Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Den store guide til Søndre Campus

Overblik — Københavns Universitet har fire campusser. Her er din guide til Søndre Campus. Læs om fredagsbarer, kantiner, gemmesteder – kort sagt alt det, du skal bruge for at få overblik over studielivet på Københavns Universitets amagerkanske campus.

Denne artikel blev første gang udgivet 4. september 2018. Vi har opdateret den 30. juni 2019.

For det første: Ingen kalder det Søndre Campus. Jo, universitetet gør, men de studerende holder stædigt og stolt fast i det gamle navn, der officielt blev lagt i graven i 2017: KUA.

Oprindelig var KUA (Københavns Universitet Amager) et brutalistisk betonkompleks – af forfatter og eks-KUA-studerende Jan Sonnergaard beskrevet som »Nordeuropas billigste, grimmeste og mest ubehagelige institutionsbyggeri«.

Campusguide

Læs den store guide til alle fire campusser her, eller vælg dit campus:

I dag er humanisternes gamle højborg revet ned og erstattet af tre nybyggerier i sandsten og glas (der kaldes KUA 1-3). Da teologerne, juristerne og det, der engang hed det Informationsvidenskabelige Akademi (som nu hedder Institut for Informationsstudier, og som snart skal fusioneres med Institut for Medier, Erkendelse og Formidling) i 2017 flyttede ind i KUA 3, bragte de studenterpopulationen helt op på 15.000.

Det er således både Det Humanistiske Fakultet, Det Juridiske Fakultet og Det Teologiske Fakultet, der nu hører til i Linse Kesslers hjemstavn.

Sådan finder du rundt: Hver trappeopgang på Søndre Campus har en – ofte skrigende – farve, som går igen hele vejen op gennem bygningen. Du kan også, hvis du er til den slags, navigere efter lokalernes nummersystem. Skal du have post-tonal analyse i lokale 16.4.74, så er det i bygning 16, som du hurtigt finder ud af er gul, på 4. sal i lokale 74. Nummer 74 ligger ikke nødvendigvis ved siden af nummer 73, men det finder du nok ud af. Ligesom du fanger, at KUA 1 rummer bygning 21-27 (26 findes ikke), mens bygning 10-16 ligger i KUA 2 og bygning 4-9 i KUA 3 (1,2, og 3 findes ikke). Easy peasy.

Studievejledningen: Holder til på de enkelte institutter.

Søndre Campus

Huser ca. 15.000 studerende fordelt på tre fakulteter og godt 100 uddannelser

Læsesale: Der er masser af læsepladser på institutterne – altså dem, der ligger i KUA 2 og 3, thi det var nemlig den udprægede mangel på læsepladser i KUA 1, der lærte de høje (byg)herrer, at man hellere måtte tænke muligheden for læsning ind i de næste byggerier. Ellers er der læsero på institutbibliotekerne (på nær Institut for Kunst- og Kulturvidenskabs bibliotek i bygning 16, hvor der altså er placeret klaver-øvelokaler lige op og ned af læsesalen) – og på Det Kongelige Bibliotek, naturligvis.

Der er rart og lyst på Institut for Informationsstudiers bibliotek, og nu vi er ved fancy nybyg i KUA 3, er Juridisk videnscenter med sit store atrium glimrende både til individuel læsning og gruppearbejde. Vil du have ro, er en god læsesal gemt bag atriets karakteristiske kæmpetrappe.

Læserum - Læsegruppesession i de jurastuderendes atrium i KUA3.
billede: Lizette Kabré
Byggeri - I august 2019 kan Søndre Campus' beboere tage den nye, store Karens Blixens Plads - inklusive dens dødsstjernelignende cykelskure - i brug, når Universitetstovet efter lang ventetid åbner.
billede: Anders Fjeldberg

Kantiner: Den store i kantine KUA 1 har varm mad, smørrebrød og salater, den vegetariske Wicked Rabbit i KUA 2 har glimrende grønt – og kødæderne vil holde af juristernes kantinekøkken i KUA 3. Vælger du buffet, kan det blive halvdyrt, fordi du betaler som udgangspunkt pr. vægt i de to store kantiner. Kaffebaren Mødestedet i KUA 2, der er en del af kæden Hava Java, der også kan findes i KUA1 og 3 har sandwich og wraps frem til kl. 21. Og så er der jo altid Fakta Q ved metroen, Netto bag KUA 1 eller den splinternye, og kæmpestore, Rema 1000 på hjørnet af Amagerfælledvej og Njalsgade.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Skør persillesovspanini og tynd kaffe på Hav a Java

Kaffe: Du kan få fornuftigt prissat kaffe i alle kantiner – og dyrere, fancy varianter i Mødestedet – men den billigste kop finder du typisk i din lokale cafe/fredagsbar, hvor overskuddet oven i købet går til de studerende.

Fredagsbarer: Tillykke, du er kommet i fredagsbarhimlen. Hvert institut på Søndre Campus har sin bar/café, som fungerer som studielivets bankende hjerte og dit home-away-from-home. Tilflytterne fra Indre By er allerede faldet til: Jurabar har endelig fået plads til masserne, og Teobar har fragtet den gode stemning (og det gode barkort) fra deres gamle kælderbar på Købmagergade til glasburet på Amager.

Når du har lært din egen fredagsbar at kende, kan du kaste dig ud i den ældgamle tradition KUA-crawlet, hvor du farer vild på Søndre Campus’ gange i forsøget på at finde dine fredagsbar-naboer. Tillad os at fremhæve hyggelige Café Helga på SAXO-instituttet, hvor du kan synge med på fredagsbarsangen: »Tuborg der klirrer, afklædte piger, Helga er skøn, Ik’ for de feje, prøv et samleje, smag noget andet, undgå al vandet, det er fortyndet, drik dog kun øllet, Helga er skøn« (melodi: Havet er skønt fra Disneys Den Lille Havfrue).

Fest - Fredagshygge i Café Helga, der er en del af SAXO-instituttet (Historie, Forhistorisk Arkæologi, Etnologi, Græsk og Latin, Klassisk Arkæologi).
billede: Arkiv
Sofalæsning - På Søndre Campus er der en del bløde læsebåse. Se også den skrigende grønne på væggen.
billede: Lizette Kabré

Dresscode: Velkommen til den velklædte campus. Fordums nussede humanister med mørkebrune rullekravesweatre er for længst erstattet af cool typer iført Instagram-værdige ‘åh, jeg tog bare det på, der var rent’-outfits. Variationen er stor. Dresscode er mest loose omkring Teologi og SAXO-instituttet, mest Kenzo-Versace omkring Jura, hvor man kan spotte businessklædte juradrenge og – om vinteren – isbjørne (kvindelige jurastuderende i pels).

Gemmesteder: Der er flere sofaer med høj ryg, som står over for hinanden og lukker af for omverden. Der er dejligt roligt på fjerde sal ved Jura, og tagterrasserne mellem bygningerne kan også give et skud fred uden for myldretiderne – det samme kan kanalen ved KUA 1.

Rygning: Efter ballade om rygning på tagterrasserne (forbudt!) og ved indgangspartiet til KUA 3 (forbudt!) er cigaretfolket blevet henvist til udendørsarealer på gadeniveau. Måske bliver det nemmere at være ryger, når Universitetstorvet åbner.

Uni-lingo: Som alle svarede, da vi spurgte efter særlig Søndre Campus-lingo på Facebook: DET HEDDER KUA, ikke Søndre Campus.

Online: Meld dig ind i KUA-gruppen på Facebook – hvor folk poster jobopslag, glemte sager og artikler fra Uniavisen naturligvis..

Glæd dig til: At være en af de allerførste til at kunne drikke en kold øl fra Mødestedet på det splinternye og længe ventede Universitetstorv, Karen Blixens Plads, der skal binde campusset sammen. Du kan endda rykke læsning udenfor i solen, for her er både wifi-dækning og udendørs stikkontakter (!), alt imens din cykel kan stå tørt og trygt parkeret i et af de overdækkede cykelskure, der mest af alt ligner dødsstjerner.

LÆS OGSÅ: Tæt på kan man se, det er virkeligt: Billeder fra Karen Blixens Plads

# Skriv kommentar
Del

Deltag i debatten

Seneste