Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

13 gode råd fra en garvet SUND-studerende

TIP - Som ny studerende på universitetet bliver man præsenteret for en masse forskellige muligheder fagligt og socialt. Men hvordan finder man rundt i det hele? Her er 13 gode studieråd fra en garvet rotte - ph.d.-studerende Jonas Olsen fra Medicin.

Jonas Olsen har taget en kandidat i Medicin på KU og skal i december 2016 i gang med sin ph.d. på Roskilde Sygehus. Vi bad ham komme med gode råd, der bygger på de erfaringer, han har høstet under sin studietid på Københavns Universitet.

#1: Vælg en mindre studiegruppe

»Jeg startede med at have en studiegruppe på 5-6 personer. Det fungerede ikke så godt, fordi vi simpelthen var for mange til at snakke om stoffet. Derfor lavede jeg en læsegruppe med en medstuderende, hvor vi kun var os to til at gennemgå pensum. Det fungerede meget bedre for mig, for så kunne vi rigtig snakke om stoffet.«

#2: Vælg ikke din bedste ven som læsemakker

»Jeg var i starten i læsegruppe med mine bedste kammerater fra studiet. Det endte dog ofte med, at vi fik spillet lidt for meget computer og drukket øl. Jeg valgte derfor at få en læsemakker, som jeg fungerede med socialt, men som ikke var min bedste kammerat. Så fik vi nemlig læst op!«

#3: Lav aftaler med din gruppe, så du kommer afsted

»Op til en eksamen lavede jeg den aftale med en medstuderende, at vi skulle mødes hver dag kl. 9. Hvis man ikke mødte til tiden, så skyldte man en øl efter eksamen. Det gjorde, at vi begge kom op og læste sammen. Jeg endte kun med at skylde 2 øl og min læsemakker skyldte 4, så det var meget effektivt.«

»Op til en eksamen lavede jeg den aftale med en medstuderende, at vi skulle mødes hver dag kl. 9. Hvis man ikke mødte til tiden, så skyldte man en øl efter eksamen«

#4: Prioriter det sociale på din uddannelse

»Mange nye studerende siger ofte ved studiestart ‘Nu vil jeg udelukkende fokusere på mit studie’, men jeg tror, at man bliver bedre til at strukturere sin tid og samtidig får større motivation, når man også bruger tid på at være er en del af et fællesskab på sit studie.«

#5: Et godt netværk kan få dig rigtig langt

»Jeg har gennem studiet fået et rigtig godt netværk, som både har skaffet mig studiejob, bolig, billigere bøger og meget mere.«

»Ofte dumper cirka 10 % i starten af studiet, så derfor har jeg en tommelfingerregel: Hvis man kan se rundt på sit hold og spotte to, som kan pensummet dårligere end man selv kan, så er man nok på den sikre side til eksamen.«

#6: Karakteren er ikke det vigtigste for din karriere

»Det er selvfølgelig rigtig fedt at få 12 og mindre fedt at få 02. Men når det er sagt, så tror jeg ikke, at det udelukkende er høje karakterer, der kan give dig en god karriere. Det er lige så vigtigt, at du får dig et studiejob og omgås dine medstuderende undervejs.«

#7: Fokuser på dig selv i stedet for alle dine medstuderende

»Du kan ikke være den bedste til det hele. Derfor vil jeg råde studerende til, at de ser på sig selv og deres egen præsentation, når de skal evaluere sig selv. Man bliver hurtigt demotiveret, hvis man skal sammenligne sig selv med alle sine medstuderende. Vær din egen – det kommer du helt klart længest med!«

#8: Skab venskaber på tværs af semestrene

»Både socialt og fagligt er det godt at få venskaber på tværs af de yngre og ældre årgange. Man kan hjælpe hinanden og samtidig få hjælp til blandt andet pensum og opgaver.«

»Jeg mener ikke, at karakterer betyder det helt store. Og hvis du har den indstilling, bliver studiemiljøet et mere fælles projekt«

#9: Du skal nok klare eksamen

»Jeg plejer at sige til de medicinstuderende, at de nok skal bestå deres eksaminer. Ofte dumper cirka 10 % i starten af studiet, så derfor har jeg en tommelfingerregel: Hvis man kan se rundt på sit hold og spotte to, som kan pensummet dårligere end man selv kan, så er man nok på den sikre side til eksamen.«

#10: Lad være med at skyde læsningen til eksamen

»Jeg lavede mange andre ting end at læse i starten af semesteret, og så tog jeg revanche en måned op til eksamen. Men jeg har selvfølgelig haft mest livsglæde de få gange, hvor jeg ikke var presset op til eksamen. Så gør noget andet end mig: Yd en moderat læseindsats i løbet af året, så du undgår det værste eksamensstress.«

#11: Du vinder intet på, at din medstuderende dumper

»Jeg mener ikke, at karakterer betyder det helt store. Og hvis du har den indstilling, bliver studiemiljøet et mere fælles projekt. Du får ingen gavn af, at din medstuderende dumper en eksamen. På Medicin hjælper vi hinanden med Facebook-grupper og hjemmesider, hvor vi deler noter og, kompendier.«

»Man kan hurtigt glemme at forstå relevansen, hvis man kun tænker på selve eksamen og karakteren.«

#12: Fokuser på selve emnet og ikke karakteren

»Jeg har fået alle karakterer, hvilket er helt fint. I stedet for at fokusere på at bestå eksamen, har jeg fokuseret på at blive en god læge. Det har gjort det mere spændende, og det skaber også en stolthed at kunne emnet. Man kan hurtigt glemme at forstå relevansen, hvis man kun tænker på selve eksamen og karakteren.«

#13: Få nogle gode venner på studiet

»Det har været rigtig vigtigt for mig, at jeg havde nogle gode venner på mit studie, så det ikke føltes som en sur pligt at skulle i skole, men derimod fedt at skulle over og se sine venner.«

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste