Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

2 nyuddannede besøger 37 øer på 5 måneder. But why?

Karrierevalg — Efter et par år som færdiguddannede var to unge akademikere mætte af livet bag skrivebordet. I dag tager de rundt på Danmarks små øer for at rapportere om livet der.

Grib Go-Pro-kameraet og den elektriske drone samt madpakken, op på mountainbiken, og så er det ellers derudad for sociolog Sarah Steinitz (28) og geograf Tine Tolstrup (28) dette sommerhalvår på 37 af Danmarks små og mindre øer.

Øjvind er også med. Det er navnet på deres gamle Volkswagen autocamper årgang 1994. Der er ingen særlig komfort, til gengæld er der indbyggede sovepladser til de to eventyrere og alt deres gear.

De to har været veninder fra de var seks år gamle. En dag for nogle måneder siden gik det pludselig op for dem, at selv om de havde mange fælles referencer i både Sydney, Hanoi og Havanna, så anede de ikke, hvordan der ser ud på fx hjemlige Læsø eller Lyø.

Sagde jobbet op for  projekt ø

Nu skal de fra hver og en af de 37 øer lave korte videoer og blogindlæg, som de håber vil inspirere andre unge til selv at drage på tur i danskernes ørige.

Sarah Steinitz skruer lidt på autocamperen Øjvind, inden turen til en ny ø kan begynde. De to mountainbikes bagpå er særligt gode have med på mindre øer.
billede: Tine Tolstrup og Sarah Steinitz
En yngre øboer bliver interviewet af Tine Tolstrup og Sarah Steinitz rundt om et kaffebord i det fri.
billede: Tine Tolstrup og Sarah Steinitz

»Vi vil finde ud af, hvilke oplevelser øerne tilbyder. Vi blev nysgerrige efter at vide noget mere om, hvad der gemmer sig derude af eventyr – og hvordan det er at bo og vokse op på en ø som ung,« siger Sarah Steinitz.

Hun tog sin kandidat i sociologi fra Københavns Universitet i 2015, mens Tine Tolstrup blev kandidat i geografi i 2016. Bagefter fik de begge vellønnede jobs – som mange sikkert vil opfatte som attraktive – men Tine Tolstrup sagde sit job op til fordel for projekt ’Ødysséen’.

Skulle bare væk fra skrivebordene

Sarah Steinitz (tv) og Tine Tolstrup portræt taget på Nørreport Station

Sarah Steinitz og Tine Tolstrup bor begge til daglig med deres kærester i andelslejligheder i brokvartererne i København.

De fortæller, at de skam har haft deres egne forestillinger om livet på øerne, og at de har måttet ændre deres syn efter at have mødt nogle ret små lokalsamfund, hvor der til gengæld er en virkelig høj grad af sammenhold, initiativ og virkelyst.

 

Uniavisen er ikke de første til at spørge Tine Tolstrup om, hvordan de fandt modet til at hellige sig formidlingsprojektet.

»Vi får det spørgsmål hele tiden, for det er jo ikke et typisk set-up, vi har lavet, men vi lærer noget. Jeg har fx aldrig før lavet en hjemmeside eller klippet en video sammen. Måske er vi slet ikke stået af karriereræset, men vi prøver at sætte vores uddannelse i spil på nye måder,« siger Tine Tolstrup.

De virker begge ret begejstrede for at komme rundt og møde øboere, og de bekymrer sig ikke så meget om, hvad der skal ske, når projekt Ødysséen slutter i efteråret 2018.

»Vi har savnet at komme væk fra vores skriveborde og ikke udelukkende sidde indenfor og skrive rapporter og lave analyser,« siger Tine Tolstrup.

Skal ikke redde pensionsopsparingen

Hun og Sarah Steinitz savnede desuden naturoplevelser. Det er projekt Ødysséen også skruet sammen efter. De kommer ikke til at leve af Ødysséen, men det har heller aldrig været meningen.

»Ødysséen er ikke designet til at redde vores pensionsopsparing. Projektet er lavet for at tilfredsstille vores interesser, nysgerrighed og lyst,« siger Tine Tolstrup og fortæller, at det trods alt er lykkedes dem at skaffe en donation, der dækker udgifterne til benzin til Øjvind samt udgifter til broafgifter og forplejning.

(Artiklen fortsættes …)

»Vi havde gennemført vores projekt, uanset om vi havde fået penge til det eller ej, men vi søgte også fonde til at lave det som et formidlingsprojekt, og vi har fået økonomisk støtte i form af cirka 65.000 kroner fra Dansk Ungdoms Fællesråd,« siger Tine Tolstrup.

Grib chancen, mens du har den

De to fortæller, at de gerne vil opleve andet og mere end kontorlivet som akademikere, mens de har chancen – uden at glemme resten af verden eller tiden, de lever i.

Ødysséen på de sociale medier:

Projekt Ødysséens hjemmeside

Instagram

Facebook

»Vi har jo mange år på arbejdsmarkedet endnu, sikkert til vi fylder 75 år, så vi har tænkt, at det her skulle vi bare nå at prøve af. Ingen af os har børn endnu. Vi er stadigvæk fri til at flekse rundt om aftener og weekender for at få tid til udflugterne, videoredigeringen, blogskrivningen og hele det store planlægningscirkus det er, at få Ødysséen til at hænge sammen,« siger Tine Tolstrup.

Sarah Steinitz har beholdt sit job som kommunikationskonsulent i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd 30 timer om ugen. Det giver hende mulighed for to arbejdsfrie dage hver anden uge, og så bliver der fyret op under Øjvind, og turen går til en ny ø.

I skrivende stund har de været ude på i alt ni øer: Sejerø, Nekselø, Orø, Agersø, Omø, Læsø, Fur, Egholm og Venø. Nu ligger de øvrige 28 og venter.

Seneste