Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

10 citater fra valgdebatten på KUA

TÆSK - Fremdriftsreformen blev endnu en gang genstand for prygl, da Det Humanistiske Fakultet inviterede til valgdebat om, hvad politikerne vil med universitetet.

Fremdriftstæsk og lettere kaos, det er den korte beskrivelse af den valgdebat Det Humanistiske Fakultet inviterede til tirsdag eftermiddag, to dage før folketingsvalget.

Der var godt fyldt op på rækkerne i auditoriet, da debatten gik i gang – dog et par tomme pladser i panelet, hvortil Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti havde meldt afbud, mens De Konservatives Lars Barfoed kom lidt for sent.

Panelet bestod således af Ida Auken (De Radikale), Bertel Haarder (Venstre), Nilas Bay-Foged (Alternativet), Rosa Lund (Enhedslisten), Jeppe Bruus (Socialdemokraterne), Neil Bloem (SF) – og så Lars Barfoed (De Konservative). Ordføreren var dekan på HUM Ulf Hedetoft.

Fire emner blev det meddelt, at vi skulle nå igennem på halvanden time; fremdriftsreformen, dimensioneringen, finansieringen af universiteterne og selvstyre vs. detailregulering.

SF’s Neil Bloem er som en af de sidste kandidater ved at pille sit skilt ned, mens Bertel Haarder som den eneste er tilbage til at høre afslutningsbemærkningen fra Nilas Bay-Foged.

Fremdriftsreformen fik dog godt gang i debatten, og tiden løb og løb, og da man var nået igennem dimensioneringen, var politikerne allerede i gang med at pakke valgplakater og tasker sammen, så det sidste minut stod Alternativets Nilas Bay-Foged alene tilbage i panelet, mens de fleste andre kandidater havde forladt KUA.

Der herskede ingen tvivl om, at valgkampens slutspurt – næsten i bogstavelig forstand – er sat ind.

Debatten om fremdriftsreformen efterlod heller ingen tvivl; det er en upopulær reform, og uanset regeringsfarve efter valget skal den have et grundigt eftersyn. Vi har samlet 10 citater fra tirsdagens debat om reformen:

1. »Jeg vil sige tak til de studerende, der har kæmpet mod fremdriftsreformen.«

Rosa Lund fra Enhedslisten glædede sig over, at universitetsstuderende har kæmpet så hårdt mod fremdriftsreformen, så politikerne er blevet tvunget til at lytte.

2. »Man lavede jo den her fremdriftsreform, fordi man manglede to milliarder til sin vækstpakke.«

Efter at have rost de studerende, vendte Rosa Lund sig mod politikerne bag reformen og kritiserede dem for at have de forkerte motiver for at reformere.

3. »Hvis I havde kendt jeres besøgstid og havde grebet ind, så kunne I have undgået indgrebet fra folketinget.«

Bertel Haarder fra Venstre rettede i stedet kritikken mod universitetsledelsen. Hvis den havde taget fat i problemet, havde politikerne nemlig ikke været nødt til at gribe ind, mener han.

De studerende og ansatte i auditoriet fik også lov til at byde ind med spørgsmål til politikerne.

4. »Jeg er glad for, at alle nu kan se, at den ikke er heldig, så kan vi måske ende med SU-klippekortordningen.«

Bertel Haarder argumenterede kraftigt for klippekortordningen, hvilket resulterede i lidt mundhuggeri med sidemanden Rosa Lund.

5. »Vi er med i den fremdriftsreform, og det skammer vi os over. Det er den største fejl, vi har begået i den her valgperiode.«

Simon Emil Ammitzbøll tog om muligt endnu større afstand til den fremdriftreform, Liberal Alliance selv var med til at stemme igennem.

6. »Universitetet er blevet kaldt en pølsefabrik, og det interessante i ordet er ikke pølsen, men fabrikken. Det skal det ikke være.«

Heller ikke det nye parti Alternativet og deres kandidat Nilas Bay-Foged er begejstrede for fremdriftsreformen, som de mener presser studerende igennem på bekostning af fordybelse og plads til iværksætteri.

7. »Jeg tror ikke, der er et tema i den her valgkamp, hvor der er så bred enighed om, at noget skal laves om, som fremdriftsreformen.«

Lars Barfoed opsummerede den brede enighed om, at fremdriftsreformen trænger til et eftersyn.

Eftermiddagssolen bagte ind af de store vinduer i auditoriet på KUA1 og ophedede debatten i bogstaveligste forstand.

8. »Skal vi skære et år i SU’en, eller kan vi finde en anden måde at få de studerende hurtigere igennem? Det var det dilemma, vi sad i.«

Ida Auken forsøgte at forklare, hvorfor man valgte at reformere, som man gjorde. I modsætning til Liberal Alliance mener regeringen ikke, at man bør røre ved det sjette SU-år, men så måtte man altså finde en anden løsning.

9. »Vi har enormt meget brug for, at I deltager i debatten, selv om I måske synes, vi er nogle idioter.«

Ida Auken opfordrede de studerende til at komme med forslag til, hvordan reformen kan forbedres, for der er vist ikke længere tvivl om, at det skal den.

10. »At ville rulle noget tilbage, efter man har rullet et meget stort system ud over universiteterne, er uansvarligt.«

Dog var Ida Auken ikke sendt i byen af Sofie Carsten Nielsen for at love en tilbagetrækning af fremdriftsreformen. De Radikale forsvarer stadig deres reform.

lene.munk-petersen@adm.ku.dk

Seneste