Desværre for den nysgerrige nye studerende, der ikke kan vente til at se for sig selv, er den vigtigste tradition, at rusvejlederne ikke afslører, hvad der kommer til at foregå på rusturen. Hun lover dog, at rusturen bliver noget for sig:

»De nye studerende skal glæde sig til en uforglemmelig oplevelse, masser af søde rusvejledere, som glæder sig til at møde dem, og så tror jeg helt sikkert, at deres forhold til tights bliver helt anderledes efter en uge på rustur,« siger hun.

Vi har jer, og vi skal nok sørge for, at I alle kommer godt i gang!

Josefine Sinkjær Søndergaard, tutor

Derudover skal de nye studerende huske, at tutorerne og rusvejlederne er der for dem i den første tid, og de derfor ikke behøver at frygte at skulle føle sig på bar bund.

»Vi har jer, og vi skal nok sørge for, at I alle kommer godt i gang!«

Det er den tankegang, som præger Josefine Sinkjær Søndergaard og resten at tutor- og rusvejlederholdets mindset, og hun har derfor også et godt råd til de studerende, der kunne være i tvivl om, hvorvidt det er en god ide at deltage i studiestarten:

»Hvis du er i tvivl om du skal tage med på din rustur eller deltage i din introuge, så skriv til de ansvarlige, og forhør dig om mulighederne for at deltage i noget af turen eller introugen. Hos os (på Veterinærmedicin, red.) gør vi alt, hvad vi kan for at inkludere alle på lige præcis det niveau, de føler, de har lyst til. Den nervøsitet man kan have, den står der stensikkert også en anden med,« siger hun.

»Og det er altså lige dér, vi gamle rotter kan noget!«

LÆS OGSÅ: På Institut for Statskundskab byder 120 tutorer 350 nye studerende velkommen

Seneste