Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

15 millioner til forskning i defekte og syge kromosomer

Forskningsbevilling — Stor bevilling til professor Ian Hicksons forskning i molekylær medicin. Målet er at undersøge vores kromosomer hurtigere og bedre, når vi bliver syge.

Professor Ian Hickson ved Københavns Universitet arbejder på et projekt til at udvikle nye værktøjer, der kan give lægerne flere diagnostiske værktøjer ved behandling af menneskelige sygdomme.

Nu er han kommet et skridt videre målet efter at have modtaget en bevilling fra Novo Nordisk Fonden på 15 millioner kroner.

Hans projekt hedder ChromoCapture og går ud på at udvikle en platform, der ved hjælp af blandt andet såkaldte optiske pincetter og lasere kan undersøge og manipulere kromosomerne i vores celler.

Vil undersøge defekter i syge kromosomer

Ian Hickson har arbejdet på ChromoCapture i tre år, fortæller han, og projektet vil sandsynligvis vare tre år endnu, inden målet for ham og hans tre medarbejdere er nået.

teamet

Ian Hickson er ansat på Institut for Cellulær og Molekylær Medicin, Molecular Aging Program.

Hans medansøgere til Novo Nordisk Fondens bevilling er professor Eva Hoffmann på Institut for Cellulær og Molekylær Medicin ved KU, professor Anders Kristensen fra DTU Nanotech på Institut for Mikro- og Nanoteknologi samt professor Gijs Wuite fra Physics og Living System ved Vrije Universiteit Amsterdam.

»Ultimativt ønsker vi at kunne tage prøver fra patienter, og vi ønsker at kunne isolere deres kromosomer for at analysere dem for strukturelle defekter. Vi håber, det vil kunne blive en hjælp for lægerne, når de skal diagnosticere og udarbejde prognoser, hvis der er mistanke om sygdomme, hvor kromosomdefekter kan spille en rolle,« siger Ian Hickson til Uniavisen.

Om den rent teknologiske del af projektet siger Ian Hickson, at ChromoCapture vil anvende avancerede teknikker fra fysikken til at kunne manipulere de menneskelige kromosomer, og det skal være muligt at fotografere kromosomerne i tre dimensioner ved høj opløsning.

To problemer mangler at blive løst

Hvad angår de kommende tre års arbejde, fortæller Ian Hickson, at der er to problemer, han og hans gruppe nu skal løse:

»For det første kan vi lige nu kun analysere et eller to kromosomer om dagen, og det antal skal vi i høj grad have forøget. For det andet har vi indtil videre kun kunnet analysere kromosomer fra celler, der er vokset i et laboratorium, og det bliver meget mere kompliceret at kunne gøre det samme med prøver, der er taget direkte fra patienter.«

Pengene til Ian Hickson og hans medarbejdere er givet under Novo Nordisk Fondens Interdisciplinary Synergy Programme, der i denne omgang i alt har delt 75 mio. kroner ud til forskning i bæredygtighed og sundhed.

Seneste