Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

100.000 kroner for et bedre internationalt studiemiljø

STUDIEMILJØ - Københavns Universitet har for første gang uddelt en ny pris med en heftig pengepræmie til fremme af det internationale studiemiljø. Prorektor siger, det er en del af en større plan

Når internationale studerende bliver bedt om at give kritik af deres ophold i København, er det som regel samme anke, de lufter: Vi møder ingen danskere.

Og det kan der være mange gode grunde til. Men der er også nogle dårlige: For eksempel, at de tilrejsende ikke tidligere blev immatrikuleret samtidig med hjemmefødningene.

Og det var også synd for de udenlandske studerende, at Universitetsavisen ikke plejede at have en engelsksproget sektion.

Københavns Universitet har sat hjul i sving for at få lokale og udenlandske studerende til at lære mere af hinanden, og studiemiljøprisen er et af de større.

Prisen er på solide 100.000 kroner, og første modtager ved årsfesten den 12. november blev Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier (ToRS). Planen er, at prisen fremover skal uddeles ved universitetets akademiske fest, så den får det rigtige eftertryk af pomp og højglans.

Penge fra bankerne

»Vi har kunnet oprette i tusindvis af læsepladser for de penge, bestyrelsen har afsat i de senere år, men vi ville også gerne have en pris for at kunne belønne dem, der gør noget ekstra,« siger Lykke Friis.

»Og så var det godt, at det lykkedes at få Finansrådet til at være sponsor, så der også var et beløb at sætte i spil.«

Hvorfor vil bankerne betale for det her?

Lykke Friis mener, at Finansrådet ønsker sig, at Danmark i højere grad bliver en ’IQ-magnet’, der kan tiltrække og fastholde udenlandske hjerner.

»Og de har bemærket, ligesom vi har, at der inden for de sidste par år er kommet adskillige rapporter, der viser, at vi ikke er ret gode til at tage imod og integrere udlændinge. Så her har vi en fælles sag,« siger Lykke Friis.

»Det har slået mig i de mange møder, jeg har haft med udenlandske studerende, at de siger, at de har haft et fantastisk år eller halvt år, og de har lært utrolig meget. Men de har altså bare ikke mødt nogen danskere.«

Tværkulturel trendsetter

Hvorfor går prisen og de 100.000 kroner til netop ToRS? De forsker jo i internationalisering og regionale sammenhænge, får de ikke bare prisen for at gøre som de plejer?

»ToRS har virkelig formået at integrere de internationale studerende med de danske i de sommerskoleprogrammer – master classes – instituttet udbyder. Og de har også leveret et konkret indspil til, hvordan de gerne vil fortsætte programmet,« siger Lykke Friis. »Og det kan de finansiere med de 100.000 kroner.«

Lykke Friis mener, at der er et efterslæb i arbejdet med at få et bedre studiemiljø for de internationale studerende, og hun understreger symbolikken i at den nye pris bliver en årligt tilbagevendende begivenhed.

ToRS modtager også prisen for sit arbejde med at få IARU-samarbejdet, der omfatter Københavns Universitet og en række eliteuniversiteter rundt om i verden, omsat til praksis.

chz@adm.ku.dk

Seneste