Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Mødereferat

Referat af ekstraordinære møder i Bladudvalget 22. og 24. april 2024

Referatet er godkendt af Bladudvalget den 2. maj 2024

Til stede: Mette Hartlev (FAK-VIP), Holger Grohganz (HSU-VIP), Alexander Safet Memedi (HSU-TAP), Carsten Eckhart Thomsen (HSU-VIP), Sune Halkjær (SRKU), Freja Amalie Nørby (SRKU), Søren Eilers (FAK-VIP) og fra redaktionen Gry Gaihede (UA).

Herudover skriftlige kommentarer fra Nete Nørgaard Kristensen (FAK-VIP) og Kevin H. Olesen (SRKU).

Referent: Søren Eilers

1) Opslag af redaktørstilling

Søren orienterede om kommunikation med vicedirektør for økonomi Peter Henneberg. Denne har efter vores anmodning godkendt at redaktørstillingen slås op på trods af ansættelsestop, men foreslår samtidig at en navngivet person med ledelsesansvar i kommunikationsstrengen indsættes i ansættelsesudvalget.

Da dette er et brud med tradition, og også ser ud til at stride mod Kommissoriets principper dels om armslængde fra ledelsen, dels om at Uniavisen organisatorisk er forankret i Koncern-økonomi, bad Søren om udvalgets vurdering af situationen.

Det konkluderes, at det ville være problematisk for mediets ledelsesuafhængige status, hvis der var en højt placeret person fra kommunikationsstrengen til stede, når en af Bladudvalgets vigtigste beslutninger skal træffes. Søren blev derfor givet mandat til at diskutere sagen yderligere med vicedirektøren for at forsøge at udvirke at han udpeger en person fra Koncern-økonomi til udvalget, ligesom ved ansættelsesprocesserne i 2019 og 2021.

Gry orienterede om, at Peter Henneberg netop har udpeget sektionsleder Susanne Hovgaard Heunicke, økonomistyringssektionen, som kontaktperson til at efterfølge Malene Kjærsgaard. Udvalget finder det naturligt at fortsætte modellen med at have kontaktpersonen i Koncern-økonomi med i ansættelsesudvalget, da hun jo kommer til at samarbejde tæt med den redaktør vi ansætter.

2) Uniavisen i administrationsreformen

Gry orienterede om en bekymrende passus på side 35 i bestyrelsessagen:

Der er også en mindre besparelse knyttet til insourcing af oversættelses -og distributionsopgaver samt overgang af Uniavisen til KU’s fælles digitale platform (KUnet) og ophør af avisens stakomdeling.

Inholdet af denne sætning kom som et chok for redaktionen. Gry kunne samtidig oplyse at den aktuelle udgift til webhosting og drift for tiden er 45.000 kr. årligt, og at den aktuelle udgift til standeromdeling er cirka 25.000 kr. per magasin, altså omtrent 50.000 kr. årligt.

Søren kunne supplere med at han ikke havde været inddraget i nogen form for kommunikation om sådanne ændringer.

Udvalget genbesøgte Kommissoriet og fandt at idet der står at udvalget skal “fastlægge avisens udgivelsesstrategi, herunder anvendelsen af relevante medieplatforme” kan der ikke herske tvivl om at det er Bladudvalget og ingen andre der træffer beslutning om hvorvidt Uniavisen skal publiceres med universel adgang eller bag en login-mur, og hvorvidt der skal trykkes og standeromdeles magasiner.

Søren kunne igen supplere med at han ikke havde modtaget indikationer i nogen form af, at rektor ønskede at ændre på de rammer, rektoratet selv har sat for mediet siden 2013. Gry og Søren rapporterede om samtaler de havde haft med forskellige aktører i FA, og fremhævede en generel opfattelse af at dette aspekt af administrationsreformen, og hvordan det er ”forfatningsstridigt”, ikke synes at være top of mind. Der var enighed om at det var svært at forestille sig en mere skadelig måde at spare et så beskedent beløb.

Det besluttedes at afvente resultatet af høring i HSU 25/4, hvor de af HSU udpegede medlemmer til udvalget kunne spørge ind til sagen og forhåbentlig få fjernet den uheldige passus fra udkastet. Det aftaltes videre at skrive et brev direkte til rektor, hvis ikke høringen havde ønsket effekt, og at den præcise ordlyd af et sådant brev kunne fastlægges ved skriftlig behandling.

Udvalget anerkender og forstår redaktionens impuls til at behandle sagen redaktionelt i store bogstaver, men Gry opfordredes til at afvente resultatet af henvendelserne til rektor, idet vi stadigvæk håber på at der er tale om en misforståelse et sted i processen med administrationsreformen, og ikke et bevidst ønske om at bryde armslængdeprincippet knæsat i Kommissoriet.

Seneste